Wednesday, December 25, 2013

Jõululine meekook

Olen siia mõelnud panna ka vahepeal mõndasid asju ning isegi mustandina on need olemas, aga kuna esimene kord tihti ei tule toit nii püss või no pildistamist väärt või üldse unustan tegemata, siis tihti peale olen jätnud siia panemata.. Tean, et kui teen neid uuesti, siis pildistan ja panen üles ka lõpuks, niiet uus aasta võib päris suure hooga tulla, luban ette;) See koogiretsept on .. tõeliselt huvitav.. ja jõululik.. Algselt tundus, et nii väike ja mida meie kuue liikmeline pere ikka saab, aga tuli välja, et seda ikka väga palju. Jõululauale sobib see kindlasti enda maitsete poolest, niiet proovige see just talvel ära;) Head katsetamist ning muidugi ilusaid ja imemaitsvaid jõule teile! :)

Tainas:
100g võid
2 muna
180g nisujahu
75g suhkurt
80g mett
1tl küpsetuspulbrit

Täidis:
500g hapukoort
80g suhkurt
150g kuivatatud ploome
100g kreeka pähkleid

Kaunistuseks:
150g hapukoort
100g kreeka pähkleid

Taina jaoks pane või, suhkur ja mesi potti ning kuumuta, kuni või sulab. Sega ühtlaseks, lase veidi jahtuda, sega juurde lahti klopitud munad ning küpsetuspulbriga segatud jahu. Määri tainas küpsetuspaberiga kaetud võimalikult suurele ahjuplaadile(et hiljem neljaks tükeldades oleks võimalikult suur kook ikka :)) ja küpseta 175 kraadises ahjus 15 minutit. Jahuta ning lõika neljaks võrdse suurusega tükiks.
Täidise jaoks sega hapukoor suhkruga ning jaga kaheks. Poolele sega juurde hakitud kreeka pähklid, teisele poolele hakitud mustad ploomid. Aseta esmalt koogialusele üks neljast taignatükist, kuhu peale pane ploomihapukooresegu, seejärel teine plaat ning kreekapähkli-hapukooresegu, kolmas plaat ning uuesti ploomisegu ning viimase neljanda plaadi peale ülejäänud kreekapähklisegu ning kuhu veel peal ei jagunud pane hapukoort ning puista purustatud kreeka pähklitega üle. Lase koogil seista üleöö külmkapis, mida kauem lased seista külmkapis seda parem. Sõime ise nii, et osa kooki sõime ära kui oli u 20h külmkapis olnudn ning polnud üldse nii hea, kui hiljem süües kui oli u 30h külmkapis olnud.