Saturday, January 18, 2014

Pisarakook

500g muretainast
400g tavalist kohupiima ( mitte kreemi)
7 muna
1tk vaniljasuhkrut
300g suhkrut
2spl hapukoort
 
Pane ahi soojenema ja soojenda 200C-ni. Sõtku muretainas küpsetuspaberiga kaetud koogivormi põhja ja pane koogipõhi 15 minutiks ahju küpsema. Samal ajal valmista ette kohupiimatäidis. Selleks tuleks kokku segada kohupiim, munakollased, 150g suhkrut, vaniljesuhkur ja hapukoor. Võid segamiseks kasutada mikseri abi, tuleb mõnus vahune aga tugev täidis. Kui põhi on 15 minutit küpsenud, võta pann ahjust välja ning vala põhja peale kokku segatud kohupiimatäidis. Pane kook uuesti ahju ning lase sel küpseda 15 minutit.
Samal ajal valmista ette munavalge- klopi see ühe lusikatäie suhkruga vahule ja siis hakka lisama vähehaaval ülejäänud suhkrut ( kokku 150g), et munavalge muutuks hästi kõvaks ( kui keera kausi teistpidi, siis see endiselt seisab kausis).  Võid lisada kohe alguses ka pisut sidrunihapet- see aitab munavalgel kõvemaks minna. Et koogi peale tekiks pisarad, siis ei tohi suhkur munavalge sees täielikult ära sulanud olla, seetõttu tuleb katet väga täpselt valmistada ning silmas pidada just seda, et suhkrut tuleb lisada vähehaaval ning vaht peab olema täiesti kõva.
Seejärel võta kook ahjust ning kata see  munavalgevahuga asetades lusikaga munavalge tupsusid üksteise kõrvale ja katte ära kogu koogi.
Kanna munavalgevaht õrnalt koogile ning küpseta 200 kraadi juures veel 8-9 minutit. Kui kook hakkab õrnalt kuldpruuniks tõmbuma ja beseepinnale hakkavad väikesed mullid tekkima, siis on õige aeg kook ahjust välja tõsta. Lase koogil enne lahtilõikamist jahtuda ning lõika kooki märja noaga.
Mul kerkis ta natuke liiga palju, niiet puudutas ahjulage, sp üks nurk veidi kahtlane ja noh õhu käes vajub muidugi siis alla poole tagasi.. :)

Top viies maailma parimate kookide seas!!! :)


Selle koogini viis mu tee kõikvõimas fb, kus vahvate ideede all oli sellest pilt. Seda vaadates olin lihtsalt lummatud ning otsustasin seda teha. See oli i n g lismaa retsept, seega tuli veidi ümber teha, sest osasid asju pole siin. Selle koogi jaoks käisin eraldi isegi panni, ostmas, sest polnud sellistes mõõtudes :D Seda tehes juba meeled käisid ja terve elamise ajas suurepärast lõhna täis. Teist korda tegin, esimene kord ei olnud ta välimuselt üldse selline nagu pidi.. Ega seekordki polnud päris see, aga juba parem igatahes. See on lihtsalt imeelineee ! Ma ei olnud ainuke, kes selle pildist lummusesse sattus, niiet proovige. Luban, et teen seda veel kindlasti ning püüan et kreem paksem tuleks, seekord ta jäi tsipa vedel ning heledam, seega kindlasti paksu hapukoort kasutada, rohkem šokolaadi ja vaikselt segada ning te satute taevasse;) Väike killuke taevani, sest olgem ausad see metsik kaloripomm:D

Vaja läheb:
Põhi:
250g digestive küpsiseid
1/4 tass kakaod
2spl suhkrut
110 g võid
Täidis:
2muna
500g toorjuustu
1 tass suhkrut
60g(mina järgmine kord 100g ;)) tumedat šokolaadi
1tl vaniljeekstrakti
2/3 tassi hapukoort

Kõige pealt kuumuta ahi 150 kraadi peale. Purusta küpsised puruks, sega juurde suhkur, kakao ja sulavõi. Vajutada koogivormi põhjale.
Täidise jaoks vahustada toorjuust ühtlaseks, vähehaaval lisada suhkur. Juurde lisada munad ükshaaval aeglasel kiirusel. Lisa vanilje ja hapukoor. 2/3 taignast valada põhjale ning 1/3 lisada juurde veevannil sulatataud šokolaad. See 1/3 panna tordipritsi, et mummusid taigna sisse teha.
Seejärel aseta kook ahju küpsema tunniks ajaks. Lülita ahi välja ja lase veel tund aega ahjus olla (see osa sai minu koogi puhul saatuslikuks esimene kord, niiet vaadake kui hakkab ikka juba oma ilusat heledat värvi kaotama, siis võtke välja). Nüüd pange kook külmkappi seisma vähemalt 24 tunniks. Enne serveerimist hoidke 30min-60min sügavkülmas, et ta eriti hea oleks :) Tean, et selle koogi puhul raske oodata nii kaua, aga asi seda väärt, see on lihtsalt imeline ning kindlasti teie tulevane lemmik ning ka teie sõprade ;) !! Ahjaa, et seda parem lõigata oleks, pistke nuga enne kuuma vette.

Minu nomnom! Arenemisruumi on, aga ikkagi ülirahul võrreldes eelmisega:D
Selline on siis netipilt, kuhu mul aega areneda:)