Wednesday, December 31, 2014

Jõulukeeks


Iga aasta jõuludeks aina piparkoogid ja piparkoogid, mis on ju iseenesest ka vahvad, aga ma püüan leida ka ikka midagi uut jõululauale. Minu arust tükike seda keeksi, kõrvale klaasike glögi ja ongi imelised jõulud! :) Miks mitte võtta seda ka külakostiks kaasa ;) See on eriti hea ka selle pärast, kuna fooliumis või toidukiles säilib ta mitu head päeva külmkapis, niiet enne kiiremat aega saab ka selle juba valmis teha :)

300-400g kuivatatud aprikoose, jõhvikaid, rosinaid, ploome vms

100g pähkleid
rummi /glögi puuviljade maitsestamiseks
1 apelsini mahl ja koor
100g võid
100g pruuni suhkrut

Asetage tükeldatud puuviljad kaussi ning valage peale rumm või glögi ning apelsini mahl, just parasjagu nii palju, et kataks ära. Segage korralikult läbi ning jätke ööpäevaks maitsestuma. Võimalusel  käige aeg-ajalt segamas. Kui puuviljad on piisavalt laagerdunud, sulatage potis või ja suhkur ning segage hulka rummis/glögis ja apelsini mahlas mõnulenud puuviljad ning pähklid. Kuumutage segu 5-10 minutit ning lisage see tainale.

Taigen:
200g võid
200g suhkrut
200g jahu
2 muna
0,5tl soola

Vahustage või suhkruga, lisage hulka munad ning seejärel jahu ja sool. Valage tainas puuviljadele ning segage ettevaatlikult. Seejärel ongi aeg kaua tehtud kaunikene korralikult võitatud küpsetusvormi kallata. Küpsetage 170 kraadi juures 30-45 minutit, seejärel alandage kuumust ning küpsetage tunnike 150 kraadi juures. Et keeks pealt ära ei kõrbeks, katke see küpsetuspaberiga.

Sunday, December 7, 2014

Ahjus küpsetatud kana poolkoivad ja köögiviljad

See retsept oli telekalehes ning seda nähes tahtsin seda kohe teha. See on nii lihtne, kerge ja maitsev! Kindlasti teen veel! :) See portsjon on mõeldud kuuele inimesele.

Vaja läheb:
12 kana poolkoiba
1,5 tl riivitud muskaatpähklit
2 sibulat
6 porgandit
4 tomatit
3 paprikat
4 küüslauguküünt
tilli
soola
musta pipart

Pane kanakoivad kaussi, hõõru kokku muskaatpähkli ja soolaga ning jäta umbes 30minutiks vähemalt seisma. Koori ja lõika sibulad. Koori ja viiluta porgandid ketasteks. Lõika tomatit väikesteks. Poolita paprikad, eemalda seemned ja lõika sektoriteks. Viiluta küüslauguküüned. Haki till. Pange köögiviljad sügavasse võiga määritud vormi ning kõige peale pange kana poolkoivad. Raputa peale soola ja pipart. Küpseta 190 kraadises ahjus umbes tund, kuni pealt kuldsed ja seest küpsed.