Monday, December 31, 2012

Lihtne ja maitsev šokolaadikook :)

See on üks imelihtne ja maitsev šokolaadikook, millega saab hakkama igaüks ja komponendid on nii lihtsad, mis igal ühel kodus olemas, aga samas väga maitsev ja lisandeid võib igaüks juurde panna. Mina kasutasin näiteks tumeda šokolaadiasemel piimašokolaadi metsapähklitega, miks mitte lisada kirsse või muid marju/glasuuri/ rosinaid ja sobib serveerida nii jäätisega kui miks mitte vahukoore või kohupiimaga. Mina serveerisin nt vaarikatoormoosiga. Küll oli mõnus süüa vaarikatoormoosi ja veel kõrval midagi nii head!:) Miks mitte teha oma igapäeva lauda sellega erilisemaks või siis kallimale kingiks? :) Pean tunnistama see oli üks mu elu esimesi šokolaadikooke ja oleks ma seda teadnud, et niii õhuline ja siidine ja maitsev saab üks kook olla, siis muud ma kallitele ei kingikski! :)

Vaja:
150 g võid
2 dl suhkurt
200 g tumedat šokolaadi
4 muna
1,5 dl jahu
1 tl soodat

Valmistamine:
Pane 26 cm läbimõõduga lahtikäiva vormipõhja küpsetuspaberit. Sulata šokolaad. Vahusta toasoe või suhkruga. Sega munakollased ükshaaval võivahu hulka. Sega juurde jahtunud sulatatud šokolaad ja nisujahu soodaga. Vahusta munavalged kõvaks vahuks ja sega tainasse. Vala tainas vormi. Küpseta 175kraadi juures 30-35 minutit. Sobib nii  jahtunult kui ka soojalt ja lisand oma soovil. :)

Wednesday, December 26, 2012

Vitraažpiparkoogid



Imeilusad ja veidi teistsugused võrreldes muude piparkookidega. Nende valmistamine on imelihtne, aga välja näevad palju uhkemad ning paljudel tekib kindlasti küsimus, kuidas midagi nii vahvat saab tehtud olla :)

Vaja läheb:
1 pakk piparkoogitaigent
1 pakk lutsukomme enda maitse järgi
jahu rullimiseks


Kõik on täpselt nagu tavaliselt piparkookide puhul, rullite taigna ära, teete endale sobivad kujundid ning oma korda nende sisse kujundid(mina tegin ringid nt). Ja iga ringi sisse panete ühe lutsukommi. Teete niikaua kuni taigen tehtud  ning ahjus lasete küpseda nii kaua kuni lutsukomm sees sulanud. Õhu käes lutsukomm tahkub ning olete saanudki endale väga kihvitd piparkoogid :)



Sunday, December 9, 2012

Jõulukook


See on üks imemaitsev jõuluhõnguline kook. Selle valmistamises pole midagi keerulist ning enamasti peaksi kõik ained ka igal ühel kodus olemas olema. Juba selle koogi tegemise ajal täitub kogu kodu imeheade lõhnadega ning kui kook valmis ja lauale pandud, siis pakitseb tõepoolest igast nurgast jõululõhna. Lisaks sellele, et see maitseb imehästi, loob see ka suurepärase jõulumeeleolu! Jõuludeni on veel küll aega, aga minus tekitas see küll mõnusat jõulumeeleolu. Eriti hästi sobib see glögiga või miks mitte hoopis klaasi külma piimaga. Endale isiklikult maitses see veel soojast peast palju paremini, aga oli ka imehea külmana. Head katsetamist! ;)

Vaja läheb: 
150 grammi suhkrut
pool klaasi vett
1tl kaneeli
1 tl purustatud nelki
pool tl ingveripulbirt
60 grammi või
1 muna
1 klaas hapukoort
1 tl äädikat
1 tl soodat
2 klaasi jahu

(maitseained võib asendada ka nt kasutades piparkoogimaitseainet, kes mitmemaitseainega mässata ei viitsi)

Šokolaadivõõba jaoks läheb vaja:
6 sl suhkrut
2 sl kakaod
3 sl piima
1 sl võid

Pruunista suhkur vähese veega, lisa ülejäänud vesi, maitseained ja või. Jahuta ja kolpi hulka muna, hapukoor, äädikas ja soodaga segatud jahu. Tõsta segu 24 cm lahtikäivasse koogivormi ja küpseta 200-kraadises ahjus 35-40 minutit.
Šokolaadivõõba jaoks mõõda kastrulisse suhkur, kakao ja piim. Sega läbi ja kuumuta 5 minuti. Lisa 1 sl võid, sega läbi. Vala koogile soojalt.
Kaunistage igaüks enda soovile vastavalt, minu arust sobisid kaks mandariini sinna peale imehästi, aga ema eelistab vahukoort ja vanaema eelistas jäätist kõrvale nt :))