Tuesday, July 29, 2014

Mündine arbuusi-fetasalat


See on pärit ühe treeneri blogist, niiet see peab küll imehea olema ka figuurile ;) Igaüks mängigu asjade koguste ja proportsioonidega nii nagu enda maitse-eelistused nõuavad. Nautige! :)

Vaja läheb:
pool arbuusi
üks värske kurk
200g feta juustu
1 punane sibul
peotäis mündilehti
1,5 spl oliivõli
näpuotsaga soola ja suhkurt

Valmistamine on imelihtne! Kõige pealt nn kaevake arbuus tühjaks ja lõigake sisust kuubikud, valage nn arbuusikaussi tagasi. Tükeldage punane sibul väikesteks. Hakkige ka kurk ja fetajuust parajateks kuubikuteks. Lisage kõik arbuusile juurde. Nüüd võtke uhmer ja uhmrikauss, uhmerdage peotäis piparmündilehti koos oliivõli ja näputotsatäie suhkru ning soolaga. Valage salatikomponendi mündiseguga üle, segage ning voilaa ongi valmis imehea värske salat! 

Sunday, July 27, 2014

Kukeseente ja muu hea paremaga pannkoogid :)

Mu armas vanaema tõi koju nii palju kukeseeni, et no pean kohe erinevaid vahvaid asju neist välja mõtlema. Veidi sain lehest nišši, aga lõpuks tulid hoopis midagi teistsugust :D Need pannkoogid on vist rohkem pliinid küll, aga kogu see kupatus oli suus sulav! :P Igaüks võib muidugi teha enda pannkoogitaigna retsepti järgi ning täidisesse lisage ka juurde asju kui soovite. Siin lihtsalt väike combo asjadest, mis mulle maitsevad ;) Kogus tuleb sellest ka ikka parajalt pirakas, niiet suur suguvõsa saab söönuks ja jääb veel ülegi :)

Taigen:
1,5 l vett
3 muna
800-900g jahu
soola, suhkrut

Täidis:
500g hakkliha
500g kukeseeni
2 sibulat
2 paprikat
2 porgandit
soola, hakklihamaitseainet

Kaste:
500g hapukoort
2 spl Felixi küüslaugukastet
peotäis rohelist sibulat
soola

peale rohelist sibulat ja 150g riivjuustu

Kõige pealt puhastage kukeseened ning keetke õrnsoolases vees. Samal ajal tehke valmis pannkoogi(pliinide) taigen. Kloppige munad vahule, lisage vesi, suhkur, sool ja jahu, jahu pange täpselt nii palju, et pannkoogitaigen jääks parajalt vedel, et ülepannikooke teha. 
Samal ajal kui seened keevad, lõigake sibul, paprika, porgand väikesteks tükkideks. 
Järgmisena asuge pannkooke praadima. 
Vahepeal kui seened on keenud, saad hakata täidist valmistama. Kuumuta pann, lisa porgand ja sibul, pruunista neid ning siis lisa veidi kuumutamiseks paprika. Kui köögiviljad on valmis, vala nad kaussi, et saaksid hakkliha praadida hakklihamaitseainega ning soolaga. Viimasena lisagi hakklihale kukeseened ja köögiviljad-voilaa täidis valmis. 
Täidisega samal ajal peaksid enam vähem valmis saama ka pannkoogid. Loodan, et saate küpsetada kahe panniga korraga ning tehes ka kahte asja korraga-segades pannkooke ja täidist :)
Lõpuks sega kokku ka kaste- hapukoor, sool, küüslaugukaste ja rohelise sibula võrsed.
Lõpuks saadki asuda serveerima. Kõige pealt taldrikule pannkook, siis raputa riivjuustu, kata poole ulatuses täidisega, tõsta teine pool peale. Pane peale kastet, riivjuustu ja rohelist sibulat. Võib tunduda, et mitu asja vaja koos teha ning keeruline, aga tegelikult imelihtne. Niiet head isu! ;) 


Friday, July 25, 2014

Singi- ja kukeseenepirukas

Praegu on käes üks mõnusamaid aegu köögis toimetamiseks. Kõik hea ja värske loodusest! :P Niiet võtke viimast ja nautige neid imelisi maitseid. Üks eriti mõnus kukeseenepirukas teile ;) 

Vaja läheb: 
500g lehttainast
500g kukeseeni
1 mugusibul
200g sinki
300g riivitud juustu

Katteks:
2 muna
1 dl piima
1 dl rõõska koort
soola
pipart
peotäis värsket tilli
peotäis rohelist sibulat

Prae kukeseened, kuni vesi aurustub(praadimiseks pole vaja õli panna) ning pane pannile tükeldatud sibul ja sink. Säti tainas ümmargusse küpsetuspaberiga kaetud vormi nii, et vormi ääred oleksid ka taignaga koos. Puista tainale kukeseene-sibula-singisegu, raputa peale riivitud juust. Klopi munad lahti, sega koore, piima, tilli, soola(sellega olge pigem ettevaatlikud, sest sink ja kõik muud maitsed annavad juba ise suurepäraselt intensiivset maitset ning õrn kukeseen ei taha üldse eriti soola), pipra ning rohelise sibulaga. Vala segu pirukale. Küpseta pirukat 180 kraadises ahjus, kuni täidis on pealt kuldkollane.



Thursday, July 24, 2014

Majoneesiküpsised


Kui aus olla, siis ma polnud sellistest asjadest küll kuulnud nagu majoneesiküpsised, võimalik, et pätakana, aga kindlasti mitte praegu kui nüüd juba kokkaja. Mu tädi oli aga kuulnud neist midagi. Nimelt tekkis selline huvitav probleem, et majoneesi oli palju seisma jäänud külmkappi ja hakkas juba käest ära minema. Niisama ära visata ka ju ei tasu ning siis tädi küsiski, et kas majoneesiküpsiseid ei tehta. Otsisin siis veidi netist ning käes. Mõeldud ja tehtud. Maitsvad tulid, aint olge selle retsepti puhul kindlasti soodaga ettevaatlikud, sest kui seda ikka palju saab, siis seda raske muuta. Me tegimegi siis lõpuks kahekordse koguse, aga teile panen ikka algretsepti :) Katsetage, lihtsad ja maitsvad, ei mingit majoneesimaitset! ;)

Vaja läheb:
200 g majoneesi
2 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
5 dl nisujahu
1 tl söögisoodat
soovi korral kakaod, pähkleid, rosinaid vms


Sega kõik koostisained omavahel hoolsalt ühtlaseks tainaks. Vormi tainast käte vahel pallikesed ja tõsta ahjuplaadile asetatud küpsetuspaberile. Meie tegime poole taina klassikalise ja poolele lisasime kakaod supilusikatäie. Muidugi võob soovi korral lisada ka pähkleid, rosinaid vms, kõikemida hing ihkab;)  Suru pallid jahuse kahvliga ühe külje pealt veidi lamedamaks. Küpsised vajuvad küpsedes natuke laiali, nii et jäta tainapallikeste vahele piisavalt ruumi. Tainapallikesi võib enne kahvliga lamedamaks vajutamist veeretada suhkru-kaneeli segus, siis magusamad, aga see variant endal jäi seekord proovimata. Küpseta 180kraadises ahjus 10-14 minutit, kuni küpsised on helekollased. Ahjust välja võttes on küpsised pisut pehmed, aga jahtudes muutuvad mõnusalt krõbedaks.

Sunday, July 20, 2014

Mõnus värskendav piimakokteil!

Kätte on jõudnud imeline suvi ning suve saaduste hooaeg käib täie hooga. Suvi on selline kerge aeg, et ega minust sel ajal suurte roogade tegijat polegi. Värsked asjad suhu ja valmis, pole mingit vaaritamist :) Selle huvitava koosluse peale sattusin ka nii muuseas ja kuna mulle see maitse megalt meeldis, siis jagan ka teiega seda. See on niiii mõnus ja värskendav jook, samas nagu jäätisekokteil, aga ka samas mitte, sest seal pole kaloritest peaaegu haisugi, rääkimata sellest kui imelihtne seda teha on ;) Igaüks võib muidugi komponentide mahuga mängida, oleneb, mis maitset keegi enim tunda soovib. Minu retsepti järgi jäi asjast tervik- selline mõnus mahe ja miski maitse ei domineerinud liiast. Niiet katsetage ja mõnusat suve! ;)

Vaja läheb:
2l piima
peotäis maasikaid
peotäis kookoshelbeid
12 piparmündilehte
5 lehte basiilikut

Valmistamine täpselt nii lihtne ongi, et paned kõik koostisosad blenderisse ja voilaa ongi ready! :)