Sunday, March 9, 2014

Kamajäätis

Jällegi üks retsept, mille koostises on kama. Sattus kätte ajakiri, kus olid kamaretseptid ning no minu arust see lihtsalt suurepärane asi ka. Liialt vähe kasutatakse seda köögis, niiet sööge rohkem kama ;) Mina serveerisin seda jäätist mustsõstramoosiga, aga võite kasutada ka mingeid muid hapukaid või tugeva maitsega moose.








Vaja läheb:
3 dl vahukoort
0,75 dl suhkurt
1,5 dl hapukoort
1,5 dl keefiri
2 tl vanillsuhkurt
2 spl kama
mustsõstramoosi

Vahusta koor suhkruga. Lisa vahustades hapukoor ja keefir, sega hulka vanillsuhkur ja kamajahu. Valmistada jäätisemasinas või panna sügavkülma umbes seitsmeks kaheksaks tunniks. Kui hoida kauem, siis läheb nii kõvaks, et peab laskma sulada jupp aega, et üldse serveerida :) Soovitan serveerida koos mustsõstramoosiga.

Suitsukanapirukas kamapõhjaga

Selle retsepti leidsin ühest vanast ajakirjast, kus vanaema luges midagi taimede kohta. Vaatasin, et kas seal mingeid retsepte ka, mida võiks katsetada ning see oli esimene retsept, mida lugesin. Mõtlesin, et okei huvitav(sellise väkk alatooniga huvitav :D) ning vaatasin edasi. Muud soolast eriti silma ei jäänud ning otsustasingi selle siis ikka ära proovida, sest tõesti ju midagi täiesti teistsugust. Muideks ma ei pidanud selles üldse pettuma. Ahjust välja võttes oli juba vau ning no maitse oli lihtsalt mega. Ei ütleks üldse, et mingi kama maitset oleks olnud. Päriselt proovige julgelt! Ütlen aga ühte, et täidisesse soola pannes parem koonerdage, sest suitsukana, porru ja sulatatud juust annavad niigi head maitset:)

Vaja läheb:

Põhi:
1,5 dl kamajahu
1,5 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
150 g külma võid
0,5 dl külma vett
Täidis:
100 g porrut
150 g šampinjone
1 sl võid
3 muna
1,5 dl kohvikoort
200 g sulatatud juustu
1 suitsukanakoib või 2 kintsu
150 g kirsstomateid
soola 
pipart
kuivatatud punet

Sega jahud, küpsetuspulber ja sool. Haki juurde külm või. Nirista vähehaaval juurde vesi ja mudi ühtlaseks tainaks. Suru ümmargusse lahtikäiva võrmi põhja ja äärtele. Pane pooleks tunniks külmkappi. Küpseta põhja 200 kraadises ahjus 10 minutit. Täidiseks haki porru ja tükelda seened. Kuumuta võis esmalt porrut paar minutit, siis lisa seened ja kuumuta läbi. Lase pisut jahtuda ja tõsta eelküpsetatud tainale. Klopi munad lahti, sega kohvikoore ja sulatatud juustuga. Maitsesta soola ja pipraga. Eemalda kananahk ja tükelda liha. Tõsta liha pirukale. Vala peale koore-juustu-munasegu. Lõika kirsstomatid pooleks ja suru täidisesse. Raputa peale punet. Küpseta pirukat 200 kraadises ahjus 40-45 minutit või kuni täidis on hüübinud.


Saturday, March 1, 2014

Imemaitsvad kauboikartulid + üks maitsev dipikas

Nii mõnus retsept lihtsalt! Pere rääksi nii palju grillimisest ja siis otsustasime sünnipäevalaua salati välja vahetada seekord hoopis muuks. Polnud enne kauboikartuleid teinud, aga eelmine nädal kui telekast sellist imelihtsat retsept nägin, siis why not. Väga mõnus toit igatahes. Nende kartulitega eriti hästi sobib minu arust see jumalik dipikaste, aga liha või vorst ning salatid valige oma maitse järgi!;) 

Kauboikartulid:
umbes kaks kilo kartuleid
1dl õli
2tl tüümiani
2tl paprikapulbrit
1tl basiilikut
soola
pipart

Võtke kindlasti värsked kartulid, peske ära, lõigake mustad täpid välja ning lõigake kangid. Asetage ahjuplaadile. Segage kausis kokku õli, tüümian, paprikapulber ja basiilik. Pintseldage selle õliga kartuldi korralikult üle. Peale raputage veel soola ja pipart ning pange 220 kraadisesse ahju küpsema, kuni on kuldpruunid. Soovikorral võib ka kartuleid praadida selles samas õlis, kui ahjus ei soovi teha, aga ahjuomad on paremad. Pealt mõnusad krõbedad ja seest pehmed :) 


Dipikaste:
500g 20%hapukoort
1 imeväike sibul
2 küüslauguküünt
paprikat
kurki
soola
pipart

Tükeldage sibul imeväikseks. Küüslauk laske läbi küüslaugupressi. Kurki hakkige umbes 5cm jupp ning paprikast hakkige ainult põhja osa(selline paras sektor). Lisage juurde hapukoor, sool ja pipar ning laske seista mõni tund enne kasutamist külmkapis. 


Lihtne toorjuustukook



Mul on üks missioon saada teada ühe toorjuustukoogi retsept, mida ühes kohikus sõin. Niiet eks ma pean siis nii kaua katsetama, aga no see ei olnud päris see, aga ka imelihtne ja maitsev ikka:)

Vaja läheb:
750 g toorjuustu
200ml vahukoort
3spl suhkrut
2 tl vaniljesuhkrut
100g valget šokolaadi
kolmveerand pakki digestive küpsiseid
100g võid
mandleid
Serveerimiseks maasikatoormoosi

Purusta küpsised. Sulata või. Sega kokku ning suru küpsetuspaberiga kaetud ümmarguse lahtikäiva vormi põhja ning pange külmkappi. Sulatage valge šokolaad. Vahustage vahukoor suhkrutega, lisage toorjuust, viimasena jahtunud sulanud valge šokolaad. Valage segu koogipõhjale, puistage peale kaunistuseks veidi mandleid ning laske külmkapis seista vähemalt neli tundi(üleöö eriti hea), enne serveerimist pange tunniks sügavkülma. Lõigake sooja vee sisse kastetud noaga ning serveerige kohe. Juurde sobib ideaalselt maasikatoormoos.