Sunday, April 3, 2016

Maapähklivõised saiavormimuffinid


Oi issver sussver! Hetkel ma ei kujuta ette, et on olemas paremat magustoitu. Enam minulikumat magustoitu ei saakski vist olla, sest jumaldan maapähklivõid, kookost ja ploome... Kõik need imelised maitsenüansid tulevad esile ning oioii kui hea, need lihtsalt sulavad suus! Tegemist põhimõtteliselt saiavormiga, aga kaugel klassikast, sellise paraja krutskiga ;) Mina näiteks kasutasin saia asemel üldse sepikut, aga eks see ole rohkem maitseasi. Ühesõnaga ausalt proovige, need on imeliselt maitsvad! Sobivad söömiseks kuumalt kui ka jahtunult. Ja no selles suhtes ikka klassikaline saiavorm, et kõige paremini sobivad need muffinid klaasi külma piimaga! ;)


Vaja läheb:

umbes pool sepikut
4-5 suuremat ploomi
1spl maapähklivõid
2spl kookoshelbeid
3spl kondenspiima
1,5dl täispiima
1 muna
1 munakollane
1tl vanilliessentsi
suhkrut peale raputamiseks

Pane ahi soojenema 200kraadi juurde. Vooderda muffinivormid paberitega. Lõika tükkideks ploomid ning lao muffinivormi põhjadesse. Tükelda sai kuubikuteks ning täida vormid kuhjaga. Eriti hea oleks, kui sepik oleks kõvem või röstrist läbi lastud. Sega kokku ülejäänud ained peale suhkru ning vala peale. Puista peale natuke suhkrut ning küpseta umbes 30minutit, kuni seest küpsed ja pealt kuldsed.
Need olid juba toorelt nii isuäratavad, niiet oleks tahtnud juba toorelt nahka panna :P

Krõbe saiavorm kohupiimaga

Soe saiavorm külma piimaga- imeline kooslus!
Tegemist on tõeliselt klassikalise magustoiduga. Küllap meist kõik on kunagi saanud lasteaias või koolis saiavormi. Vanaisa soovil sai see nädalavahetus ka proovitud tõeliselt nostalgilist magustoitu. Oleks ma teadnud, et selle tegemine nii lihtne ja tulemus nii maitsev, siis oleksin seda kindlasti ammu juba teinud :)
Sobib suurepäraselt kohe söömiseks külma piimaga või siis ka järgmine päev. Kui on maha jahtunud, siis hoiab paremini koos ning mugavam tõsta. Antud retseptist tulebki nii suur plaaditäis, et küllap saate proovida nii seda soojalt kui külmalt :) Mina tegin ühe saia ja ühe sepikuga, esiteks nii ta natuke toitvam ja mõnusam maitse, aga kui soovite võite ainult saiaga ka teha. Eriti hea jääbki, kui sai/sepik on juba kõvem(näiteks vahel ongi koju sai liiga kaua seisma jäänud, sobib ideaalselt) või eriti hea, kui isegi enne ära röstite. Head katsetamist! ;)

Vaja läheb: 

võid vormi määrimiseks
2 saia/sepikut
5 õuna
kaneeli

Kohupiimakreem:
500 g kohupiimapastat
kaks peotäit rosinaid
2 sl suhkrut
100g maitsestamata jogurtit
1 tl vanillsuhkrut

Munapiim:
4 muna
6 dl piima
1 dl suhkrut
2 tl vanillsuhkrut

peale raputamiseks suhkrut ning kookosrasva

Lõika saiaviilud kuubikuteks ja laota pooled neist võiga määritud ahjuvormi põhja. Laota peale kooritud ja viilutatud õunad, puista peale ka kaneeli. Sega kokku kohupiim rosinate, suhkrute ja maitsestamata jogurtiga, laota õunakihile. Seejärel pane vormi ülejäänud saiakuubikud. Vispelda piim ja munad suhkrutega kokku ning nirista vormi. Raputa peale natuke suhkrut ning kookosrasva tükikesi. Küpseta 200 kraadises ahjus umbes 40 minutit või kuni munapiim on hüübinud ja saiakuubikud pealt krõbedad.
Väga lihtne teha, aga üks ütlemata maitsev toit! 
Juba enne ahju panemist nägi nii isuäratav välja o.O

Pasha

Kevadpühade puhul tehakse ju ikka lisaks värvitud munadele ka pashat, et ikka suu ka magusaks saada :) Ma mäletan, et kui olin ikka päris pisike, siis proovisime seda vanaemaga teha, aga rohkem meie pere laual seda pole olnud. Mäletasin, et mulle tundus see meeletu mässamisena ja nii ei ole olnudki tahtmist seda teha. See kevad aga mõtlesin selle tegemise käsile võtta, muidugi natukese krutskiga, mitte klassikaline ;) Pean tunnistama, see pole üldse keeruline teha, minu jaoks oli kõige tüütum oodata ööpäev, et lõpuks seda proovida :D Niiet ausalt, proovige seda, see on mõnusalt mahe magustoit, mille lisanditega saate lasta enda fantaasial lennata! :) Mina panin sisse rosinaid, mandlilaaste ja kookoshelbeid, kaunistasin kookoshelveste, mandlilaastude ja apelsiniga. Teie aga laske oma fantaasial lennata, pange sisse ja peale just seda, mida soovite- kuivatatud puuvilju, pähkleid, seemneid jne :)

Vaja läheb:
500g kohupiima
200ml vahukoort
2 muna
suhkrut
5 spl mandlijahu
1 tl vanilliessentsi
mandlilaaste, rosinaid, kookoshelbeid


Kaunistamiseks
1 apelsin, kookoshelbeid ja mandlilaaste

Soovitaks eelmine päev panna rosinad vette, aga võib ka muidugi ilma. Vahukoor suhkrutega ja munad eraldi vahustada, siis kõik ained omavahel kokku segada, kallata marliga vooderdatud sõelale ja sõel kausi kohale, külmkapis üleöö seista, tagurpidi vaagnale ja kaunistada. 

Kalkuni-spinatipasta

Tervitusi teile! Olen kahjuks päris unarusse selle blogikese jätnud. Mitte, et ma vahepeal katsetanud ei oleks, aga kuidagi pole siia jaksanud neid kirja panna. Püüan nüüd ennast parandada :) See on suurepärane koht, just mu enda jaoks, et kui teinekord otsingi retsepti, mida olen katsetanud. Niiet kui keegi leiab siit ka midagi, mida tahab proovida, siis on ju suurepärane :) Üritan ju teha huvitavaid asju, ent samas et oleks ikka suurepärased asjad sees ning oleks maitsev. Antud pasta on kindlasti üks suurepärane pasta. Lihtsalt suus sulav! Raudselt teen seda veel edaspidi, sest no selle puhul ju lisaks sellele, et maitsev, siis see on ka supertoitev. Retsepti kogusest peaks jätkuma kuuele :)

Vaja läheb:

500g kalkuniliha strogonov
1tl paprikapulbrit
1 tl kuivatatud oreganot
1tl kuivatatud basiilikut
100g peekonit
500g kirsstoimateid
100g spinatit
4-5 küüslauguküünt
1tl hakitud tšillit
450g linaseemnepastat
200ml täisrasvast piima
120 g riivitud tugevat juustu (mina kasutasin nt Valio Fortet)
roosat soola, pipart
praadimiseks kookosrasva

Kuumuta pannil kookosrasva ja pruunista selles tükeldatud kalkunistrogonovi paar minutit. Lisa paprikapulber, kuivatatud oreganot ja basiilik, lisa natuke roosat soola ja pipart ning küpseta kalkuniliha keskmisel kuumusel mõni minut. Kui kalkuniliha on valmis, tõsta see hetkeks pannilt.
Tükelda peekon ja pruunista seda paar minutit kuumal panni. Vala ära tekkinud rasv ja tõsta peekoni juurde poolitatud või terved kirsstomatid, kalkuniliha, spinat, peenelt hakitud küüslauk ja tšilli. Kuumuta keskmisel kuumusel mõni minut. Pane pasta keema. Lisa pannile piim, veidi soola, pipart ja kuumuta keemiseni. Lisa juust (jäta natuke ka peale raputamiseks) ja hoia panni keskmisel kuumusel tulel umbes minutit. Tõsta pannile ka pasta ja sega kõik läbi. Serveeri kohe ning raputa peale juustu.