Monday, December 31, 2012

Lihtne ja maitsev šokolaadikook :)

See on üks imelihtne ja maitsev šokolaadikook, millega saab hakkama igaüks ja komponendid on nii lihtsad, mis igal ühel kodus olemas, aga samas väga maitsev ja lisandeid võib igaüks juurde panna. Mina kasutasin näiteks tumeda šokolaadiasemel piimašokolaadi metsapähklitega, miks mitte lisada kirsse või muid marju/glasuuri/ rosinaid ja sobib serveerida nii jäätisega kui miks mitte vahukoore või kohupiimaga. Mina serveerisin nt vaarikatoormoosiga. Küll oli mõnus süüa vaarikatoormoosi ja veel kõrval midagi nii head!:) Miks mitte teha oma igapäeva lauda sellega erilisemaks või siis kallimale kingiks? :) Pean tunnistama see oli üks mu elu esimesi šokolaadikooke ja oleks ma seda teadnud, et niii õhuline ja siidine ja maitsev saab üks kook olla, siis muud ma kallitele ei kingikski! :)

Vaja:
150 g võid
2 dl suhkurt
200 g tumedat šokolaadi
4 muna
1,5 dl jahu
1 tl soodat

Valmistamine:
Pane 26 cm läbimõõduga lahtikäiva vormipõhja küpsetuspaberit. Sulata šokolaad. Vahusta toasoe või suhkruga. Sega munakollased ükshaaval võivahu hulka. Sega juurde jahtunud sulatatud šokolaad ja nisujahu soodaga. Vahusta munavalged kõvaks vahuks ja sega tainasse. Vala tainas vormi. Küpseta 175kraadi juures 30-35 minutit. Sobib nii  jahtunult kui ka soojalt ja lisand oma soovil. :)

Wednesday, December 26, 2012

Vitraažpiparkoogid



Imeilusad ja veidi teistsugused võrreldes muude piparkookidega. Nende valmistamine on imelihtne, aga välja näevad palju uhkemad ning paljudel tekib kindlasti küsimus, kuidas midagi nii vahvat saab tehtud olla :)

Vaja läheb:
1 pakk piparkoogitaigent
1 pakk lutsukomme enda maitse järgi
jahu rullimiseks


Kõik on täpselt nagu tavaliselt piparkookide puhul, rullite taigna ära, teete endale sobivad kujundid ning oma korda nende sisse kujundid(mina tegin ringid nt). Ja iga ringi sisse panete ühe lutsukommi. Teete niikaua kuni taigen tehtud  ning ahjus lasete küpseda nii kaua kuni lutsukomm sees sulanud. Õhu käes lutsukomm tahkub ning olete saanudki endale väga kihvitd piparkoogid :)



Sunday, December 9, 2012

Jõulukook


See on üks imemaitsev jõuluhõnguline kook. Selle valmistamises pole midagi keerulist ning enamasti peaksi kõik ained ka igal ühel kodus olemas olema. Juba selle koogi tegemise ajal täitub kogu kodu imeheade lõhnadega ning kui kook valmis ja lauale pandud, siis pakitseb tõepoolest igast nurgast jõululõhna. Lisaks sellele, et see maitseb imehästi, loob see ka suurepärase jõulumeeleolu! Jõuludeni on veel küll aega, aga minus tekitas see küll mõnusat jõulumeeleolu. Eriti hästi sobib see glögiga või miks mitte hoopis klaasi külma piimaga. Endale isiklikult maitses see veel soojast peast palju paremini, aga oli ka imehea külmana. Head katsetamist! ;)

Vaja läheb: 
150 grammi suhkrut
pool klaasi vett
1tl kaneeli
1 tl purustatud nelki
pool tl ingveripulbirt
60 grammi või
1 muna
1 klaas hapukoort
1 tl äädikat
1 tl soodat
2 klaasi jahu

(maitseained võib asendada ka nt kasutades piparkoogimaitseainet, kes mitmemaitseainega mässata ei viitsi)

Šokolaadivõõba jaoks läheb vaja:
6 sl suhkrut
2 sl kakaod
3 sl piima
1 sl võid

Pruunista suhkur vähese veega, lisa ülejäänud vesi, maitseained ja või. Jahuta ja kolpi hulka muna, hapukoor, äädikas ja soodaga segatud jahu. Tõsta segu 24 cm lahtikäivasse koogivormi ja küpseta 200-kraadises ahjus 35-40 minutit.
Šokolaadivõõba jaoks mõõda kastrulisse suhkur, kakao ja piim. Sega läbi ja kuumuta 5 minuti. Lisa 1 sl võid, sega läbi. Vala koogile soojalt.
Kaunistage igaüks enda soovile vastavalt, minu arust sobisid kaks mandariini sinna peale imehästi, aga ema eelistab vahukoort ja vanaema eelistas jäätist kõrvale nt :))

Sunday, October 14, 2012

Astelpaju muffinid :)

Üks hästi lihtne ja kiiresti valmiv retsept, millega saab tõesti igaüks hakkama :))

Tervislikud muffinid

Taigen:
1 pakk  Vilma muffinipulbrit
2dl vett
1dl õli

Lisaks:
Astelpajumarju, vaarikaid, šokolaadi

Segada vesi ja õli pulbriga. Valada muffinivormidesse ja peale(sisse) panna astelpajumarju ja superhästi sobivad nendega kokku ka šokolaad ja vaarikad.

Head isu! ;)

Monday, October 8, 2012

Plaadipitsa/lahtine pirukas

See on üks imelihtne pitsa või lahtine pirukas, kes kuidas seda nimetab.

Taigen:
1 pakk pitsapõhjapulbrit
1/2 dl õli
2 dl vett

Kate:
Ketšupit
3 tomatit
400g ananassikonservi
300g kanafileed
300g juustu
                                                                          pitsamaitseainet

Kõige pealt praadida kanafilee soola ja pipraga. Järgmisena segada kokku taigen. Pulber, õli ja vesi omavahel hästi segada, seejärel rullida taigen ja panna plaadile. Määrida ketšupiga nii tuleb mahlasem. See järel lõigata peale tomatikettad, siis lõigata ananassid väikesteks tükkideks ja see järel kana. Viimasena juust ja pitsamaitseaine. Küpsetada ahjus 200 kraadi juures kuskil 25-5 minutit ning oletegi valmistanud imemaitsva ja suus sulava koduse pitsa, mida jätkub kuni kümnele inimesele.

Pähkli-rosina keeks

See on üks väga lihtne ja maitsev pähkli rosina keeks, aga pähklite ja rosinate asemel võib igaüks lisada ise sobilikke lisandeid, kas marju vms.

Vaja läheb:
200 g vōid vōi margariini

3 dl suhkrut

2 tl vanillisuhkrut

3 muna

4 dl jahu

2 tl küpsetuspulbrit

1 dl rōōska koort vōi piima

2½ sl kakaopulbrit
pakk pähklite ja rosinatesegu



VORMI MÄÄRIMISEKS:

vōi

riivsai

Valmistamine:

Sega või, suhkur ja vanillisuhkur valgeks vahuks. Lisa munad ükshaaval, sega , siis jahu, küpsetuspulber ja koor. Sega korralikult et ei jääks klimpi. Lisa kakao ja pähklite ja rosinatesgu. Võta küpsetusvorm, määri võiga ja puista üle riivsaiaga. Täida vorm taignaga. Küpseta 185 C juures, 60 minutit või kuni kook kekselt puutikuga proovides läbiküpsenud. Lase koogil veidi jahtuda ja tõsta siis vormist välja ning lase jahtuda rätiku all.

Sunday, September 23, 2012

Imelihtne ja maitsev halvaaküpsisetort


See on üks imemaitsev ja imelihtne küpsisetort, mille tegemisega saavad hakkama ka kõige pisemad.
Vaja läheb: 3 pakki( üks pakk 180g) eestimaiseid küpsiseid
500gr paksemat hapukoort
1 pakk halvaad Ali-Baba(200gr)

Immutamiseks piima

Kaunistamiseks:
 maasikaid, nonparelle


Lõika halvaa võimalikult väikesteks tükkideks. Sega kausis omavahel hapukoor ja tükeldatud halvaa. Sega ühtlaseks. Järgmisena lao serveerimisalusele kiht küpsiseid(4x4). Immuta küpsiseid piimaga. Kata kolmandiku kreemiga. Lao uus kiht küpsiseid, immuta ja taas kreemi. Seejärel lao viimane kiht küpsiseid ja immuta. Kata ülejäänud kreemiga ning jäta üheks ööks külmkappi. Kaunista maasikate ja nonparellidega vahetult enne serveerimist.

Maitsvad kaerahelbeküpsised

See üks imemaitsev ja lihtne retsept valmistamaks suus sulavaid kaerahelbeküpsised, mis on samas ka toitvad:) 

Vaja läheb: 250 grammi suhkrut
200g võid 
6 muna
500 g kaerahelbeid
100 g jahu

Valmistamine: 
  1. Vahusta või suhkruga, lisa ükshaaval munad. (NB ! Kui munad on väikesed, võta neid 7 tk)
  2. Sega hulka kaerahelbed ja jahu.
  3. Küpsetuspaberile pane teelusikaga ümarad pätsikesed, küpseta helepruuniks.



Maitsvad täidetud tomatid/paprikad

See retsept sobib imehästi nii täidetud tomatite kui ka paprikate jaoks, mina tegin mõlemaid.
Vaja läheb:
6 suurt paprikat
400 gr hakkliha
2dl riisi
200gr maitserohelisega toorjuustu
1 sibul
150 grammi riivitud juustu
soola, pipart

Valmistamine: Lõika paprikatel pealt n-ö katus ja tühjenda seemnetest. Tükelda sibul ja prae hakklihaga, maitsesta. Samal ajal keeda ära ka riis. Seejärel sega omavahel toorjuust, praetud hakkliha sibulaga ning riis. Maitsesta veel kui soovid. Täida paprikad ja puista peale riivjuustu. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 20 minutit. Nähes, et juust on õrnalt pruun ja paprikad samuti.


Maitsvad täidetud tortillad

See retsept on imemaitsvateks täidetud tortilladeks.Sisu sobib imehästi ka lavaširullideks. Kogus kuuele.

Vaja läheb:
6 tortillat
125 grammi maitserohelisega toorjuustu
1 salatipea

Kate:
125 grammi riivitud juustu
2 suitsutatud kanakoiba või kanakintsu
1 paprika
3 dl paksemat majoneesi

Soovitavalt soojenda tortillad enne mikrolaineahjus veidi, et sulajuustu peale määrides see sulaks. See järel kata salatilehtedega. Järgmisena puhasta kana ja paprika ning tükelda väikesteks tükkideks. Sega paprika tükid, kanatükid, riivitud juust ja majonees. Määri kate salatilehtedele ja keera rulli. Kinnita soovikorral ka hambatikuga ja mässi toidukilesse või fooliumisse ja lase paar tundi enne serveerimist külmkapis seista.

Üks lihtne ja maitsev võileivatort


See on üks väga lihtne ja maitsev võileivatort, mida võib teha nii vormileiva kui röstsaiaga. Mina tegin röstsaiaga seekord.
Jätkub sellest maitsvast tordist julgelt kümnele inimesele ja rohkemgi. Ning kui täidiseid jääb üle, siis on seda ka väga mõnus panna järgmisel päeval võileiva peale. Midagi maitsvat ei tohi raisku lasta :)

Vaja läheb:
36 viilu röstsaia

Täidis 1:
225 gr riivjuustu
3küüslauguküünt
4 1/2 dl majoneesi

Täidis 2:
2 suitsutatud kanakoiba või kanakintsu
4 keedetud muna
pool pikka kurki
200gr maitserohelisega toorjuustu

Peale:
200 gr maitserohelisega toorjuustu
2 1/2 dl majoneesi

Kaunistamiseks:
kurki, muna, riivjuustu, paprikat, tilli

Valmistamine:
Lõika saiaviiludel servad ära, aseta serveerimisalusele esimene saiakiht (3x4). Sega riivjuust purustatud küüslaugu ja majoneesiga. Määri segu saiakihile, lao peale järgmine kiht saia. Puhasta kana. Haki kana, munad ja kurk peeneks. Sega toorjuustu ja majoneesiga ning määri saiakihile. Lao peale kolmas kiht saia. Sega omavahel toorjuust ja majonees, kata tort seguga. Kaunista omal soovil. Mina hakkisin peale paprikat, muna, tilli ja kurki. Torti hoida külmkapis kuni ööpäev.