Saturday, February 23, 2013

Šokolaadi-kookossüdamed

Sõbrapäeva puhul sai eelmisel nädalal tehtud neid ja lauale lisasid need kindlasti midagi juurde. Silmale ilus ja maitsvad ka, kuigi ettevaatust küpsetuspulbriga, et selle kindlasti korralikult ära segate, sest muidu jääb see maitse üle kõige! Kindlasti neid pakkudes küsitakse, kuidas need tehtud ja endal ka midagi armast tore vahelduseks teha:) 


Vaja läheb:150 g võid
2 muna
1sl kakaod
3dl suhkurt
4dl jahu
2tl küpsetuspulbirt
1,5 dl piima
GLASUUR:
4sl võid
4 sl külma kohvi
1,5 sl kakaod
2tl vanillisuhkurt
3dl tuhksuhkurt
KAUNISTUSEKS:
kookoshelbeid

Valmistusviis

Sulata või ja jahuta siis. Vahusta muna suhkruga kohevaks vahuks. Lisa kuivained, piim ja või ning sega ühtlaseks massiks. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud väiksele plaadile ja küpseta 175º C juures u 30 minutit. 
Glasuur
Sulata või, lisa kõik koostisosad, sega. Määri glasuur koogile üle kookoshelvestega. Võta südamekujulised piparkoogivormid ja lõika vormiga väikesed või suured südamed.

Tuesday, February 12, 2013

Vastlakuklid




Ühed maitsvad ja aegumatud klassikalised vastlakuklid. Pole midagi paremat-üks vastlaliug, hernesupp ja omatehtud vastlakuklid! Mmm!:)
Vaja läheb:5dl leiget piima
50g presspärmi
1muna
1,5 tl soola
2dl suhkurt
13dl nisujahu
175 g võid

Vahukoor vahele:
4 dl vahukoort
2 sl suhkurt
1 tl vaniljesuhkurt

Hõõru pärm vähese sooja piimaga vedelaks. (Kui kasutad kuivpärmi, pane see vähese jahu hulka ja seejärel lisa piim). Lisa suhkur, toasoe muna, sool, ülejäänud piim ja pool jahust ning sega mõned minutid. Sega hulka veel u 5 dl jahu (1-2 dl jääb abiks kuklite vormimisel). Kõige lõpuks pane hulka pehme või ja sõtku kuni tainas on sile ja ühtlane ning lööb kausi küljest lahti, vajadusel lisa jahu. Riputa peale väheke jahu, kata tainakauss rätikuga ja tõsta sooja kohta kerkima. Selleks sobib hästi korraks 50 kraadini soojendatud ahi. Taina mahu kahekordistamine võtab aega u 1 tund. Raputa lauale väheke jahu ja kalla tainas välja. Sõtku kergelt läbi. Vormi tainast meelepärase suurusega kuklid ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile 15 minutiks kerkima, kata rätikuga. Määri kukleid toasooja lahtiklopitud munaga ning küpseta 225 kraadi juures 12-14 minutit. Lase kuklitel täiesti jahtuda. Lõika terava noaga ülemine osa õhukeselt ära. Vahusta koor suhkrutega tugevaks vahuks, tõsta kuklitele ja aseta kaas peale. Kaunista tuhksuhkruga. Kes soovib, võib vahukoore alla ka veidike meelepärast moosi panna. Sellest kogusest umbes 20 kuklit.

Kodune kartulivorm

Vaja läheb:
20 kartulit
500 g hakkliha
1 sibul
150 g riivjuustu
(1tsillikaun)
2 muna
5 dl piima
3 tomatit
soola,pipart, basiilikut

Keeda kartulid. Samal ajal prae hakkliha sibulaga, maitsesta. Järgmisena lõika kartulid ketasteks ja lao kiht panni põhja, siis pane peale tomatikettad. Raputa peale riivjuustu. Siis lisa hakkliha sibulasegu. Kata samasugune kiht kartulitega pealt. Raputa veel riivjuustu ja maitseaineid. Klopi munad piimaga ja vala kõige peale. Soovides rohkem koos hoidvat vormi ja rammusamat, lisa munade ja piima segule suur pakk hapukoort. Kui soovid teravat, pane kihtide vahele üks hakitud tšilli. Küpseta 200 kraadi juures 35-45 minutit, kuni pealt kuldpruun.

Saturday, February 9, 2013

Magusad vahvlid

Ühed klassikalised magusad vahvlid. Selle retseptiga saab umbes 22 suurepärast vahvlit. See on vedelam taigen ja sobib vanale vahvlimasinale paremini, uue masina puhul tasub jahu veidi rohkem panna.:)

Vaja läheb:
3 muna
1 kl suhkurt
1/2 tl soola
1/2 tl küpsetuspulbrit
1 tl vaniljesuhkurt
2 kl piima
6,5 dl jahu

Klopi munad suhkruga. Lisa piim  ja vaniljesuhkur. Järgmisena sõelu juurde jahu ning lõpuks lisa küpsetuspulber ja sool. Sega taigen ühtlaseks ja küpseta vahvlimasinas.

Saturday, February 2, 2013

Vürtsikas läätsepada

Tegin elus esimest korda läätsesid ja minu arust megamõnusad asjad nagu ubade sarnane, no kirjeldus neile, kes pole ka neid söönud veel.  :) Väga huvitav maitseelamus ja vürtsikas. Niiet soovitan teile maitseaineid ettevaatlikult lisada. Tean, et pilt pole isuäratav, aga ausalt see maitseelamus on vamiustav, tõeliselt vürtsikas!:)

Vaja läheb:
200 g rohelisi läätsesid
200g vürtsikamat suitsuvorsti
1 sibul
3 küüslauguküünt
3 marineeritud tšillikauna
taimeõli praadimiseks
2 keskmist kartulit
3 keskmist porgandit
1 loorberilet
(pipart), soola

Keeda vorsti 10 minutit vees. Samal lõika porgandid seibideks ja kartulid suuremateks tükkideks. Haki sibul ja küüslauk ja pruunista kergelt pannill õlis. Pane tükeldatud juurviljad, vorst, sibul ja küüslauk ja maitseained koos läätsedega potti ning lisa nii palju vett, et kõik oleks kaetud. Keeda, kuni juurviljad on pehmed(umbes 35 minutit).

Maarja koogiretsept: Miša kook

Sõbranna Maarja tegi seda Miša kooki ühe kooliürituse tarvis ja see viis lihtsalt keele alla. Mõni sõi 5 tükki lausa, niiet see ütleb juba kõik :) See on lihtne, mõnus, magus aga samas parajalt magus kook. Suurepärast retsepti jagas ta nii mõnegagi ja ma super rahul sellega! :) Mu kindel üks lemmik ja võib- olla teen seda juba ka homme, sõltuvust tekitav !:)

Põhi

300g keefiri
1kl suhkrut
1,5-2kl jahu
1tl soodat
1spl kakaod
500g hapukoort 20%

Glasuur
100g taluvõid
100g suhkrut
1spl kakaod
1spl rõõska koort
natuke vaniljet

Sega kokku keefir, suhkur, jahu ja sooda. Jaga taigen pooleks. Ühele poole lisa juurde supilusikas kakaod. Seejärel pane mõlemad pooled ahju ning küpseta 200 kraadi juures umbes 35 minutit. Lõika küpsenud koogipõhjad pooleks. Iga kord ei pruugi pooleks lõikamine õnnestuda. Oleneb ilmselt pannist millega küpsetada, jääb liialt õhuke. Soovitan võtta ühe suure noa ja ettevaaatlikult tõesti lõigata seda! Pane iga kihi vahele hapukoort. Kui kook on suurem, siis kulub ka hapukoort rohkem. Valmista glasuur. Sega õrnal tulel kokku taluvõi, suhkur, kakao, rõõskkoor ja vanilje. Vala kook üle glasuuriga. Glasuur peab olema küllaltki jahtunud, sest muidu valgub ta koogi pealt ära. Glasuurile võite oma soovi järgi kaunistusi panna, nt nonparelle, tuhksuhkurt või nt mina panin kookosehelbeid. 

Friday, February 1, 2013

Kookosekala

See on üks väga huvitav ja omanäoline retsept, mis O m a a n i riigist pärit( "M i n u- s a r j a ko k a r a a m a  t u s t). Kõiki aineid polnud üldse lihtne saada ka ja näiteks värsket koriandrit polnudki mul võimalik lisada, selle asendasin siis tl kuivatatud koriandriga. Aga see tõesti väga mõnus, eriline ja vürtsikas roog, millega kindlasti paljud pahviks lööte! ;) Serveerige seda riisiga ja tulemus lihtsalt super!:)

Vaja läheb:
1 kg valget kalafileed(koha, paltus, ahven vms)
400g kookospiima
150 g sibulat
3 küüslauguküünt
2 suuremat tomatit
50 g võid
0,5 tl jahvatatud kardemoni
 0,5 tl jahvatatud kaneeli
0,5 tl jahvatatud kurkumit
0,5 tl hakitud rohelist tšillit(minul kahjuks ei õnnestunud seda saada, aga ilma selleta ei juhtunud ka midagi :) )
1 punase tšilli kaun( värsket tšillit samuti ei saanud ka punast ning nii asendasin kolme konservtšilliga ja minu arust super ka nii)
kimbuke värskeid koriandrilehti (minul jäi ka see samuti lisamata, panin tl kuivatatud varianti)
100g jahu
5dl õli praadimiseks
sidrunimahla
soola ja pipart

Sulata või pannil ja prae hakitud sibulad seal kuldpruuniks. Lisa peeneks hakitud küüslauk ja väikesed tomatikuubikud ning hauta 2 minutit. Lisa maitseained ja kookospiim ning jäta madalale kuumusele hauduma. Vahepeal tükelda kala parajateks tükkideks ning maitsesta soola, pipra ja sidrunimahlaga. Paneeri kalatükke õrnalt jahus ja küpseta õlis kergelt kuldseks. Aseta köögipaberile nõrguma. Lisa kalatükid kastmele ja hauta, kuni kala on valmis( 5-10 min). Maitsesta veel soovi järgi. Serveerides kaunista värskete koriandrilehtedega ning punasetšilliketastega. Kala kaaslaseks sobib aurutatud (basmati)riis.

Kookospätsid

See on üks väga lihtne retsept, aga viib keele alla. Mulle megalt maitsevad need kookoseküpsised/pätsikesed, aga neid ei müüda eriti paljudes poodides ja siis on neil ka korralik hind, niiet kindlasti tasub ise neid teha. 25 tk saab neid ja pärast paari on nii kookosearmastajate kui ka lihtsalt magusasõprade vajadus rahuldatud :)

Vaja läheb:
3dl kookoshelbeid
2,5 dl suhkurt
4 munavalget

Eralda munakollased munavalgetest. Seekord kasutame ainult valgeid. Sega paksupõhjalises potis omavahel munavalged, suhkur ja kookoshelbed. Pane pott tulele ning keeda madalal kuumusel aeg-ajalt segades 15 minutit- segu peab jääma paks ja veniv. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja tõsta sellele lusikaga väikesed segukuhjakesed. Küpseta 225 kraadi juures 10 minutit, kuni need on pealt kuldpruunid.