Sunday, September 7, 2014

Apelsini-kõrvitsa-õunamoos

Kõige pealt ütlen kohe ära, ma polnud elu sees enne moosi teinud. Ma ei kujuta ette, mis mul nüüd pähe tuli, et otsustasin nii muuseas seda tegema hakata... Tuli aga välja jälle see tõsiasi- moositegu pole üldse nii keeruline kui tundub! :) Huvitav kooslus kutsus mind ning no see moos tuli lihtsalt suurepärane. Alustuseks tegin ülivähe, kuna kartsin, kas see kooslus ikka maitseb ning ei teadnud kas üldse väljagi tuleb. Kõik läks suurepäraselt ning tõesti ülihea moos. Kodustele ka maitses ning lubasin, et teen kindlasti seda veel, sest õunu veel jätkub :) Ausalt see on moosideunelm, mahub minu mooside topi- mustsõstramoos, astelpajumoos, maasikamoos ning minu esimene kullapai apelsini-kõrvitsa-õunamoos! :P Soovitan teil tõesti seda proovida ning üldse moosikeetmist. Enda tehtud moosid viivad keele alla! ;)

Vaja läheb:
2 kg õunu
1 kg kõrvitsat
250 g suvikõrvitsat
1-2 apelsini
1,25 kg moosisuhkurt
veidi sidrunihapet
1,5 tl kardemoni

Kõige pealt koori ja tükelda õunad kuubikuteks. Samuti tee kõrvitsa ja suvikõrvitsaga. Koori apelsin ja tükelda kuubikuteks. Pane potti õuna-, kõrvitsa-, suvikõrvits- ja apelsinikuubikud, lisa moosisuhkur, veidi sidrunihapet ja kardemon. Keeda aeg-ajalt segades, kuni õun ja kõrvitsad on pehmed, kui need on pehmed ongi moos valmis. Koori pinnale kerkiv vaht. Tambi veidi pudrunuiaga ka massi, siis ühtlasem.
Purgid pese enne tulikuuma veega, kuivata ära ning pane kuum moos sisse. Keera kaas peale ning aseta purgid tagurpidi lauale jahtuma. Kui moos on jahtunud vii moosid sahvrisse või keldrisse ning lase talv läbi head maitsta, kuigi noh sellest kogusest saab neli keskmist purgi täit, niiet küllap neid eriti kauaks ei jätku ;)


Hiina kapsa vorm

Mõnus sügisene vorm, kerge ja maitsev! Proovige kindlasti! :)

750 g hiina kapsast (umbes üks terve väiksem hiina kapsas)
250 g šampinjone
100 g riivjuustu
150 g riivitud suvikõrvitsat
150 g keefiri
150 g hapukoort
2 muna
karrit
jahvatatud muskaati
musta pipart
soola

Lõika hiina kapsas neljaks. Tõsta tükid soolaga maitsestatu keevasse vette, keeda umbes 6 minutit ja kurna siis välja. Lõika šampinjonid viiludeks. Sega keefir hapukoorega, löö sisse munad, maitsesta karri, muskaadi, musta pipra ja soolaga.
Määri küpsetusvorm rasvainega. Tõsta sellesse kõigepealt kapsaveerandid, siis seeneviilud, siis riivitud suvikõrvits, riputa peale musta pipart ja soola. Vala üle hapukooreseguga ja puista peale riivjuustu. Tõsta vorm 200-225 kraadisesse ahju ja küpseta umbes pool tundi (kuni pealt kuldpruun).


Saturday, September 6, 2014

Mündine õunakook

Õunad potsatavad jällegi puu otsast alla, niiet praegu katsetan enim asju õuntega seoses:) Lähiajal võite leida siit mitmeid-mitmeid erinevaid õunakooke. Loodan, et leiate kõik siit endale midagi katsetamiseks! ;)

Vaja läheb:
6muna
350g suhkrut
350g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
100g võid
4 õuna
1spl kaneeli
1tl piparmündiessentsi

Kaunistamiseks:
tuhksuhkrut
kakaod
piparmündilehti

Koori õunad, eemalda seemned ja lõika viljaliha õhukesteks viiludeks. Riputa kaneeli peale ja aja segamini. 
Klopi munad suhkruga lahti, puista hulka jahu, piparmündiessents ja sega ühtlane tainas. Lõpuks lisa sulatatud ja jahtunud või. 
Määri vorm rasvainega ning lao õunaviilud põhjaks. Vala tainas peale. Küpseta 30-40 minutit 180 kraadi juures(aeg oleneb sellest kui suur vorm on ehk siis kui paks kiht taigent, niiet jälgige kui kook kuldpruun ja tikk sisse vajutades jääb puhas). 
Pane valmis kook jahtuma ja siis riputa peale tuhksuhkrut ja kakaod ning kaunista värskete piparmündilehtedega.



Sügisekook

Selle retsepti leidsin kodus kappe koristades. Käsitsi kirjutatud paberilehekesele, mis on vähemalt aastakümneid vana, lihtsalt sattunud vanade dokumentide vahele. Seda nähes, otsustasin silmapilk, et pean seda proovima, kõik koostisosad olid lihtsad ning teguviis ka, niiet super. Ülimõnus nostalgiline koogike sügisesse! Kerge, mõnusad maitsed ning ülilihtne teha. Kindlasti saab sellest nüüd üks klassikaline koogike, mis sügiseti meie pere laual asetseb! :P

Vaja läheb:
3 klaasi riivitud porgandeid
2 1/2 klaasi jahu
1 1/2 tl soodat
1 tl sidrunihapet
1/2 tl soola
2 tl kaneeli
400g riivitud õunu
250g margariini
125g vett või piima
1 1/2 klaasi suhkrut
1/2 klaasi tuhksuhkrut
riivsaia

Pane ahi 200kraadi juurde soojenema. Kõige pealt riivida porgandid ja õunad köögikombainis. Sulatada margariin ja lasta jahtuda. Siis segada omavahel jahu, sooda, sool, sidrunhape. Seejärel lisada riivitud porgandid ja õunad, kaneel, suhkrud, vesi või piim ning sulatatud ja jahtunud margariin. Segada ühtlaseks taignaks. Määrida ahjuvorm rasvainega, siis riputada riivsaiaga ning valada taigen vormi. Arvestage sellega, et taigent on päris palju, niiet et teil oleks suur ahjuplaat. Küpsetage kooki umber pool tundi(kuni pealt kuldpruun). Riputage peale tuhksuhkrut ning valmis ta ongi. Sobib söömiseks nii soojast peast kui kasvõi järgmisel päeval. Head isu, häid sügise maitseid! ;)
Lihtsuses peitub võlu! Niiii hea! :)

Monday, September 1, 2014

Laisa inimese tarretisetort :)

Esimese korra kohta näeb see tort täitsa okei välja :) 
Mina olen alati vaadanud tarretisetorte imetledes. Need viivad keele alla, alati! Mitte kunagi pole ma aga julgenud neid teha, sest olen pidanud nende tegemist ülikeeruliseks ja täielikuks kunstiks. Mõni aeg tagasi tuli aga tuhin, et tavai proovin ära, maksku mis maksab- mõeldud, tehtud! :) Tegin sellise laisainimese variandi, et oleks kindla peale minek, niiet see on tõesti lihtne ja proovige! ;) Esimese korra kohta tuli täitsa kobe :D

Vaja läheb:

Põhi:
1pakk juubelitordipulbrit
200 ml vett

Vahele:
1 toru kohupiimapastat

Marjatarretis:
160g metsmaasika tarretisepulbrit
500g marju(maasikaid, mustsõstraid, punaseid sõstraid kasutasin mina)
7dl vett

Mina panin hommikul juba marjad sulama, sest kasutasin külmutatud marju. Nii, siis segasin tordipõhja kokku ning küpsetasin 25 min 200 kraadi juures. Samal ajal tegin valmis tarretisevedeliku-ajasin vee keema ning lisasin tarretisepulbri, segades seni kuni pole ühtegi tükki. Valmis oli mul pandud veidi sügavam taldrik (veidi väiksema läbimõõduga kui koogivorm), kuhu sisse olid marjad valatud. Valasin tarretisevedeliku marjadele peale ning külmkappi tarretuma(eriti hea oleks see, et teha tarretis ja koogipõhi õhtul valmis ning hommikul kook kokku panna). Järgmisel hommikul lõikasin siis koogi pooleks, määrisin pool kohupiimakreemi vahele ja pool peale. Seejärel suure noaga ettevaatlikult tarretis nõu küljest lahti võtta ning kiiresti koogi peale ning voilaa ongi kook valmis! :)

Tõeline klassika- piimakissell! :)

Tõeline klassika, vana hea piimakissell! Miski pärast arvasin, et selle tegemine ka üks keeruline värk, aga tegelikult imelihtne. Lihtsuses peitub võlu! :)
Vaja läheb:
1l piima
1dl suhkrut
2-2,5 spl kartulitärklist
1-2tl vaniljesuhkrut

Kuumuta piim keemiseni ja lisa suhkur, vaniljesuhkur ning vähese külma piimaga segatud kartulijahu. Kuumuta piima pidevalt liigutades tasasel tulel 2-3 minutit, kuni moodustub siidne kreem(kuni keemiseni). Vala kissell magustoidukaussidesse ja serveeri hapuka moosiga.
Mina serveerisin seda klassikat astelpajumoosiga :)