Sunday, November 23, 2014

Spinati-fetapirukas

Seda retsepti olen näinud kokasaadetes mitmetel kujudel ning nüüd nii umbes mälujärgi mõtlesin selle ikka ära proovida. Ise pole enne spinatiga midagi teinud, niiet ei uskunud, et eriti maitsev, aga no see oli megahea :P 

Vaja läheb:
500g lehttaigent

500g kohupiima või kodujuustu
200g fetajuustu
3 muna
150 g spinatit
70g seesamiseemneid
150 g juustu
soola,pipart
cayenne pipart

Kõige pealt pane ahi 220 kraadi peale sooja. Siis võta kandiline vorm ja vooderda küpsetuspaberiga. Suru ühtlaselt vomi lehttaigen, see on piruka põhjaks. Torgi taignasse kahvliga auke, et ühtlaselt küpseks, eelküpseta u 7 minutit. Rösti seesamiseemned ja umbes 30 sek lase spinatil küpseda. Katte valmistamine imelihtne, lihtsalt segada kõik kattematerjalid kokku(kohupiim, feta, muna, spinat, seesamiseemned). Veidi lisada pipart ja cayenne pipart, kui soovi siis panna soola, aga enam tegelikult ei vaja, sest feta juba niigi soolane. Eelküpsetatud põhjale valada segu, lasta umbes viisteist minutit küpseda(kuni pole veel kuldseks muutunud aga hakkab juba küpseks saama, lisada peale juust(vahet pole, kas riivitult või lehtedena nagu ma seekord panin), küpsetada kuni kuldpruun ja head isu :) Sobib serveerimiseks nii soojalt kui külmalt, kuigi soojalt muidugi parem :)

Kohupiimakorbid

Lapsepõlvest minu ühed lemmikud, aga miskipärast pole kunagi neid kodus tehtud, ikka sai poest ostetud ning nüüd tuligi mul üks päev täiesti lambist idee, et teeks korpe. Meil on päris õiget talukohupiima ka kodus tihti, niiet mõeldud tehtud. Pluss teadsin, et vanaisa selle toidu üle eriti õnnelik :) Uskuge enda korbid kardemoniga on ikka palju paremad kui poeplönnid, isegi kui need esimene kord nii korralikud välja ei näe. Selle retsepti puhul sain nii nunnu kiidu ka, et vahet pole mis retsepti ette võtan, tuleb kohe esimesel korral välja. Niiii armas, aitäh! :) Antud retseptist tuleb siis umbes 20 korpi.
Vaja läheb:
Taigen:
5 dl piima
50 g pärmi
2 tl soola
2 dl suhkrut
1 muna
14-18 dl nisujahu
1 sl kardemoni
150 - 250 g margariini
Täidis:
250 g kohupiima
1 muna
1 munakollane
1 sl hapukoort
1 tl vanillisuhkrut
2 sl suhkrut
1 sl sidrunimahla
1 dl rosinaid
Määrimiseks 1 muna

Sega pärm käesooja piimaga. Lisa sool, suhkur, kergelt lahtiklopitud muna, kardemon ja pool jahust. Klopi puulusikaga. Sega taina hulka ülejäänud jahu ja pehme margariin. Lase kerkida kahekordseks. 
Samal ajal sega täidiseained. Vormi tainast väikesed pallikesed ja tõsta suurte vahedega küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile kerkima. 
Kui saiad on kerkinud, vajuta klaasi põhjaga nende keskele süvendid. Pane süvendisse täidis. 
Määri tainaääred munaga ja küpseta 225-kraadises ahjus 15 minutit.

Thursday, November 20, 2014

Porgandi, ingveri ja apelsini püreesupp

No vot nüüd pean küll tunnistama, et seda retsepti olen piilunud juba paar aastakest ning sõbranna jõudis isegi selle enne ära proovida, aga no ütleme nii, et parem hilja kui mitte kunagi. Ma ei ole eriti püreesuppide tegemise mõttest vaimustuses olnud, aga sellised sepikukuubikud peal on täitsa okei :) Pluss see maitse ei olnud üldse imelik(nii nagu kartsin), lihtsalt minu jaoks ongi rohkem asi selles, et pean rohkem püreesuppidega end harjutama. Igatahes selline tõeline vitamiinipomm, niiet proovige! ;) Kindlasti leidub seltskonnas, kes seda jumaldavad ja need kes ei vaimustu püreesuppidest, aga tasub tõesti proovida. Antud kogus on kuuele :)

1050 g porgandeid
3 kartulit
1.5 Sibulat (hakitud)
4.5 küünt küüslauku
4.5 cm jupp ingverit (puhastatud ja riivitud)
50g võid
6 dl kanapuljongit (või köögiviljapuljongit)

3 apelsini
soola, pipart
peterselli

Sulata potis või, prae seal kergelt sibul, küüslauk, ingver – kindlasti ära pruunista. Mõne aja pärast lisa porgandid, kartulid, keeruta veel veidi või sees. Siis pigista üks apelsin tilgatumaks potti. Lisa valmis keedetud puljong, nii et aedviljad oleks parasjagu kaetud. Keeda nõrgal tulel kõik mõnusasti pehmeks. Vala osa puljongist kaussi ootama, et saaks hiljem konsistentsi timmida. Lisa teised apelsinid ja püreesta. Kes himustab veidike liha, säristab endale peekonikrõpsud supi peale. Kes mitte, puistab lahkelt krutoone, juustu, või sees praetud värskeid ürte, salveid või basiilikut. Sool-pipar veskist otse taldrikusse. Mina siis tegingi endale ise krõmpsuvad kuubikud peale-sepikule juustuviil peale ja ahju ning mingi värske ürdi nn tutsakas peab ju ka keskel olema ;)

Sunday, November 9, 2014

Tumeda šokolaadikorvid vaarika-mustsõstravahuga

Pean mainima, et jätkuvalt ma kardan želatiini. Suvel katsetasin tarretisepõhist asja, aga ise želatiiniga nullist teha. Onu nägi aga seda retsepti ja ütles, et tavai tee ära :D Eks sellega veel väga palju õppida, aga noh julge hundirind on rasvane ja need tulid tõesti imeliselt välja, plaanin neid veel erinevate maitsete ja šokolaadidega katsetada :P Need tunduvad keerulisemad kui tegelikult on, ausalt :) Antud kogusest tuleb umbes 20tk, kui on pisemad muffinivormid.

Vaja läheb:

Korvid:
200g tumedat šokolaadi

Täidis:
200ml mustsõstrasiirupit
100ml keedetud ja toatemperatuurini jahutatud vett
15g želatiini

Sulata šokolaad nõrgal tulel. Määri pabervormi sisekülg või silikoonivormi (mina kasutasingi silikoonvorme nt)šokolaadiga ja jäta kõvastuma(NB! Kui esimene šokolaadikiht on kõva, vaadake, kas kuskilt kumab heledamaid kohti, soovitan kindlasti mitu kihti šokolaadi panna, et oleks paksem kiht ja vormist pärast parem käte saada. Nagu pildilt näete panin osad tagurpidi, et näeksite kui tumedad ja paks šokolaadikiht), soovitan panna lausa külmkappi. Vala želatiinile vesi ja paisuta umbes 30 minutit. Siis lahusta želatiin veevannil ja vala läbi sõela mustsõstrasiirupile ning sega. Kui želatiini-siirupisegu on jahtunud, mikserda see vahule(see võtab umbes 10-15min). Kuhja vaht šokolaadikorvikestesse. Pane šokolaadikorvikesed külmkappi mõneks tunniks. Kui korvikesed ja vaht on kõvad, eemalda ettevaatlikult vormidest. Kaunista maiustused nii kuidas soovid. Mina kasutasin marju, apelsini, kookost ja nonparelle :) Imeilusad maiustused, mis sobivad ka miks mitte kingituseks ;)

Valge šokolaaditort

Selle retsepti leidsin enda ühest kaustikust, kuhu väiksena kogusin ajakirjadest ja kokaraamatutest erinevaid retsepte, mida tahtsin järgi proovida. Tol ajal piirduski asi nende üles kirjutamisega ning kui nüüd selle kaustiku leidsin olin meeldivalt üllatunud. Eriti üllatunud olin aga siis kui seda maitsesin seda torti, sest see tõesti sulas suus ning see on retsept, mida kasutab ka üks kohvik, kus seda kooki söömas olen käinud, niiet jackpot! :P Katsetage ja te ei kahetse, sest see on imelihtne ja no niiii maitsev! ;)

Põhi:
250g kaeraküpsiseid
75g võid

Täidis:
400g kohupiima
300g valget šokolaadi
2dl vahukoort
1tl vaniljesuhkrut

Purusta küpsised, sega sulatatud võiga. Suru segu küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva tordivormi põhja ja äärtele. Vahusta koor. Sulata vesivannil šokolaad. Sega kohupiim, vahukoor ja sulatatud šokolaad, maitsesta vaniljesuhkruga. Kalla segu vormi. Hoida mõni tund enne serveerimist külmkapis, eriti tore oleks kui seisaks vähemalt terve öö. Kaunistamisel ärge enda fantaasiale piire pange! ;) Mina kaunistasin apelsiniga, kookosega, mandlitega ja marjadega :)


Vahvalt triibuline smuuti!

Antud magustoitu olen mitmeid kordi juba kohvikus piilunud, aga kordagi pole raatsinud osta. Nüüd otsustasingi, et teen parem ise ära ning tõesti ise teha tunduvalt odavam! :) See sobib suurepäraseks värskenduseks, mõnusaks magustoiduks, vitamiinipommiks kui ka miks mitte suupistena peolauale, sest väga effektne näeb välja! ;) Antud retseptist tuleb kogus kuuele.
Vaja läheb:
600g virsikukompotti
600g maasikaid
6 kiivit
peotäis kookoshelbeid

Puista aedmaasikatele kookost(maiasmokad võivad lisada ka tuhksuhkrut) ning püreesta. Vala kõrgetesse klaasidesse ühepaksune kiht maasikapüreed.
Võta virsikud kompotisiirupist välja ja püreesta. Lisa teelusikaga ettevaatlikult kollane püree punasele maasikakihile. Lisades ettevaatlikult ei tohiks kihid ka segamini minna.
Koori kiivid ja püreesta. Lisa klaasidesse ettevaatlikult roheline kiht. Kaunista klaasid näiteks apelsiniviiludega.

Kohvis hautatud veiseliha


Pean tunnistama, et ei ole eriline loomaliha sööja, meie pere laual on ikka kas siga või kana, aga kui seda huvitavat retsepti nägin siis teadsin, et tahan seda proovida. Mõeldud-tehtud ning üldse ei kahetse. See tõeliselt huvitav, mõnus ja rammus retsept! :) Antud kogus sobib umbes kuuele inimesele(suht massiivne kogus, niiet mina tegin sujuvalt paralleelselt kahe panniga :D). Juurde sobib omal valikul salat ja lisand. Mina proovisin seda riisiga ja kapsa-porrusalatiga ning olin tõeliselt rahul tulemiga! Head katsetamist! ;)

Vaja läheb:
1kg veiseliha
4spl õli
1spl võid
400ml vett
soola,pipart
värskeid petersellilehti
4 sibulat
2spl jahu
200ml kanget kohvi
100ml rõõska koort

Panna pann sooja ning lisada õli ja või. Eemalda veiseliha lõigult esmalt kelmed, siis lõigata ristikiudu umbes 1 cm paksusteks viiludeks ning vasardada õhemaks. Seejärel pruunistada lihalõigud kummaltki poolt kuumas õlis. Pruunistatud poolt maitsestada soola ja pipraga. Lisa hakitud sibul, prae veel veidi ning vala pannile kohv ja vesi. Hauta liha tasasel tulel pehmeks. Lisa vähese külma veega segatud jahu ja koor, hauta veel umbes pool tundi, kuni liha on valmis ning lõpuks maitsestada värske peterselliga, kaunistuseks ka paras peotäis peterselli.