Monday, July 27, 2015

Kookosene kikerhernepasta

Selle retsepti otsa komistades tundus see lihtsalt midagi nii teistsugust ja kummalist kooslust, et tahtsin proovida. Lõpuks proovisin ära ja täitsa tavaline pasta. Koostisosad tunduvad kummalised, aga ütleks, et vägagi neutraalne pasta, niiet proovige, ei tasu karta ;) Üks mõnus kerge värske salat juurde ja superluks! Sorry, et pildistamine tuli alles siis meelde kui nn jäägid veel alles olid ja juba karpi pandud, et järgmine päev tööle kaasa võtta :)

Vaja läheb:
3 spl õli
500g täisterapastat
1,5l keevat vett
1,5tl soola
400ml kookospiima
400g kikerherneste konserv
3 spl sojakastet
ühe sidruni riivitud koor
2 spl sidrunimahla
jahvatatud musta pipart
pitsamaitseainet

Aja pott kuumaks ja vala sinna õli. Lisa peeneks hakitud sibul, soola ja maitse järgi pipart. Prae sibul kuldseks ja lisa vesi ning pasta. Kui pasta hakkab juba pehmemaks keema lisa kookospiim, kurnatud kikerherned, sidruni mahl ja riivitud sidruni koor. Keeda kuni pasta on pehme, lisa sojakaste. Kui ei soovi nii vedelat ja kreemist pastat, siis laske veidi seista ning sel juhul tõmbab veel vedelikku rohkem sisse.

Wednesday, July 22, 2015

Tsitruse-kookosekook

See on lihtsalt taevalik kook! Ausalt ka! Pole liiga imal vms, niiet maitseb ka kindlasti neile, kes muidu suured koogisõbrad ja magusasõbrad pole. Lihtsalt sulas suus ja ei jõua ära oodata, et oleks veel põhjust seda kooki teha ;) 

Vaja läheb:

Põhi:
100g kookoshelbeid
50g mandleid
100g datleid
50g kookosrasva

Kate:
400ml kookospiima
poole apelsini mahl
1 laimi mahl
mõned tilgad vaniljeessentsi
2-3 tl mett
1 sl želatiini
pisut apelsini ja laimi riivitud koort

Surista köögikombainis kookoshelbed ja mandlid ühtlaseks puruks. Lisa kergelt hakitud datlid ja lõpuks kookosrasv. Suru saadud mass lahtikäivasse ümmargusse vormi. Küpseta 175 kraadises eelsoojendatud ahjus u 15min või kuni segu hakkab helepruuni tooni võtma.
Täidise jaoks kuumuta kookospiima, tsitruste mahla, mett ja vaniljeessentsi u 5 minutit. Lase jahtuda, kuni vedelik on leide. Lisa želatiinile 5sl külma vett ja lase paisuda. Kuumuta segu veevannil, kuni tekib ühtlane vedelik. Kurna kookospiimasegu ja lisa sellele segades želatiinivedelik. Kata koogivorm alt toidukilega, et võimalikku lekkimist vältida. Vala kookossegu jahtunud taignapõhjale ja riivi peale apelsini- ja laimikoort. Lase külmkapist taheneda vähemalt neli tundi ja ongi valmis ülihea tort ;)

Banaani-kohvikeeks

Jap, retsept, mida ei oleks eelmine aasta samal ajal suu sissegi võtnud. Nimelt ma ei söönud ei banaane ega joonud kohvi :D Nüüd aga leian end tihti olukorrast, et on kodus liiga kaua seisnud banaanid. Muideks, nende pruunide täppidega on need kõige paremad, ei tasu neid karta, veel hullem ära visata! Aga noh kuna mina söön banaani tihti vahepalana, mida haaran trenni kaasa, et pärast süüa ja neid plekkidega eriti transportida ei saa(sest siis oleks terve kott banaanipüreed täis), siis tuleb leida ka neile kasutust. Antud retsepti sai proovitud emme sünnipäevaks :)

Vaja läheb:
  • 150 g toasooja võid
  • 3 dl suhkrut
  • 2 tk muna
  • 5 dl täisteranisujahu 
  • 1 tl söögisoodat
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 2 - 3 tk küpset keskmise suurusega banaani
  • 0,5 dl kanget külma kohvi
Määri 26 cm rõngasvorm või suurem piklik keeksivorm võiga. Vahusta toasoe või suhkruga. Lisa ükshaaval vahustades munad. Jätka vahustamist, kuni kogu segu on õhuline. Sega eraldi kausis täisteranisujahu sooda(ole soodaga ettevaatlik, et segaksid korralikult ja et seda ei saaks liiga palju!) ja küpsetuspulbriga. Suru banaanid kahvliga püreeks, lisa koos kohvi ja kuivaineseguga ülejäänud tainale. Sega ühtlaseks (ära enam vahusta!) Kalla tainas ettevalmistatud vormi ja küpseta 175-kraadises ahjus 45-60 minutit (küpsemisaeg sõltub vormi suurusest). Lase keeksil enne serveerimist jahtuda.
Pilt on niru(natuke pimedas ja teloga tehtud pilt), aga tegelikult oli hea keeks, proovige ;)

Kodused imemaitsvad müslibatoonid

Tahtsin ülipikalt juba müslibatooni, sest need on tegelikult päris head toitvad, mida on kiirelt ka hea haarata. Poe omad on aga täis põhiliselt ainult suhkrut, niiet tuli ise välja mõelda, mis head paremat soovin panna. Ei panegi antud retsepti puhul teile koguseid, ise teate kui palju miskit panete, sest seda võib teha koguseliselt ka väga palju. Sügavkülma ja kogu aeg hea võtta ;) Lisaks mängige pähklite ja seemnetega, pange täpselt seda, mida soovite!

Mina kasutasin:
täisterakaerahelbed
mandlid
seesamiseemneid
chia seemned
rosinad
mett
kookoshelbed
70% tumedat šokolaadi

Esmalt purustasin veidi mandleid. Röstisin 200 kraadises ahjus mandleid,seesamiseemneid ja täisterakaerahelbeid kuni kuldsed. Röstitud mandlitele,seesamiseemnetele ja kaerahelvestele lisasin rosinaid ja chia seemneid. Selleks, et ühtlaseid pätse voolida, lisasin veidi vedelat mett. Sulatasin šokolaadi veevannil. Vormisin sõrmede vahel paraja suurusega batoonid, kastsin sulanud šokolaadi ja raputasin kookoshelbeid peale. Toidukile sisse, veidikeseks sügavkülma ja ongi superhead vahepalad valmis! 

Ülimaitsev munanuudli-wokiroog!

Vahelduseks sai midagi vürtsikat tehtud :P Retsept neljale.

Vaja läheb:
250g munanuudleid
400g suvikõrvitsat
4tl karrit
400ml kookospiima
600g broilerifileed
400g külmutatud wokisegu
8spl sojakastet
kookosrasva

Valmista munanuudlid pakil oleva õpetuse järgi. Kurna ning tõsta kõrvale. Tükelda broilerifilee ja suvikõrvits. Kuumuta pannil veidi kookosrasva. Lisa pannile tükeldatud broilerifilee ja suvikõrvits. Voki, kuni mõlemad on saanud juba kena jume. Seejärel lisa köögiviljad, kuumuta. Lisa karri, kookospiim, sojakaste ja munanuudlid, lase keema tõusta ning serveeri.

Kinoaga täidetud tomatid

See toit tuli täiesti lambist. Mõtlesin jälle, et mida töö juurde kaasa võtta ning kapis olid juhtumisi sellised asjad, millest sai selline supertoit kokku. Midagi mõnusat vaheldust lõunaks või samas miks mitte erilisemaks sündmuseks :) Mina tegin juurde veel wokitud köögivilju nagu pildilt näete, aga miks mitte mingi värske salat kõrvale vms ja ongi supertoit valmis! :) Retsept kahele.

Vaja läheb:
4 keskmist tomatit
0,5 dl kinoad
4 kanafileesingi lõiku
2 spl maitserohelisega toorjuustu
30g riivitud juustu
pitsamaitseainet
pipart

Keetke kõige pealt kinoa vastavalt pakendi õpetusele. Laske jahtuda. Samal ajal lõigake tomatitelt maha nn mütsid ja eemaldage teelusikaga sisu. Hakkige kanafileesingiviilud ja tomati seest saadud sisu ja nn mütsid. Lisage jahtunud kinoa, toorjuust, maitse järgi pipart ja pitsamaitseainet. Täitke tomatid, peale pange riivitud juust. Laske küpseda 200 kraadises ahjus kuni juust on pealt sulanud ja kuldne. Voilaa, imelihtne toit, mis näeb välja super. Sobib söömiseks nii soojast kui külmast peast :)

Toitev keefiri külmsupp

Viimaste suvedega on meie pere toidulauale ikka paaril korral sattunud külmsupp. Tavaliselt olen ma ajanud taga mingit retsepti, aga seekord mõtlesin, et panen täpselt sisse seda mis maitseb ja et oleks korralikult toitev :) Kogused on retseptis täiega umbmäärased, sest kõike sai täpselt tunde järgi ja tehke samuti seda teie ;) Lisage täpselt neid värskeid asju, mida soovite. Kõigi aedadest ei tule samu saaduseid ja kõik värske kraam sobib sinna ideaalselt! Superlihtne ja toitev roog suvepäeva! ;) Kirja panin retsepti, mis siis mõeldud kahele :) 

Vaja läheb:
2 klaasi keefiri
1 keedetud muna
2 keedetud kartulit
4 redist
1 marineeritud kurk
1 pisike värske kurk
1 tomat
soola, pipart, tilli, rohelist sibulat

Koorige kartulid ja muna. Hakkige komponendid. Valage keefir kaussidesse ja tükeldatud komponendid peale. Maitsestage soola, pipraga. Võib täiesti läbi segada, aga võib ka teha nii nagu pildil, siis saab esmalt silmadega süüa;)