Saturday, October 31, 2015

Vanilli ja meega õuna-ploomimoos

See aasta oli meil kodus õunasaak eriti suur. Muid asju eriti aiast ei tulnudki, niiet nii oligi ainus võimalus moosivarusid talveks teha õuntest. Pean mainima, et meie peres pole õunamoosi kunagi tehtud. Vanaema tegi alati marjadest, niiet pidin leidma nii ägedaid retspete, et pere veenda selles, et ka õuntest saab ägedaid moose! ;) Sattusin nende retseptide otsimistega aga nii hoogu, et leidsin nii palju huvitavaid, mida tahtsin proovida. 
Eelmine aasta tegin elus esimest korda moosi, mõned purgid prooviks, aga see aasta sai see suurelt ette võetud. Kindlasti palju hoolsamalt ka. Eelmine aasta ei tahtnud mu proovimoosid üldse seista, sest ei võtnud seda üldse nii tõsiselt ette. Kindlasti soovitan kasutada just algajatel ka moosisuhkrut, kindla peale minek rohkem. Nüüd aga esmalt eeltöö tegin purkidega- pesin hoolikalt kuuma veega, kuivatasin. Kuumalt moos purki, kaas tugevalt peale keerata ja purk tagurpidi keerata (soovitavalt ööpäevaks). Niiet ärge kartke moosikeetmist ja korralikult ette võttes tuleb see suurepäraselt välja! :)

Antud imelise moosi jaoks siis vaja:
1kg ploome
3 riivitud õuna
1dl vedelat mett
2tl sidrunimahla
veidi sidrunikoort
1,5 spl vanillisuhkrut
1dl vett

Lõika ploomid pooleks, eemalda kivid. Pane kõik koostisosad potti, kuumuta kiirelt keemiseni ja lase madalal tulel edasi podiseda. Sega moosi pidevalt ja koori vaht. Lase moosil podiseda umbes 30-40 minutit. Vala moos purki ja sule õhukindlalt.

Õuna-pirnitšatni

Miks peab õuntest ainult magusaid moose tegema? Viimasel ajal meeldib toidu puhul just eriti teistsuguseid maitseid proovida, niiet mõtlesin, et miks mitte midagi sellist. See sobib suurepäraselt kanaliha kõrvale, sealiha kõrvale ja isegi kala. Proovige ja ei kahetse! Ei pea sööma ainult verivorsti pohlamoosiga! ;)

Vaja läheb:
700-800g pirne
300g õunu
2 sidrunit
1,5tl kaneeli
1tl jahvatatud ingverit
1,5tl rohelist pipart

Pese ning koori õunad ja pirnid, haki kuubikuteks. Vala paksupõhjalisse potti veidi vett. Lisa sinna õuna- ja pirnitükid ning pane madala temperatuuriga keema. Pese sidrunid. Riivi peene riiviga sidrunikoore kollane osa ja pigist välja mahl. Lisa need puuviljadele ja kuumuta tasasel tulel umbes 15-20 minutit, kuni moos on rohkem kokku keenud. Lõpupoole lisa jahvatatud või uhmriga peenestatud roheline pipar. Pane tšatni kuumalt purkidesse ja sulge tugevalt kaaned.

Kirsi-õunamoos mandlitega

Lihtsalt vapustav moos! Kindlasti eriline tänu mandlitele, niiet ärge üldse peljake selliseid asju moosis! ;)

Vaja läheb:
500g kirsse
500g õunu
50g mandleid
2 sidruni mahl
700g suhkrut

Pese ja kuivata kirsid, eemalda kivid. Vala kirsid kihikaupa emailpotti, puista igale kihile suhkrut ning jäta ööpäevaks tõmbama.
Pese ja koori järgmisel päeval õunad, riivi ja sega kirsside ning sidrunimahlaga. Pane pott tulele keema ja kuumuta 4 minutit tugeval tulel. Rõsti mandlid, haki ja lisa moosile. Kalla moos purkidesse ning sulge purgid tugevalt.

Piparmündine õuna-pirnimoos

Olen meeletu piparmündijumaldaja, aga õunaga koos ei tundunud üldse nii kutsuv combo. Tegin seda moosi ainult natuke prooviks, aga oh seda õnnetust, see tuli imeline, niiet pmst juba otsas. Tuleb kindlasti veel teha! ;)

Vaja läheb:

1 kg õunu
2 dl vett
300 g suhkrut
5-6 värsket piparmündioksa
piparmündiessentsi

Puhasta ja tükelda õunad, pane koos veega potti ja keeda tasasel tulel pehmeks. Lisa suhkur ja piparmündioksad ning keeda veel kümmekond minutit. Lisa piparmündiessentsi vastavalt maitse soovile. Püreesta saumikseriga ühtlaseks massiks. Tõsta moos purkidesse ja sule õhukindlalt.

Assortiidžemm

Uskuge, seda moosi söövad ka need, kes arooniaid ei söö! ;)

Vaja läheb:
500 g õunu
500g pirne
1kg arooniaid
1,4 kg suhkrut
vett

Pese arooniamarjad, kalla kuuma vett peale, aja keema ning kuumuta 45 minutit, seejärel kurna. Pane marjad tagasi potti, vala 1/2 klaasi vett peale ja kuumuta nõrgal tulel, kuni marjad on katki. Siis puista suhkur, sega ja kuumuta seni, kuni suhkur sulanud.
Pese õunad ja pirnid, koori, lõika tükkideks, vala arooniatega ühte potti. Keeda, kuni õuna- ja pirnitükid on muutunud läbipaistvaks. Püreesta saumikseriga ühtlaseks massiks. Vala assortiidžemm purkidesse ning sule purgid tugevalt.

Tervislik nussa ehk õunamoos toorkakaoga

Kes meist ei armasta nutellat või nussat? Või noh, kes ei armastaks siis šokolaadi? :D See retsept ongi just neile, kes tahaksid neid süüa, aga erinevatel põhjustel ei saa seda teha. See retsept on kordades tervislikum, isegi võib öelda, et kui kui kasutada naturaalset toorkakaod ja imelisi oma aia õunu, siis täitsa kasulik ;)
See retsept on päris pisikesele kogusele, sest alustuseks soovitan prooviks teha natuke. See on imeline asi, aga võib-olla mõne jaoks liiga intensiivne. Oleneb kui tugeva maitsega on kakao, aga no minul oli ikka päris ehtne, seega tuli minul päris šokolaadine, niiet pannes teelusikatäis seda nussat pudrule, on isegi šokohooliku šokolaadivajadus saadud :)


Vaja läheb:
* 500 g puhastatud õunu 
* 100 - 150 g suhkrut 
* 10 g kakaod (maitse järgi) 
* vaniljet 
* 40 g võid 

Tükelda õunad. Lisa suhkur. Keeda. Lisa vanilje, kakao ning või. Keeda veel veidi aega. Saumikserda saumiksriga ühtlaseks massiks. Pane steriliseeritud purkidesse ning sule õhukindlalt. Kakaod võib rohkem ka panna.