Saturday, October 31, 2015

Vanilli ja meega õuna-ploomimoos

See aasta oli meil kodus õunasaak eriti suur. Muid asju eriti aiast ei tulnudki, niiet nii oligi ainus võimalus moosivarusid talveks teha õuntest. Pean mainima, et meie peres pole õunamoosi kunagi tehtud. Vanaema tegi alati marjadest, niiet pidin leidma nii ägedaid retspete, et pere veenda selles, et ka õuntest saab ägedaid moose! ;) Sattusin nende retseptide otsimistega aga nii hoogu, et leidsin nii palju huvitavaid, mida tahtsin proovida. 
Eelmine aasta tegin elus esimest korda moosi, mõned purgid prooviks, aga see aasta sai see suurelt ette võetud. Kindlasti palju hoolsamalt ka. Eelmine aasta ei tahtnud mu proovimoosid üldse seista, sest ei võtnud seda üldse nii tõsiselt ette. Kindlasti soovitan kasutada just algajatel ka moosisuhkrut, kindla peale minek rohkem. Nüüd aga esmalt eeltöö tegin purkidega- pesin hoolikalt kuuma veega, kuivatasin. Kuumalt moos purki, kaas tugevalt peale keerata ja purk tagurpidi keerata (soovitavalt ööpäevaks). Niiet ärge kartke moosikeetmist ja korralikult ette võttes tuleb see suurepäraselt välja! :)

Antud imelise moosi jaoks siis vaja:
1kg ploome
3 riivitud õuna
1dl vedelat mett
2tl sidrunimahla
veidi sidrunikoort
1,5 spl vanillisuhkrut
1dl vett

Lõika ploomid pooleks, eemalda kivid. Pane kõik koostisosad potti, kuumuta kiirelt keemiseni ja lase madalal tulel edasi podiseda. Sega moosi pidevalt ja koori vaht. Lase moosil podiseda umbes 30-40 minutit. Vala moos purki ja sule õhukindlalt.

No comments:

Post a Comment