Tuesday, December 6, 2016

Kinoatort

Oijah, selle tordikese tegin endale sünnipäevaks. Minu sünipäev on augustis, seega see näitab juba kui kaua pole mul olnud mahti siia korralikult postitada :D Püüan nüüd rohkem aktiivne olla, sest tegelikult on väga palju asju, mida katsetan, aga tihti jääb lihtsalt pilt tegemata või kuskile ootama oma aega, et panen üles, aga sinna ta jääb. 
Igatahes, antud tordi juurde tulles siis. Mina tavalist nisujahu ei kasuta enam üldse, aga enamasti isegi muidu üritan asendada jahu nn mingi muu massiga. Kinoa avastasin enda jaoks tänu treenerile ja see tõesti meeldib mulle väga-väga. Põhiliselt pistan seda salatisse, aga kui nägin seda retsepti, siis teadsin, et pean oma sünnipäevaks selle tegema. See tort on lihtsalt mina läbi ja lõhki :) Tuunisin seda veel natuke, sest jumaldan kohupiima ja no peale panin ka seda, mis tol hetkel kutsus. Proovige ja te ei kahetse! Külalised ka kiitsid läbi ja lõhki, et nii põnev ja väga mahlane :)

Vaja läheb:

Põhi:
2dl kinoad
1,5dl kookospiima
4muna
1tl vanilliessentsi
125g kookosõli
3dl kookospalmisuhkrut
2,5dl kakaopulbirt
2tl küpsetuspulbrit
0,5tl soodat
0,5tl soola

Glasuur:
4dl vahukoort
200g tumedat küpsetusšokolaadi
200g ricotta kohupiima
Kaunistamiseks: 
vaarikaid
sõstraid
kookoshelbeid

Alusta koogi valmistamist glasuurist. Selleks tükelda šokolaad klaaskaussi ning kuumuta väikeses potis koor, ära lase sel keema tõusta. Vala kuum koor šokolaaditükkidele, lase 5minutit seista ja sega glasuur ühtlaseks, lisa kohupiim ja sega. Aseta glasuur 2-3 tunniks külmkappi tahenema.
Järgmiseks valmista koogipõhi. Keeda kinoa vastavalt pakendil toodud juhistele ning jahuta kiiresti. Määri 20cm läbimõõduga lahtikäiv ümmargune koogivorm rasvainega ja vooderda seejärel küpsetuspaberiga. Kuumuta ahi 175kraadini. Taina valmistamiseks klopi lahti munad, lisa kookospiim, vanilliessents. Seejärel lisa kinoa ja vedel kookosõli ning sega kõik korralikult läbi. Teises kausis sega omavahel kuivained ning lisa need kinoamassile. Kalla tainas koogivormi, silu pealt siledaks ja küpseta ahjus umbes 50 minutit. Kontrolli koogipõhja küpsust, torgates puutiku keskele. Kui tikk jääb puhtaks, on koogipõhi valmis. Enne kui kummutad koogipõhja vormist välja, lase 15minutit jahtuda.
Serveerimiseks lõika koogipõhi põiki kaheks. Võta tahenenud glasuur külmkapist välja ja vahusta mikseriga. Tõsta koogipõhja üks pool serveerimisalusele ja kata glasuuriga, seejärel tõsta peale teine pool ja kata see samuti glasuuriga. Kaunista enda soovi kohaselt.

Sunday, December 4, 2016

Suus sulav mahe õunakook

Veel üks õunakoogiretseptike. Seda jagas mulle mu parim sõbranna, kes ka täielik kookide kuninganna. See on üks ütlemata lihtne kook, samas megahea! Tõesti selline kerge, mahe, õhuline ja suus sulav. Hea nii kuumalt kui külmalt. Kui on õunte uputus ideaalne selleks, aga sobib kindlasti suurepäraselt ka rabarberite ja marjadega. Head katsetamist! :) 

Vaja läheb:
Tainas:
100 g võid
85 g suhkrut (1 dl)
50 g maitsestamata jogurtit
1 muna
180 g täisteranisujahu (3 dl)
1 tl küpsetuspulbrit

Täidis:
250 g maitsestamata jogurtit
4 sl suhkrut
1 muna
1 tl vanillisuhkrut
Kate:
4-5 õuna
kookospalmi suhkrut
Vahusta toasoe või suhkruga. Sega juurde maitsestamata jogurt, muna ja küpsetuspulbriga segatud jahu ning sega tainas ühtlaseks (tainas on pehme, aga mitte vedel). Suru tainas võitatud 24 cm lahtikäiva vormi põhjale ja servadele. Sega täidiseained omavahel ja kalla vormi. Kata tükeldatud õunasektoritega ning puista peale veidi kookospalmi suhkrut. Küpseta 200kraadise ahjus umbes 30 minutit, kuni tainas on kuldne ja täidis hüübinud. Lase veidi vormis jahtuda, siis libista ettevaatlikult koogialusele.

Õunaküpsised

Küllap enamikel oli see aasta õunauputus. Nii ka meil kodus, niiet üritasin igast uusi vigureid õuntest välja mõelda. Üks päev tuligi küpsiseisu ja no mis siis ikka teha õunatäidisega küpsiseid. Väga mõnus amps külalistele pakkuda :) 

Vaja läheb:
150 g jahu
50 g suhkrut
100 g võid
1 munakollane
(1 spl hapukoort)
3 õuna
määrimiseks :

munavalge
kaneeli
suhkrut

Mõõda kaussi jahu ja või. Hakka mudima taignaks lisa suhkur ja munakollane kui taigen on mure ja pudised käes lisa hapukoor(kui taigen ilusti hoiab koos siis pole vaja hapukoort panna). Segatud valmis taigen pane 30 minutiks külmkappi.  Koori õunad ja eemalda südamed, lõika 8ksaks tükiks. Seisnud taigen rulli laiaks ning klaasiga vormi rõngad. Pane rõnga ühele poole õunaviil ja tõsta teine taigna pool peale. Määri munavalgega ja keera neid kaneelisuhkrus. Küpseta 180 kraadises kuumuses ahjus umbes 15 min(oleneb kui pruune ja krõbedaid keegi soovib;)).


Õuna-šokolaadikook

Tervitus! :)

Järjekordne maguslaks. Oioii, see retsept oli selle sügise hukatus :D Kui ma selle koogi pilti nägin, siis olin müüdud ka. Niiet pidin saama selle retsepti. Selle retsepti algvariandi sain ma muideks oma treenerilt, tänu kellele ma olen see, kes ma nüüdseks olen :) Niiet, see näitabki ainult seda, et ka treenerid söövad kooki ja see on normaalne, me ei söö ainult kapsalehti ja kodujuustu :D Minu praegune personaaltreener on muideks samal seisukohal, et kõik on mõistuse piires lubatud. Selle võrra sa tead, et järgmine päev peadki rohkem pingutama ka või no kui igapäevaselt oledki tubli ja aktiivne, siis ei ole see koogike midagi. Ta ütlebki,et kui tal ongi magusaisu, siis ta just teebki ka ise, mitte ei osta poest mingit jama. Just, see on ka minu moto, isetehtud hästi tehtud ja puhas, siis tead ju sada prossa mis sees :) 
Selles suhtes, et viimasel ajal on mu blogisse tulnud just koogiretseptid vm magus, ärge arvake, et ma nüüd neist ainult toitungi. Vastupidi, neid patukaid teen heal juhul korra nädalas. Ma saangi lubada endale selliseid asju siis, kui saan nn koju käima Türile ja perele vaaritada. Linnas endale üksi plaaditäis kooki pole nagu mõtet :D Linnas teen ainult oma igapäevast toitu ja mealprepid, aga enamik neist toitudest on juba kas siin blogis olevad või sellised, mis klopsin nn kokku, niiet siia pole ja ammu igapäeva toite tulnud, aga eks püüan parandada end! 
Igatahes, ausalt seda kooki te peate proovima, see on jumalik! Ma ei ole kunagi õunakoogifänn olnud, aga üha rohkem õpin ka neid armastama, eriti veel kui sellised retseptid, muhahaa seda tuunisingi selliseks ka, et olekski ju veel täielik lemmik. Algses variandis oli tavaline nisujahu, tume šokolaad, peal õunad, kreeka pähklid ja fariinsuhkur. Mina siis panin aga tumeda shoksi tervete metspähklitega, et juba sees oleks pähklid mitte peal. Samuti panin õunad sisse, siis mahlasem. Ja üks kord olen proovinud riisijahuga ja üks kord täistera nisujahuga, tavaline nisujahu ei ole mulle ning mõlemal korral on olnud super, riisijahuga oli konsistents küll parem, täistera omaga oli selline lagunev purune rohkem. Ja peale peale panin siis hoopis kookospalmisuhkrut, mis teeb veel parema karamelli ning mandlilaastud ;) Esimene kord tegjin nii et õunad peal ja kreeka pähkel, aga nii ei olnud üldse nii mahlane, meie perele meeldis see teine variant rohkem ;) Suurepärane nii soojalt, aga kes suudab kannatada, siis ka külmalt ja järgmisel päeval isegi veel parem! :) 

Vaja läheb:
200g võid
200g tumedat sokolaadi tervete pähklitega
4muna
2,5dl suhkrut
2,5dl riisijahu
1tl kaneeli
1 tl küpsetuspulbrit

3-4 õuna, 2-3spl kookospalmisuhkrut, peotäis mandlilaaste

Sulata või ja tükelda sellesse šokolaad. Sega seni, kuni šokolaad on sulanud. Vahusta munad suhkruga, sega hulka küpsetuspulbri-kaneeli-jahusegu. Lisa ka šokolaadi-võisegu ja töötle ühtlaseks. Lisa hakitud õunakuubikud. Vala taigas küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäivasse 26cm läbimõõduga koogivormi ning aja ühtlaselt laiali (minule meeldib õhem kook, seega tegin suure plaadiga, aga kes tahab kohevamat ja paksemat, siis ümmarguse lahtikäiva vormiga super). Riputa peale mandlilaastud ja kookospalmisuhkur. Küpsets 175 kraadises ahjus umbes 45minutit.


Rummi-rosina-õunamoos

Mooside hooaeg ammu möödas, samuti ka õunauputus.. aga äkki kellelgi veel keldris on ning tahabki teha ühe armsa isetehtud kingituse kellelegi jõuludeks ;) Muidugi võib ka lihtsalt järgmiseks aastaks selle retsepti kõrva taha panna :) 
Sel sügisel sai tehtud vanu lemmikuid, aga paari uut sorti ka proovitud. Antud moos tuli pmst tiesti planeerimata. Terve pika päeva olime juba köögis moose keetnud. Õunte puhastamisest oli juba viisakalt öeldes kopp ees ka. Ema läks aga kapi kallale, et vahepeal näksib rosinaid ja nii see läks. Vahepeal oli kodus mingi rosina vaimustus-kohupiim rosinatega, õunakohupiimakook rosinatega jne. Mingit huvitavat maitset tahtsin juure anda, kiire pilk kappi ja rummiessents päästis :) Niiet võtsime ette veel ühe koosluse katsetuse, see oli seda lisavaeva väärt! See on nüüd selline moos, et seda söövad ka mehed, kes muidu moosi nii väga ei armasta- hitt ;) 

Vaja läheb:
2kg erinevaid õunu (kasutasin nii magusaid, hapusid, heledaid, tumedaid)
1kg suhkrut
100g rosinaid
2tl rummiessentsi

Eriti hea oleks kui eelmisel päeval saaks rosinad vette likku panna koos tl rummiessentsiga. Kui aga mahti pole, siis piisab ka tunnikesest. Edasi koori ja tükelda õunad kuubikuteks. Pane potti õunakuubikud, lisa moosisuhkur. Keeda aeg-ajalt segades, kuni õun on pehme, kui need on pehmed ongi moos valmis. Koori pinnale kerkiv vaht. Lisa tl rummiessentsi ja rummi-veesegus leotatud rosinad. Tambi veidi pudrunuiaga ka massi, siis ühtlasem.
Purgid pese enne tulikuuma veega, kuivata ära ning pane kuum moos sisse. Keera kaas peale ning aseta purgid tagurpidi lauale jahtuma. Kui moos on jahtunud vii moosid sahvrisse või keldrisse ning lase talv läbi head maitsta, kuigi noh sellest kogusest saab neli keskmist purgi täit, niiet küllap neid eriti kauaks ei jätku ;)

Astelpaju-õunamoos

Tervitus!
Pole väga pikalt siia blogisse "ära eksinud". Püüan nüüd end natuke parandada. Alustaks ühe õunamoosiga. Mooside hooaeg ammu möödas, samuti ka õunauputus.. aga äkki kellelgi veel keldris on ning tahabki teha ühe armsa isetehtud kingituse kellelegi jõuludeks ;) Muidugi võib ka lihtsalt järgmine aasta seda supermoosi proovida;) Üks uus hitt meie peres kindlasti ja varsti juba sügise alguses tehtud varud otsakorral :) 
Asume siis asja kallale. Astelpaju marjadega tihti ei ole priisata. Need, kas jube kallid või lihtsalt ebamugav korjata. Kuna aga jumaldan astelpajumoosi, siis õunaga tahtsin proovida. Õun annabki lihtsalt põhimõtteliselt ainult massi, astelpajumoosi natuke mahedam variant nii. Lihtsalt vapustav moos! Astelpaju annab imeilusa värvi ja astelpajuseemned jätavad kelmikaks täpiliseks moosi. Mõelge veel milline tervisepomm ka ;) Kes kui haput soovib, sellega saab mängida. Mina tegin u 1/5-le vahekorras. Ehk 1liiter astelpajumarju ja 5liitrit õunu.

Vaja läheb:
1l astelpaju marju
5l õunu
1,5 kg moosisuhkrut

Pese astelpaju marjad, kalla kuuma vett peale, aja keema. Edasi kuumuta nõrgal tulel, kuni marjad on katki. Siis puista suhkur, sega ja kuumuta seni, kuni suhkur sulanud.
Pese õunad, koori, lõika tükkideks, vala astelpaju marjadega ühte potti. Keeda, kuni õunatükid on muutunud läbipaistvaks. Püreesta saumikseriga ühtlaseks massiks. Vala moos purkidesse ning sule purgid tugevalt.