Sunday, December 4, 2016

Rummi-rosina-õunamoos

Mooside hooaeg ammu möödas, samuti ka õunauputus.. aga äkki kellelgi veel keldris on ning tahabki teha ühe armsa isetehtud kingituse kellelegi jõuludeks ;) Muidugi võib ka lihtsalt järgmiseks aastaks selle retsepti kõrva taha panna :) 
Sel sügisel sai tehtud vanu lemmikuid, aga paari uut sorti ka proovitud. Antud moos tuli pmst tiesti planeerimata. Terve pika päeva olime juba köögis moose keetnud. Õunte puhastamisest oli juba viisakalt öeldes kopp ees ka. Ema läks aga kapi kallale, et vahepeal näksib rosinaid ja nii see läks. Vahepeal oli kodus mingi rosina vaimustus-kohupiim rosinatega, õunakohupiimakook rosinatega jne. Mingit huvitavat maitset tahtsin juure anda, kiire pilk kappi ja rummiessents päästis :) Niiet võtsime ette veel ühe koosluse katsetuse, see oli seda lisavaeva väärt! See on nüüd selline moos, et seda söövad ka mehed, kes muidu moosi nii väga ei armasta- hitt ;) 

Vaja läheb:
2kg erinevaid õunu (kasutasin nii magusaid, hapusid, heledaid, tumedaid)
1kg suhkrut
100g rosinaid
2tl rummiessentsi

Eriti hea oleks kui eelmisel päeval saaks rosinad vette likku panna koos tl rummiessentsiga. Kui aga mahti pole, siis piisab ka tunnikesest. Edasi koori ja tükelda õunad kuubikuteks. Pane potti õunakuubikud, lisa moosisuhkur. Keeda aeg-ajalt segades, kuni õun on pehme, kui need on pehmed ongi moos valmis. Koori pinnale kerkiv vaht. Lisa tl rummiessentsi ja rummi-veesegus leotatud rosinad. Tambi veidi pudrunuiaga ka massi, siis ühtlasem.
Purgid pese enne tulikuuma veega, kuivata ära ning pane kuum moos sisse. Keera kaas peale ning aseta purgid tagurpidi lauale jahtuma. Kui moos on jahtunud vii moosid sahvrisse või keldrisse ning lase talv läbi head maitsta, kuigi noh sellest kogusest saab neli keskmist purgi täit, niiet küllap neid eriti kauaks ei jätku ;)

No comments:

Post a Comment