Monday, February 24, 2014

Kodune rosolje

Olen lapsest saati rosoljet armastanud. Kodus oleme teinud ikka kartulisalati, makaronisalati või riisisalatit ning mingi hirm on olnud rosolje tegemise ees, aga see kord otsustasime vabariigi aastapäevaks teha selle suurtüki ära. Üldse ei kahetse! Väga mõnus ja hea tuli välja. Ei imesta kui suguvõsa sünnipäevalaudadel hakkab see teisi salateid välja vahetama :) Antud retseptist saate mõnusa suure potitäie salatit, niiet kogu suguvõsa saate söödetud;)





Vaja läheb:
15 kartulit
5porgandit
2sibulat
400g marineeritud kurki
karp heeringafileed õlis
400g keedupeeti
5muna
1kg hapukoort
500ml majoneesi
soola

Keetke porgandid ja kartul soolaga, kindlasti koorega! Keedke ka munad. Laske jahtuda. Samal ajal võite tegeleda ülejäänud komponentidega, kuni porgandid, kartulid ja munad jahtuvad. Koorige sibulad ja hakkige, tükeldage peet, heeringas ja marineeritud kurgid. Siis saate ka porgandid, kartulid ja munad koorida ning tükeldada. Pange kõik suurde kaussi või potti kokku, lisage majonees ja hapukoor ning maitsestage soolaga. Oleks hea, kui lasete veidi seista külmas ning siis serveerite, maitsed tulevad nii paremini esile. Head isu!

Tõeline Eesti magustoit

Olen ammu mõelnud midagi sellist talupojamagustoidulaadset asja teha ning samas kamavahtu. Nüüd vabariigi aastapäeva puhul ühendasin siis need kaks ja ideaalne tulemus! Imelihtne teha ja imemaitsev! Miks jännata kogu aeg mingite kookidega, kui on olemas nii lihtsaid asju, mis on samas veel maitsvamad isegi kohati?:) Proovige te ei kahetse ning igaüks võib ju enda maitse järgi kohandada. Sellest retseptist saab 12 parajat portsu.





Vaja läheb:
400ml vahukoort
1 tore maitsestamata ja rasvata kohupiimapastat
1spl vaniljesuhkrut
6spl suhkurt
2spl kama
125g mustsõstramoosi
pool musta leiba
peotäis (külmutatud) mustsõstraid kaunistuseks

Vahustage vahukoor 4spl suhkruga ning vaniljesuhkruga. Lisada kama ja kohupiimapasta ning vahustada veel natuke. Riivida must leib ning panna ahjuplaadile, peale panna veidi suhkurt, et karamellistuks. Lasta 200 kraadises ahjus küpseda umbes viis minutit, nii kaua kuni suhkur karamellistub ja leib muutub krõbedaks. Samal ajal võite juba panna kamakreemi serveerimisnõude põhja, igasse 1spl kreemi, siis 1tl mustsõstramoosi ning järgmine kiht olekski musta leiba, uuesti mustsõstramoos, kamakreem, leib, mustsõstramoos, kama ning täpp "i-le" mõni mustsõstar. Sobib serveerida kohe ning ka mõne tunni pärast.

Sunday, February 23, 2014

Suurepärane pikkpoiss!

See on üks retsept, mis on lihtsalt vapustav! Järgmine kord panen lihtsalt tunduvalt vähem tšillit või see sobib ka ilma :) Need porgandid on kõige paremad, mida ma kunagi söönud olen!!! Selle juurde sobib lisandiks nii kartul, riis kui pasta. Algse retsepti juurde soovitati spagette. Proovige, te ei kahetse!

Vaja läheb:
3 suuremat porgandit
rapsiõli või oliiviõli
100g sepikut
500g hakkliha (eriti hea oleks, kui oleks sea- ja loomalihaga pooleks)
3tl kuivatatud punet
50g fetajuustu
1 suur muna
3 värsket tšillit
1 sibul
3 küüslaugu küünt
700ml tomatipastat (soovitaks isegi purustatud tomateid rohkem)
30g juustu

Pange ahi 200 kraadi juurde. Koorige porgandid ning lõigake pikuti neljaks(või kui on suuremad porgandid võib ka kuni kaheksaks). Pange ahjuplaadile, valige üle õliga ning maitsestage 1tl kuivatatud punega. Küpsetage 10 minutit. Samal ajal pudistage sepik, siis segage käsitsi hakkliha, muna, feta juust, 1tl punega, meresoola ja pipraga. Võtke ahjust välja porgandid, lükake ahjuplaadi mõlemasse äärde ning keskele tehke pikkpoiss. Pange uuesti ahju 25 minutiks. Samal ajal hakkige tšilli, sibul ja küüslauk, pruunistage pannil. Lisage tomatipasta ja pune. Laske madalal tulel podiseda, kuni pikkpoiss 25 minutit ahjus olnud. Seejärel lükake porgandid ühte nurka ning äärtesse valage tomatipasta kaste, pikkpoisi peale pange juust (ning soovikorral basiilikut). Laske küpseda veel 5-10 minutit(nii kaua, kuni juust kuldpruun ja kaste podiseb). Samal ajal valmistage kõrvale endale sobiv lisand ning head isu ühe mõnusa vürtsika suutäiega! ;)

Sunday, February 16, 2014

Kerge lõuna pluss üks hea nipike! ;)



See on üks imekerge lõuna, mis on tervislik, kiire ja lihtne valmistada ning maitsev! :) Antud retsept on seitsmele inimesele.

Vaja läheb:
pikk prantsuse sai (boguette)
üks jääsalatipea
pool lehtsalati potikest(see, mida poes müüakse. Eks igal ühel kodus ole individuaalse suurusega lehtsalati potikesed;) )
4 suurt tomatit
pool kurki
7 viilu sinki
7 muna
500g riisisuitsukala salatit (kiiremal puhul ostke poest, ent samas kui sünnipäev olnud ja ülejäänud sobivad mis tahes nn salatijäägid)
soola, pipart, õli, äädikat, basiilikut

Kõigepealt pange munad keema. Mina tegin sellised 6-7 minuti munad, aga eks igaüks ise teab, milline talle enim sümpatiseerib. Nii, siis võtke pikk prantsuse sai. Mind isiklikult panigi seda lõunat tegema see, et koju oli ostetud see, aga juba seisma jäänud ning kõva. Kuna meil on suur pere ka siis lihtsalt võikuks näis mõtetu teha ning nii saigi selline salatiga korralik lõuna sellest. Kui teil ei õnnestu ka saada värsket ja pehmet prantsuse saia, siis kasutage ka seda nippi nagu mina- lõigake see seitsmeks, seejärel võtke küpsetuspaberit, kastke märjaks(siis saate paremini vormida pluss teeb saia uuesti värskeks) ning mätsige sai selle sisse. Laske ahjus umbes 5minutit olla ning ongi nagu värske ahjust tulnud sai! Imeline nipp, mille kokasaatest kõrva taha olen pannud! Üldse kasutan seda palju, et teen küpsetuspaberi esmalt märjaks ja siis panen vormi, siis parem modelleerida seda. Nii ja nüüd ongi ainult hakkimise ja kokku panemise vaev. Lõigake need 7 saiatükki pooleks, pange vahele lehtsalat ning suitsukalasalat. Nüüd pange taldrikule tükeldatud jääsalat, kurk ja tomat. Igale taldrikule tükeldage üks muna ja singiviil ka. Maitsestage soola ja pipraga. Juurde sobib majonees, küüslaugu kaste või mis iganes soovite. Mina tegin 1tl soola, 1tl pipra, 2tl basiiliku, 5spl õli ja 1spl valgeveiniäädika kastme. Head isu! :)

Šokolaadivulkaanid

See on retsept, mille juurde viis jällegi mind sõbranna ning no need on lihtsalt vapustavad! Kui teha creme brülee vormidega, siis peaks tulema kuus vulkaani, aga muffinivormide puhul rohkem.
  • 170 g tumedat šokolaadi
  • 150 g võid
  • 160 g suhkrut
  • 75 g nisujahu
  • 4 suurt muna
Määri vormid hoolikalt võiga ning puista kakaopulbriga üle. Pane kõrvale. Sulata šokolaad ja või väikeses potis. Tõsta pott tulelt. Klopi munad suhkruga kohevaks. Lisa sulašokolaadi-või segu ning vahusta elektrimikseriga veel 5 minutit.
Sõelu juurde jahu ja vahusta veel 2 minutit. Kalla segu ettevalmistet vormidesse. Küpseta 180kraadises ahjus umbes 10-12 minutit, kui teed creme brülee vormides, aga kui teed muffinivormides(milles saab ka väga edukalt teha ja meie tegime), siis kulub 5-7 minutit. Kindlasti ei tasu küpsetada rohkem, sest siis tulevad lihtsalt muffinid ja nn sulanud laavat seal sees pole. Isegi minu pildil on seda laavat liiga vähe, võiks rohkem:) Kindlasti oleneb see kõik aga ahjust, niiet proovige ja katsetage:) Kummuta taldrikule ning serveeri kohe. Peale võid puistada tuhksuhkrut, kõrvale sobib veidi pehme vaniljejäätis.

Suus sulavad! 

Õunad iirisekastmes


Kuna ise eriti õunasõber ei ole, siis selles olin ka skeptiline, aga kuna täditütar kiitis seda taevani, siis otsustasin seda ikka proovida. Päris maitsvad, aga no ütleme nii, et see on ikka korralik suhkrupomm :) Ühe inimese kohta kaks õunapoolikut on rohkemgi kui küll ja selle kõrval mahe ja külm vaniljejäätis on lausa kohustuslik! :)  See on imelihtne retsept, aga see sobib ka miks mitte pidulauale.
  • 6 suurt õuna
  • Iirisekate:
    • 50 g mandlilaaste
    • 50 g magedat võid
    • 2 dl fariinsuhkrut
    • 1 sl kartulitärklist
    • 2 dl 35% rõõska koort
  • Serveerimiseks:
    • vanillijäätist
Koori ja poolita õunad(koduaia õunad võib koorimata jätta), eemalda seemnekoda. Laota õunapoolikud võitatud ahjuvormi, lõikepind allpool. Sega ülejäänud ained potis, kuumuta keemiseni ning vala õuntele. Küpseta 200kraadise ahju keskosas umbes 20 minutit, kuni õunad on pehmed. Lase enne serveerimist veidi jahtuda, kõrvale paku pehmet vanillijäätist.

Friday, February 7, 2014

Rummirosina kohupiimamuffinid

Ülilihtne ja maitsev retsept!

Vaja läheb:
pakk muffinipulbirt
paar tilka rummiessentsi
3spl kakaod
400ml vett
100ml õli
500g kohupiima
väike pakk rosinaid
tuhksuhkurt kaunistamiseks

Panna kaussi 200ml vett ning lisada paar tilka rummiessentsi, segada. Lisada rosinad ning lasta seista heal juhul öö, kuid saab ka paari tunniga kindlasti hakkama. Ööga peaksid rosinad kogu vedeliku ilusti endasse imema. Lisada muffinipulber, kakao, kohupiim, 100ml õli ning 200ml vett. Segada ning taigen ongi valmis. Panna muffinivormidesse ning küpsetada 180-200 kraadises ahjus u 20min, aga oleneb ahjust muidugi. Peale raputada tuhksuhkrut ja ongi suurepärased muffinid valmis! :)


Lasanje

Tegin siis elus teist korda lasanjet ning arvan, et hakkan nüüd seda palju tihedamini tegema, pluss on varnas üks väga vinge ja omamoodi lasanjeretsept, mis vajab tegemist :) See on siis paras ports umbes kaheksale inimesele. Lasanjet on üks toitudest, mida oleks eriti hea kellegiga koos teha, sest valget kastet nii kindlasti parem teha. Aga muidugi minu arust kogu aeg kellegiga koos tore kokata, kõhutäis nalja on ka lisaks toidule garanteeritud;)Vaja läheb:
500 g lasanjeplaate
3 dl peale puistamiseks riivjuustu
Kaste:
500 g hakkliha
2 sibulat
1 purk purustatud tomateid
2 küüslauguküünt
1-2 dl puljongit (vajadusel)
Valge kaste:
2 spl jahu
100 g võid
5 dl piima
2 dl riivitud juustu
soola, pipart, muskaati, punet
1. Hakkliha pruunistatakse ja küpsetatakse, lisatakse küpsetatud sibul, küüslauk, tomatipasta ja vajadusel puljong. Hautatakse 5-7 minutit.
2. Sulata väiksemas potis või, lisa jahu(sõelu) ja sega hästi vispliga läbi samal ajal(vot siin olekski hea, kui üks sõeluks ja teine segaks). Lisa kuum piim ja sega pidevalt, kuni kaste pakseneb. Võta nõu tulelt ja lisa riivjuust. Maitsesta soola ja muskaatpähkliga.
4. Õliga määritud ahjuvormi pane kiht plaate(kuus tükki üks kiht, siis tuleb kaks valge kastme kihti ja kaks hakkliha kihti), selle peale tõsta bolognese-kaste, siis säti sellele kihile jälle lasanjeplaadid (tihedalt üksteise kõrvale). Seejärel pannakse jälle kiht kastet jne.
5. Kõige pealmiseks kihiks peaks jääma valge kaste.
6. Küpsetatakse 175 ºC juures 45-50 minutit.10 minutit enne lasanje valmimist raputa roog üle riivjuustuuga ja küpseta kuldselt pruuniks.


Lõpptulemus :)
Viimistlus sõbranna poolt :)
Enne ahjuminekut (riivjuust raputatakse peale hiljem)