Monday, January 28, 2013

Jogurti-purukook

See on üks imehea ja samas lihtne kook, mille ained peaksid igalühel külmkapist võtta olema ja hea kiire päästerõngas ootamatute külaliste jaoks :) Mõnus mahe, kerge kook, meenutab veidi kohupiimakooki. Mina lisasin vaniljesuhkurt ja kookost ise retseptile, siis minu arust huvitavam maitse, aga võib need ka ära jätta ja klassika teha :)

Purutaigen:

150 g võid
1,5 dl suhkurt
3 dl nisujahu
1,5 tl küpsetuspulbrit

Jogurtitäidis:
5muna
1,5 dl suhkurt
600g maitsestmata jogurtit
1tl riivitud sidrunikoort
2spl kookoshelbeid
1tl vaniljesuhkurt


Lõika külm või kuuma vette kastetud noaga tükikesteks või ning kalla nende peale küpsetuspulbri ja suhkruga segatud jahu. Töötle ained mikseri tainakonksudega ühtlaselt sõmeraks ja pane külma. Mikserda toasoojad munad suhkruga väga kohevaks valkjaks vahuks, milleks kulub ka võimsa mikseriga vähemalt 5 minutit. Kalla vaht maitseainetega segatud jogurti peale ja tõsta alt ülespoole segamini. Pane pehme võiga määritud ja riivsaiaga üleriputatud 26 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhja kolmandik purutainast, selle peale pool täidisest. Korda sama tegevust veel kord, kata teine täidisekiht ülejäänud purutainaga. Küpseta ahju
 keskosas 200° juures 40–50 minutit, lõpu poole võid vormi liigse pruunistumise vältimiseks katta lahtise fooliumitükiga. Soovitan tõesti, sest endal läks ka natuke liiga pruuniks! :( Lase koos vormiga restil tund aega jahtuda. Eemalda vormi serv, lase täielikult jahtuda ning pane serv uuesti ümber. Hoia toatemperatuuril järgmise päevani, et kook saavutaks täiusliku maitse.

Sunday, January 27, 2013

Imehea tomatipirukas!

Üks väga mõnus ja kerge pirukas. Suus sulav!

Põhi:
3dl nisujahu
100g võid
1 muna
1 sl külma vett
näpuotsatäis soola

Täidis:

2 muna
1 tl soola
5sl hapukoort
350g kodujuustu
500g kirsstomateid
100g riivitud juustu(mozarellat)
punet või basiilikut
pipart

Pane ahi 200 kraadi juurde soojenema. Haki jahu ja külm või purutaoliseks massiks suure kööginoaga või sega köögikombainis. Lisa muna, sool ja vesi,sega ühtlaseks. Suru tainas 26 cm läbimõõduga pirukavormi põhja ja äärtele. Pane täidise valmistamise ajaks külma.
Täidise jaoks klopi munad lahti. Lisa sool ja hapukoor, sega hulka kodujuust. Vala segu tainale ning puista üle riivitud juustuga.Poolita tomatid ja laota segule Maitsesta soola, pipra ja pune/basiilikuga. Küpseta ahjus 30-40 minutit, kuni pirukas on pealt kuldkollane. Lase veidi jahtuda ja serveeri.

Mina tegi kõrvale tavalise porgandisalati ka, et oleks tervislik ning korralikult kõhtutäitev söömaaeg ka :)


Šokolaadikook prantsuslike juurtega


See šokolaadikoogi retsept pärineb "M i nu"- sarja kokaraamatust, kus seda retsepti jagab siis "Minu P a riisi" autor. Mulle see kook väga meeldis, eriti, et see sobib nii muffini kui koogi taignaks:)  Ja kindlasti kasutage küpsetusšokolaadi selle retsepti puhul, muidu ei tule see üldse niiii maitsev!;)

Vaja läheb:

170-200 g tumedat küpsetusšokolaadi
4 muna
80g jahu
100g suhkurt
60 g soolast võid
soovi korral  vanillijäätist

Sulata šokolaad ja või kuumale veevannile asetatud kausis, Vaka teise kaussi jahu ja suhkur. Lisa munad ja sega. Nüüd vala juurde sulanud šokolaadi-võisegu ning sega kokku taignaks.
Pintselda koogivorm võiga ja riputa üle jahuga. Koputa vormi, et üleliigne jahu eemalduks ja vala siis tainas vormi. Kui soovid seest voolava šokolaadiga kooki, võiksid kasutada väikese muffinivorme, siis on kooki parem serveerida.
Küpseta eelsoojendatud ahjus 225kraadises ahjus 15 minutit. Kui on soov saada küpsemat kooki, käheb aega umbes 25 minutit. Kontrolli koogi küpsust tikuga. Jäätisearmastajad võivad kooki serveerida vanillijäätisega.

Saturday, January 26, 2013

Midagi huvitavat: Piparkoogid sinihallitusjuustuga


See oli üks retsept, mida juhuslikult pakuti talvel etiketi tunnis menüüsse välja ja seda kuuldes käis minus samuti selline kahtlustav judin läbi nagu teiski. Aga eile kokaraamatus tuhnides oli lausa nendest retsept ja nii ei suutnudki tegemata jätta. Proovige järgi, see tõesti väga huvitav maitseelamus, mida nautida ise ja miks mitte külalistele pakkuda:) !

Vaja läheb:
väike sinihallitusjuust
pakk õhukesi piparkooke
peotäis viinamarju
(spl rõõska koort)

Sega sinihallitusjuust pehmeks ja kui liiga kõva lisage spl kohvikoort, et segu oleks ühtlasem ja seda parem määrida. Seejärel määrige parajalt õhuke kiht sinihallitusjuustu piparkookidele ja viimasena pange iga piparkoogi peale pool viinamarja ja nautimiseks valmis ongi!

Sunday, January 20, 2013

Kirju koer

 Tean, et pidin soolast tegema, aga nädalavahetusel oli vaja ühele pisikesele sünnipäevale minna ja tegin isegi kaks magusat asja sinna, aga üks tuleb siia, sest beseeküpsised said nii kiiresti otsa, et nendest pilt ei jõudnudki siia :)) Luban, et juba järgmiseks nädalavahetuseks superideid ja täiesti uusi katsetusi ;) Aga kirju koer-klassika :

2 pakki eestimaiseid küpsiseid
300g marmelaadi
200g võid
3sl suhkurt
1 dl piima
3 sl kakaod
2 muna
1,5 sl kondespiima

1.Murenda küpsised ja lõika marmelaad tükkideks
2. Vahusta toasoe või suhkurga ning mikserda ükshaaval juurde munad. Sega hulka toasoe piim ja kakaopulber, seejärel  ka küpsisepuru ja marmelaaditükid ning kondenspiim.
3. Vormi segust kaks pikka vorstikest ja keera toidukilesse. Lase külmkapis vähemlat paar tundi tahkuda, eriti hea oleks ööpäev. Enne serveerimist lõika tükkideks.

Thursday, January 17, 2013

Väikesed maasikakoogid

Ei oska eriti hästi kaunistada vabandust! Ning jätkuvalt abandan pildi kvaliteedi pärast, telefon :S
Tegin ühe mõnusa retsepti, mis mulle jälle metsikult maitses, ja megalihtne retsept!!  Edaspidi ausalt püüan hakata nüüd rohkem soolaseid asju tegema:)

Põhi:
100g kaerahelbeküpsiseid
50 g hakitud Kreeka pähkleid
50g võid

Täidis:
 120g maasikaid( või vaarikaid)
200g maitsestamata toorjuustu
1 purk (400g) suhkruga kondespiima
2dl vahukoort

*Sega omavahel purustatud küpsiseid, sulatatud või ja hakitud pähklid(või purusta küpsised küpsised ja pähklid koos köögikombainis ning sega sulavõiga)
*Torka muffinipanni õõnsusesse 10 paberit kõrge äärega muffinivormi. Suru küpsisegu pabervormide põhja ja äärtele.
*Püreesta vaarikaid ning vahusta toasoe toorjuust.
*Lisa toorjuustule kondenspiim, maasikapüree ja vahustatud koor. Sega läbi ning tõsta vormidesse. Pane sügavkülma ja hoia seal 5 tundi kuni üleöö.

Sunday, January 13, 2013

Juustu-peekonipirukas


Tean, et ple eriti isuäratav pilt, aga selles süüdi ainult minu jama telefoni kvaliteet, sest kaamerapatakad olid tühjad, vabandust! ausalt see väga maitsev ja kogu kodu ka esimeste minutitega head lõhna täis! :) 











Põhi:

3 dl nisujahu
150g võid
0.25 tl soola
2 sl külma vett

Täidis:

1 suur sibul
100g toorsuitsupeekonit
100g suitsusinki või ka näiteks sobib vorst
3 muna
3 dl vahukoort
2 dl riivitud juustu

*Pane ahi 225kraadi juurde soojenema
*Haki külm või soola ja jahuga segamini. Lisa vesi ja sega kiirelt taignaks. Suru taigen küpsetuspaberiga kaetud lahtikäivasse vormi. Torka kahvliga taignasse augud ja eelküpseta ahjus 225 kraadi juures 7minutit.
*Lõika peekon ribadeks, pruunista pannil. Koori ja haki sibul, lisa peekonile ning kuumuta veel mõni minut, viimasena lisa kuubikuteks lõigatud sink.
*Vala segu eelküpsetatud põhjale.
*Klopi munad ja koor vispliga segamini, sega hulka riivitud juust. Kalla segu pirukale.
*Küpseta ahjus 225 kraadi juures 20minutit, kuni pirukas on pealt kuldkollane.

Punasesõstra maitselised tuuletaskud


Ühd väga mõnusad asjad, olen kunagi ammu teinud eelnevalt tuuletaskuid koolis, aga see ka kõik, niiet kodus tegin esimest korda keedutaigent ja taskud jäid veidi lamedad, kuna jahu jäi veidi vähem kui oleks pidanud(uskumatu, aga tõsi, kokkamisepäeva lõpuks sai jahu lihtsalt füüsiliselt otsa:D). Aga ikka olid megahead, ja tõesti eelistan kümmekorda kümme neid tavalistele tuuletaskuid, sest sõstramaitse andis mõnusat hapusust ja polnud nii imalad. Superr!!Vabandan jama pildi pärast, telefonikvaliteet.

Taigen:
3dl vett
100g võid või margariini
2 dl jahu
3 muna

Täidis:
2dl vahukoort
3dl punaseid sõstraid
2-3 sl suhkurt

*Aja vesi potis keema ja lisa või, lase see sulada ja aja uuesti keema.
*Lisada pidevalt puukahvliga segades ühtlase joana jahu. Sega tugevalt kuni taigen tuleb poti küljest lahti. Ära kuumuta liiga palju, et rasv massist ei eralduks.
*Tõsta pott natukeseks ajaks pliidi kõrvale jahutma.
*Lisa ükshaaval munad, vahepeal taigent tugevasti segades. Sega iga muna järel vähemalt 5minutit, siis saad õhulise taigna. See on seda väärt, päriselt!
*Pane ahjuplaadile küpsetuspaber ja tee sellele tordipritsiga taignast paraja suurusega "tutsakud". Küseta ahjus 25-35 minutit 200kraadises kuumuses ahju alaosas.
*Ära ava ahju ust esimese 15minuti jooksul, et taskud kokku ei vajuks. Võta välja ja pane restile jahtuma, kui õhk pääseb liikuma nii alt kui ülevalt, on parem!
*Purusta saumikseriga ja lisa marjapüreele maitse järgi suhkurt. Vahusta koor ja sega marjapüreega, ettevaatlikult alt üles.
*Lõika jahtunud kõpsetised pooleks ja alumisele poolele pane lusika või tordipritsi abil sõstra-vahukoor. Täidise peale pane tuuletaskute ülemine pool. Mina näiteks ei pidanudki pealt täitsa ära lõikama, vaid piisas ainult ava tegemisest, et sisse panna täidist, minu arust nii mugavam.

Granaatõuna kook



Tegin see laupäev ühtteist, katsetusi ja see koogike oli üks nendest, mõnus mahe ja samas väga ilus. Plaanin teha seda juba jälle, tõesti soovitan ja miks mitte granaatõunad asendada rosinatega, minu arust ideaalne, aga granaatõunaga tõesti mega hea, selline värske, magus ja samas kerge! Soovitan proovida;)!
Taigen:
125grammi võid
1dl suhkurt
1 muna
3 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit

Täidis:
1 suur granaatõun
250g kohupiima
250g hapukoort
1 dl suhkurt
2 muna
2spl tärklist

Valmistamine:
Vahusta toasoe või suhkruga, lisa muna ja jahu, mis eelnevalt küpsetuspulbriga segatud. Kata ümmargune lahtikäiv koogivormi põhi taignaga ääred veidi üles. Lase küpseda koogipõhjal 10 minutit 200kraadi juures.
Vahusta munad suhkruga, lisa kohupiim, hapukoor ja tärklis ning kõige lõpuks granaatõunaseemned. Sega vala koogipõhjale ja lase küpseda veel 30 minutit.