Tuesday, March 31, 2015

Brokkoli-püreesupp

Brokkoli- toiduaine, mida mu toidulaual veel pool aastat tagasi polnud ja täiesti alahindasin. Suurepärane toiduaine ning õpin seda üha rohkem armastama! :) See retsept on ülilihtne ja maitsev. Minu supitegu on alati selline, et tuleb meeletu ports, niiet see retsept on ka nii, et vähemalt kaheksa inimest saab kindlasti söönuks :D

Vaja läheb:
800g brokkolit
6 suuremat kartulit
sibul
2 küüslauguküünt
2 kanapuljongikuubikut
200g maitserohelise toorjuustu

Koori ja tükelda kartulid. Koori ja tükelda sibul peenikeseks. Keeda puljong puljongikuubikutest, sibulast ja küüslaugust(lase läbi küüslaugupressi). Lisa kartulid, keeda neid umbes 15minutit, siis lisa brokkoli ja keeda veel kuni kõik pehme. Lisa toorjuust(mina kasutan Philadelphia maitserohelise, see kõige maitsvam ning väherasvane ka) ning saumikserda. Head isu! :)

Monday, March 9, 2015

Tomatine läätsesupp

Üks õhtu oli jälle mõttes, et oleks aeg midagi läätsedest teha, aga no mida polnud, siis polnud ühtegi korralikku retsepti, mille järgi isu oleks tekkinud. Tundub, et läätsedega ei kipu inimesed üldse eriti katsetama, need eestlaste jaoks ikka vist uued ja harjumatud asjad. Ühesõnaga, läksin siis kappide kallale ja panin potti kõike head, et just mulle maitseks. Tuli välja ka super, vürtsikas ja megahea. Suurepärased asjad sees, tervislik ja vürtsikas! :) 

Vaja läheb:
2-2,5l kanapuljongit
250g läätsesid
400g konserveeritud ube
1 suur paprika
400g purustatud tomateid
2-3 porgandit
1 sibul
3 küüslauguküünt
300g veisehakkliha
pisike tsillijupp
oliivõli praadimiseks
soola, pipart, pune

Koori ja tükelda porgandid ja sibul. Pane läätsed kanapuljongisse keema. Prae tükeldatud sibul ja porgand õrnalt läbi, lisa hakkliha ning maitsesta soola, pipra ja punega ning purustatud küüslauguga. Lisa puljongile praetud sibula-porgandi-hakkliha segu. Keeda umbes 20 minutit. Lisa tükeldatud paprika, konserveeritud oad, purustatud tomatid ja hakitud tsillit(viimase võib ära jätta, kes vürtsikat ei armasta). Keeda veel 10-15 minutit, kuni kõik pehme ja maitsed suurepäraselt segunenud.
Ideaalne mõnus vürtsikas supp külma-kõledasse õhtusse! :)

Küüslaugune peedipüreesupp

 Jumalik supp! Esimene püreesupp, millega ma lihtsalt superrahul olen! Nii mõnusad maitsed, nii mõnus koostis, lihtsalt superluks! Proovige, te ei kahetse. See meeldib ka neile, kellele muidu püreesupid ei meeldi! :) 

Vaja läheb:
umbes 1,5l kanapuljongit
4 kartulit

2 porgandit
1 suurem sibul
400g purustatud tomateid
500g keedetud peeti 
7-10 küünt küüslauku
200g toorjuustu (kui maitserohelist ei juhtu olema, siis võib panna ka nt maitserohelisega toorjuustu)veidi basiilikut, tilli, peterselli, soola, pipart

Lisa puljongile tükeldatud kartulid, porgand ja sibul, purustatud tomatid ja küüslauguküüned. Keeda umbes 15 minutit. Lisa tükeldatud keedetud peet. Maitsesta soola, pipra, tilli, peterselli ja basiilikuga. Keeda veel 5 minutit. Lisa toorjuust. Püreesta saumikseriga ning lase uuesti keema. Kui soovida eriti sametist tekstuuri, siis võib lasta läbi sõela.

Imeline šokolaadi-kookostort!

See tort oli lihtsalt fenomenaalne! No ma ei kiida enda tehtud toitu tavaliselt, aga issand see tort nägi nii isuäratav välja ja maitse oli ka tõesti super. Mu uus leivanumber. Ei jõua ära oodata, millal saaksin seda jälle teha. Heal juhul aprillis või mais põhjust seda jälle teha, ent usun, et tahan ikka uusi asju ka proovida :) Hetkel on minu jaoks toit väga tähtis ning suure luubi all, seega ei ole see üldse suur kaloripomm, muideks. Niiet panin kokku ühe kergem tordipõhja, ühe kergema täidise ja kaunistamisel lasin fantaasial lennata :D Imeline, proovige! ;)

Põhi:
3muna
1 dl jahu
1 dl suhkrut
3 spl kakaopulbrit
1 tl küpsetuspulbrit

Immutamiseks:
u 50ml kanget kohvi

Täidis:
2 purki 400g kookospiima(nt Santa Maria)
4 spl suhkrut (või agaaviasiirupit)
1tl vanillisuhkrut

Kaunistuseks:
30g tumedat šokolaadi
30g valget šokolaadi
150g maasikaid
mandleid

Vahusta munad ja suhkur kõvaks vahuks. Sõelu kokkusegatud kuivained munasuhkruvahu hulka ja sega õrnalt. Vala taigen küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva põhjaga koogivormi. Küpseta 200kraadises ahjus 10-15minutit. Lase jahtuda.
Võta kookospiimapurgid kümikust välja. Keera tagurpidi ja tee avajaga lahti. Vala pealt ära vedelam osa ning kasuta ainult paksu kookoskreemi. Lisa kaussi kookoskreemile suhkrud ja vahusta kergelt läbi(mina lisasin ka spl seda vedelamat osa, et tuleks parem tekstuur, muidu oleks liiga võine olnud). Immuta põhja kohviga ja vala peale kookoskreem. Silu lusikaga ühtlaseks. Pane pooleks tunniks sügavkülma. Kaunista maasikaviilude, mandlilaastude ja sulatatud šokolaadiga.

Suvikõrvitsa-kamakotletid


Ülimaitsvad kotletid, mis pole üldse kaloripommid nagu tavalised kodukotletid. Tõeliselt lihtsad teha ning maitse suurepärane! Tuleb korralik hunnik kotlette, niiet viis-kuus inimest saavad kindlasti suurepäraselt söönuks :) 

Vaja läheb:
400 g suvikõrvitsat
400 g kalkunikintsuliha
50 g riivjuustu
2 dl kamajahu
2 muna
2 sibulat
0,5 dl täisrasvast piima või kohvikoort

Alusta roa valmistamist suvikõrvitsast – riivi ja vala sõelale. Raputa suvikõrvitsale peale soola, lase pool tunnikest seista ja seejärel pigista riivitud mass võimalikult kuivaks. Järgmiseks sega suuremas kausis kokku tükeldatud kalkunikintsuliha, tükeldatud sibul, piim/kohvikoor, munad, juust, kamajahu ja suvikõrvits. Maitsesta soola, pipra ja punega. Lihtsam on segu mätsida kokku kätega, mitte kulbi või lusikaga. Kui mass on valmis, pane pann tulele ja vormi käte vahel sobiva suurusega pätsikesed. Paneeri enne pannile asetamist kotletid kamas.

Sunday, March 8, 2015

Tatra-kanaroog

Järjekordselt üks suurepärane lemmik minu lemmikust- tatrast. Fantastiline toit, mida on imelihtne teha ning milles muidugi megamaitsvad asjad! ;) 

300 g tatart 
puljonikuubik
sibul
400 g kanafileed 
3 paprikat
1 purk Hiina kastet

Keeda esimest korda tatart lihtsalt vees u 10 minutit. Kurna ning pane teist korda keema, siis lisa ka puljonigkuubik, soola ning tükeldatud sibul (kes viitsib võib ka kolm korda keeta, siis eriti hea maitse). Keeda tatar puljongis pehmeks. Lõika kanafilee kuubikuteks ja pruunista pannil. Lisa tükeldatud paprika ja kuumuta, kuni paprika on pehme. Vala potti tatra juurde ning kalla peale Hiina kaste. Kuumuta kõik koos läbi.

Kinoa-lõhe-avokaadosalat

Ühe rohkem räägitakse ning fännatakse sellist toredat asja nagu avokaado. Mina olen sellest aga täiesti kauge inimene, ent kui nägin ühte fotot avokaado-lõhesalatist siis tahtsin ära proovida. Lisasin ise head kraami, et oleks toitvam :) Imelihtne retsept ning sisaldab kõike head ja paremat. Antud retsept on 2-3 inimesele.

Vaja läheb:
1dl kinoad
50 g külsuitsulõhet
1 küps avokaado
pool granaatõuna
1 keedumuna
u 5cm kurgijupp
peotäis spinatit
sidrunimahla
oliivõli
soola,pipart

Keeda kinoa vastavalt pakiõpetusele, maitsesta soola, pipra ja oliivõliga. Puhasta avokaado ja tükelda kuubikuteks, lisa kaussi avokaadole veidi sidrunimahla, soola ja pipart. Puhasta granaatõun. Koori ja tükelda muna. Lõika ka kurk ja lõhe. Edasi polegi muud kunsti kui kõik komponendid kaussi kokku, peale veel veidi oliivõli ning oletegi saanud hakkama ühe superroaga! :)

Pilt ei näe üldse nii püss välja kui selle maitse oli. Supertoit ning nagu asjatundja kommentaar oli asjale-gurmee ;) 

Maasika-spinatismuuti!

See on lihtsalt imelihtne smuuti. Tegelikult kõik smuutid ju on ;) Smuutid on fantastilised asjad, mille puhul laske ainult fantaasial lennata! Antud retseptist saab vähemalt viis suurt klaasitäit head kraami :P

Vaja läheb:
1l keefiri
500g maasikaid
300g spinatit
3spl kookoshelbeid
3spl kaerakliisid
soovi korral tl vaniljesuhkrut

Polegi muud rasket kui kõik komponendid kannmiksrisse või siis käsitsi saumiksriga. Ja oletegi jälle superasjaga hakkama saanud, mille eest teie keha teeb teile ühe pika pai! ;)