Wednesday, December 25, 2013

Jõululine meekook

Olen siia mõelnud panna ka vahepeal mõndasid asju ning isegi mustandina on need olemas, aga kuna esimene kord tihti ei tule toit nii püss või no pildistamist väärt või üldse unustan tegemata, siis tihti peale olen jätnud siia panemata.. Tean, et kui teen neid uuesti, siis pildistan ja panen üles ka lõpuks, niiet uus aasta võib päris suure hooga tulla, luban ette;) See koogiretsept on .. tõeliselt huvitav.. ja jõululik.. Algselt tundus, et nii väike ja mida meie kuue liikmeline pere ikka saab, aga tuli välja, et seda ikka väga palju. Jõululauale sobib see kindlasti enda maitsete poolest, niiet proovige see just talvel ära;) Head katsetamist ning muidugi ilusaid ja imemaitsvaid jõule teile! :)

Tainas:
100g võid
2 muna
180g nisujahu
75g suhkurt
80g mett
1tl küpsetuspulbrit

Täidis:
500g hapukoort
80g suhkurt
150g kuivatatud ploome
100g kreeka pähkleid

Kaunistuseks:
150g hapukoort
100g kreeka pähkleid

Taina jaoks pane või, suhkur ja mesi potti ning kuumuta, kuni või sulab. Sega ühtlaseks, lase veidi jahtuda, sega juurde lahti klopitud munad ning küpsetuspulbriga segatud jahu. Määri tainas küpsetuspaberiga kaetud võimalikult suurele ahjuplaadile(et hiljem neljaks tükeldades oleks võimalikult suur kook ikka :)) ja küpseta 175 kraadises ahjus 15 minutit. Jahuta ning lõika neljaks võrdse suurusega tükiks.
Täidise jaoks sega hapukoor suhkruga ning jaga kaheks. Poolele sega juurde hakitud kreeka pähklid, teisele poolele hakitud mustad ploomid. Aseta esmalt koogialusele üks neljast taignatükist, kuhu peale pane ploomihapukooresegu, seejärel teine plaat ning kreekapähkli-hapukooresegu, kolmas plaat ning uuesti ploomisegu ning viimase neljanda plaadi peale ülejäänud kreekapähklisegu ning kuhu veel peal ei jagunud pane hapukoort ning puista purustatud kreeka pähklitega üle. Lase koogil seista üleöö külmkapis, mida kauem lased seista külmkapis seda parem. Sõime ise nii, et osa kooki sõime ära kui oli u 20h külmkapis olnudn ning polnud üldse nii hea, kui hiljem süües kui oli u 30h külmkapis olnud.


Saturday, September 14, 2013

Kõige parem kohupiima-õunakook!!! :)

Tervitus,

tean, et see asi täiesti unarusse jäänud, sest tõepoolest olen teinud ainult vanu häid retsepte, aga nüüd kui megaõunauputus ja igav vihmane teisipäeva õhtu, siis tuli korraks mõte, et teeks õunakooki, kuhu sisse läheks kõik, mis maitseb :) Endal ei ole erilist õunasoolikat ka ja sp on see nagu tõesti imeline kook, sest esimest korda tegin nii, et poolele koogile panin õunad ja poolele mitte, aga ausalt öelda aru polnud saada suuresti, kus on või mitte:D Igatahes see on minu uus lemmik ning see tõesti megalihtne ka see juures, niiet saate hakkama kindlasti! :) Lihtsalt see koogike küpseb natuke kaua, aga uskuge mind ootamist väärt! ;) Sobib söömiseks nii soojast kui külmast peast.


Vaja läheb:
1 pakk juubeli tordipulbrit
klaas vett

umbes viis õuna(oleneb suurusest)

400g 20% hapukoort
200g kohupiima(mitte pastat!)
2muna
2 spl suhkrut
75 g kookoshelbeid
50g mandleid

Panna ahi sooja 180 kraadi peale. Segada juubelitordipulber veega. Teha küpsetuspaber märjaks, siis seda hea vormida ümmargusse koogivormi. Valda taigen vormi ning panna ahju seni, kuni on enamvähem küps ja pole enam taigen. Sel ajal kui koogipõhi ahjus, saab õunad teha õhukesteks viiludeks ning teha koogi peale minev kohupiimakate. Segage omavahel hapukoor, kohupiim ja munad, seejärel lisage segule kookos, suhkur ja mandlid(jätke veidi mandleid peale raputamiseks). Ahjust koogipõhja välja võttes asetage peale esmalt õunad nii kunstipäraselt kui soovite :) ning seejärel kohupiimasegu. Lõpuks kaunistage mandlitega ja nüüd pange ahi 200 kraadi peale ning küpsetage seni kuni kook pealt kuldpruun. Head isu! ;)

Saturday, June 29, 2013

Tuline jäätis

See on lihtsalt üks järjekordne lemmik. Nii lihtne ja kindlasti paljud teist teinud, aga kes ei ole kindlasti tehke. Super hea! Kuigi see sobib rohkem mõnusaid külmi õhtuid soojendama, avastasin ma selle lemmiku enda jaoks kevadel ja sobib ka mõnusaks ja õdusaks olemiseks praegu. Vahukommide sulades tekib peale selline mõnus kreemine pehme kiht.. Minu arust täpselt nagu tuline jäätis:P Heureka või mis iganes see sõna, et uus leiutis. Tegelikult kindalsti paljud teist seda nunnut lasteraamatut lugenud ka- "Tuline jäätis"! :)Mõnus aeg endale! :) Seda saab muidugi jälle igaüks teha nii nagu soovib, aga minu klassikalemmikud siis:P

Ühele

Vaja läheb:
tassike piima
2 tl kakaod(orginaali soovitatavalt, kakaojoogid pole ikka õiged asjad)
pool tl suhkurt
4 vahukommi
peale sobib nt lisada kookost ja maasikaid (alguses ei pannud midagi peale ja seekord nüüd katsetasin neid, mis teevad minu arust asja suvisemaks ja mõnusamaks:P)

Keetke piim. Lisage kakao ja suhkur. Segage. Valage kruusi ja kohe vahukommid peale. Kaunistuseks ja maitseks võib siis hiljem lisada, kui vahukommid juba rohkem sulanud, kookost või maasikaid nt. Vahukommide sulades tekib peale selline mõnus kreemine pehme kiht.. Minu arust täpselt nagu tuline jäätis:P 

Wednesday, June 26, 2013

Caesari salat

Üks mõnus ja minu vaieldamatute lemmikute hulka kuulub:) See on selline retsept, kuhu igaüks paneb täpselt ise asju, mida tahab lisada ja seda rohkem, mis maitseb:) Antud retsept on kuuele.


Vaja läheb:
kaks karpi salatit
2 keskmist porgandit
40 g kõvat juustu(parmesani)
18 kirsstomatit
700g kanafileed
9 röstsaia viilu
12 maasikat
1pudel caesari salati kastet

Lõika kanfilee kuubikuteks. Prae pannil broilerimaitseainega või lihtsalt soola, pipraga. Rösti saiad ja lõika kuubikuteks. Riivi juust ja porgand. Poolita maasikad ja kirsstomatid. Taldrikule kõigepealt salatilehed, siis kana, kirsstomatid, porgand, juust, saiakuubikud. Peale vala kastet ning kaunista paari maasikaga. Lihtsalt super heaaa!:)

Tuesday, May 7, 2013

Vürtsikas krevetipasta

See oli üks roogadest mu vanaisa 75ndal juubelil ja tegin seda esimest korda. Krevette toidus kasutasin ka elus esimest korda, sest pole raatsind neid kunagi osta ja olen arvanud, et nende tegemine megakeeruline, aga üldse mitte! :) Sellest saab kindlasti üks roog, mida kavatsen teha veel ja veel ning näiteks krevetid asendad singi, kana vms, sest see lihtsalt megahea retsept nagu! Päriselt proovige, võib tunduda igav, raske vms retsept, aga tõesti see nagu megahea maitse ja lihtne teha!;) See ports on arvestatud kuuele kuni kaheksale inimesele.

Vaja läheb: 
200g kooritud krevette
3-4 küüslauguküünt
1 punane paprika
1 kollane paprika
1 (konserv)tšillikaun
2 pakki spiraalpastat
200ml rõõska koort
soola, pipart, basiilikut

Sulata krevetid. Keeda pasta vastavalt pakendiõpetusele. Viiluta paprika, tükelda küüslauk. Lõika tšilli pooleks, eemalda seemned ja tükelda peeneks. Kuumuta pannil veidi õli, lisa viilutatud paprika, kuumuta paar minutit.Vala juurde kurnatud pastale(või vastupidi, kui pole suurt panni), sega läbi, lisa rõõsk koor, kuumuta paar minutit, maitsesta soola, pipra ja basiilikuga. Tõsta pasta kaussi, vaagnale või kasvõi ahjuplaadile. Kuumuta pannil õli, lisa tükeldatud küüslauk ja tšilli ning krevetid. Kuumuta kergelt läbi ja vala pastale.

Marja-purukook

Terekest, panen siis täna üle pikapika aja paar retsepti siia ka. Vabandust tõesti, aga vahepeal suutis mu arvuti katki minna ja nüüd väga raske postitusi teha, pluss vanad lemmikud siiani menüüs ja käsil praegu eksamid ning kokkan vähem, aga loodan, et proovite neid retseptikesi ka ;)
See on selline kook, mis tõepoolest tunde järgi puhtalt.

Taigen:
3muna
pool klaasi suhkurt
pool klaasi piima
jahu 1,5- 2 klaasi, et jääks just parajalt paks taigen
1,5 tl küpsetuspulbrit
Puru:pool klaasi suhkurt
75g võid
ja nii palju jahu, et jääks selline mõnus puru :)
Peale:500grammi hapusid marju(mina kasutasin näiteks punaseid sõstraid ja maasikaid pooleks, et poleks liiga hapu)

Kõige pealt vahusta suhkur munaga. Lisa piim ja sega. Seejärel pane küpsetuspulber ja jahu ning sega hästi taignaks, vaata, et jääks selline siidine mõnus taigen, mitte tükkidega. Vala küpsetuspaberiga plaadile. Peale puista marjad või siis ka näiteks hapud õunad. Ja kõige peale raputage puru. Küpsetage eelsoojendatud 220kraadises ahjus, kuni kook on pealt kuldpruun. Serveerige soojalt ja tassi külma piimaga-kõige parem!;)





Tuesday, April 2, 2013

Vorstiroosid pidulauale!:)


Pole siia enam ammu midagi postitatanud , sest viimasel ajal ikka teen neid vanu häid asju ja ikkagi just kooke. Nii palju põhjust teha neid ja see vist tõesti läheb kuni jaanipäevani välja, aga püüan end kuidagi parandada :) See on siis minu arust üks vahva, lihtne ja ilus suupiste. Muidugi maitsev ka ! ;)  Tegemise õpetust eraldi polegi vaja, sest pildil kõik juba hästi seletatud.

Vaja läheb:
500g (pärmi)lehttaigent
2 pakki viilutatud vorsti

määrimiseks üks muna

Sunday, March 3, 2013

Lihtne mustikakook

Üks väga mõnus ja vitamiine andev koogikene:) Niii lihtne, et igaüks saab hakkama ja aega ei nõua ka üldse palju, super! :) 

Põhi:
2muna
1,5 dk suhkurt
1 tl vanillisuhkurt
1 dl kuuma vett
1 dl jahu
1dl kaerahelbeid
1,5 tl küpsetuspulbrit

Katteks:
6dl mustikaid
paar lusikatäit suhkurt

Vahusta toasoojad munad suhkru ja vanillsuhkruga heledaks tihedaks vahuks. Sega kuivad ained omavahel ning lisa vähehaaval munavahu hulka vaheldumisi kuuma veega. Sega ühtlaseks taignaks, kalla see pehme margariiniga määritud madalasse pirukavormi. Küpseta 200kraadi juures 10-15 minutit ehk peaaegu küpseks. Võta vorm ahjust välja, kalla peale toas seisnud mustikad ning raputa suhkruga üle. Pane uuesti ahju ja hoia seal veel 10min ehk kuni marjad on läbinisti kuumad ja küpsed. Serveeri soovikorral koos vahukoore või vaniljejäätisega. Võid jätta suhkru ahjupanemisel mustikate peale panemata ning raputa ahjust tulnud koogile 3lusikat pruunisuhkurt, mis annab lisaks magususele ka mõnusat aroomi ja head maitset.

Kodune marjarullbiskviit

Üks väga mõnus, mahlane rullbiskviit. Sai elus esimest korda rullbiskviiti tehtud ja sp ka veidike laialivajunud, aga maitse oli ikkagi suurepärane!:) Pilt tehtud telefoniga, sest viimasel hetkel suures söömishoos tuli meelde :) 
Kerge teha, imemaitsev- mida veel tahta? :) 





Taigen:

5muna
2dl suhkurt
2dl kartulijahu
1tl küpsetuspulbrit
Täidis:2dl vahukoort
300g maasikaid
3sl suhkurt
2tl vanillisuhkurt

Vahusta muna suhkruga tugevaks vahuks ja lisa sõeludes kartulijahu ja küpsetuspulber. Küpseta biskviittaignast plaat, 200kraadi juures tsirka 10minutit(kuni pealt kuldne). Seejärel keera see koos paberiga tihedalt rull. Täidiseks vahusta vahukoor vanillisuhkruga tihedaks vahuks. Keera jahtunud biskviit lahti, kata vahukoorega, jättes servad paari sentimeetrilaiuselt katmata. Lõika maasikad pikuti viiludeks(või kasuta vaarikaid, mustikaid või muid marju), lao ühtlaselt koore peale ja raputa suhkruga üle. Keera biskviit rulli, paki tihedalt paberisse ja aseta, liitekoht allpool, paariks tunniks külmkappi.

Kana lavašširullid

Väga lihtsad ja ülimaitsvad. Viimasel ajal meie pere sünnipäevalaual. Sest nende tegemiseks niii palju erinevaid võimalusi ja maitselt nii head:) ! Igaüks tehku täpselt sellise täidisega nagu ise tahab. Mõnus vahepala või peoroog, miks mitte ;) 

Vaja läheb:
1lavašš
1 paprika
1 lehtsalati pott
150g merevaiku
50g riivjuustu
5spl majoneesi
pool kurki
300g kana
1spl karrit

Kõigepealt tükelda kana väikesteks tükkideks ja prae maitsestades karriga. Seejärel laota lauale lavašš, määri merevaiguga, laota peale lehtsalat, seejärel kurgi ja paprikakuubikud, siis riputa riivjuust ja pane väiksed sutsakud majoneesi. Viimasena pane kana ja keera rulli. Mida tugevalt keerata seda mahlasem jääb, pnage fooliumisse või toidukilesse ja laske paar tundi enne serveerimist seista külmkapis.

Saturday, February 23, 2013

Šokolaadi-kookossüdamed

Sõbrapäeva puhul sai eelmisel nädalal tehtud neid ja lauale lisasid need kindlasti midagi juurde. Silmale ilus ja maitsvad ka, kuigi ettevaatust küpsetuspulbriga, et selle kindlasti korralikult ära segate, sest muidu jääb see maitse üle kõige! Kindlasti neid pakkudes küsitakse, kuidas need tehtud ja endal ka midagi armast tore vahelduseks teha:) 


Vaja läheb:150 g võid
2 muna
1sl kakaod
3dl suhkurt
4dl jahu
2tl küpsetuspulbirt
1,5 dl piima
GLASUUR:
4sl võid
4 sl külma kohvi
1,5 sl kakaod
2tl vanillisuhkurt
3dl tuhksuhkurt
KAUNISTUSEKS:
kookoshelbeid

Valmistusviis

Sulata või ja jahuta siis. Vahusta muna suhkruga kohevaks vahuks. Lisa kuivained, piim ja või ning sega ühtlaseks massiks. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud väiksele plaadile ja küpseta 175º C juures u 30 minutit. 
Glasuur
Sulata või, lisa kõik koostisosad, sega. Määri glasuur koogile üle kookoshelvestega. Võta südamekujulised piparkoogivormid ja lõika vormiga väikesed või suured südamed.

Tuesday, February 12, 2013

Vastlakuklid




Ühed maitsvad ja aegumatud klassikalised vastlakuklid. Pole midagi paremat-üks vastlaliug, hernesupp ja omatehtud vastlakuklid! Mmm!:)
Vaja läheb:5dl leiget piima
50g presspärmi
1muna
1,5 tl soola
2dl suhkurt
13dl nisujahu
175 g võid

Vahukoor vahele:
4 dl vahukoort
2 sl suhkurt
1 tl vaniljesuhkurt

Hõõru pärm vähese sooja piimaga vedelaks. (Kui kasutad kuivpärmi, pane see vähese jahu hulka ja seejärel lisa piim). Lisa suhkur, toasoe muna, sool, ülejäänud piim ja pool jahust ning sega mõned minutid. Sega hulka veel u 5 dl jahu (1-2 dl jääb abiks kuklite vormimisel). Kõige lõpuks pane hulka pehme või ja sõtku kuni tainas on sile ja ühtlane ning lööb kausi küljest lahti, vajadusel lisa jahu. Riputa peale väheke jahu, kata tainakauss rätikuga ja tõsta sooja kohta kerkima. Selleks sobib hästi korraks 50 kraadini soojendatud ahi. Taina mahu kahekordistamine võtab aega u 1 tund. Raputa lauale väheke jahu ja kalla tainas välja. Sõtku kergelt läbi. Vormi tainast meelepärase suurusega kuklid ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile 15 minutiks kerkima, kata rätikuga. Määri kukleid toasooja lahtiklopitud munaga ning küpseta 225 kraadi juures 12-14 minutit. Lase kuklitel täiesti jahtuda. Lõika terava noaga ülemine osa õhukeselt ära. Vahusta koor suhkrutega tugevaks vahuks, tõsta kuklitele ja aseta kaas peale. Kaunista tuhksuhkruga. Kes soovib, võib vahukoore alla ka veidike meelepärast moosi panna. Sellest kogusest umbes 20 kuklit.

Kodune kartulivorm

Vaja läheb:
20 kartulit
500 g hakkliha
1 sibul
150 g riivjuustu
(1tsillikaun)
2 muna
5 dl piima
3 tomatit
soola,pipart, basiilikut

Keeda kartulid. Samal ajal prae hakkliha sibulaga, maitsesta. Järgmisena lõika kartulid ketasteks ja lao kiht panni põhja, siis pane peale tomatikettad. Raputa peale riivjuustu. Siis lisa hakkliha sibulasegu. Kata samasugune kiht kartulitega pealt. Raputa veel riivjuustu ja maitseaineid. Klopi munad piimaga ja vala kõige peale. Soovides rohkem koos hoidvat vormi ja rammusamat, lisa munade ja piima segule suur pakk hapukoort. Kui soovid teravat, pane kihtide vahele üks hakitud tšilli. Küpseta 200 kraadi juures 35-45 minutit, kuni pealt kuldpruun.

Saturday, February 9, 2013

Magusad vahvlid

Ühed klassikalised magusad vahvlid. Selle retseptiga saab umbes 22 suurepärast vahvlit. See on vedelam taigen ja sobib vanale vahvlimasinale paremini, uue masina puhul tasub jahu veidi rohkem panna.:)

Vaja läheb:
3 muna
1 kl suhkurt
1/2 tl soola
1/2 tl küpsetuspulbrit
1 tl vaniljesuhkurt
2 kl piima
6,5 dl jahu

Klopi munad suhkruga. Lisa piim  ja vaniljesuhkur. Järgmisena sõelu juurde jahu ning lõpuks lisa küpsetuspulber ja sool. Sega taigen ühtlaseks ja küpseta vahvlimasinas.

Saturday, February 2, 2013

Vürtsikas läätsepada

Tegin elus esimest korda läätsesid ja minu arust megamõnusad asjad nagu ubade sarnane, no kirjeldus neile, kes pole ka neid söönud veel.  :) Väga huvitav maitseelamus ja vürtsikas. Niiet soovitan teile maitseaineid ettevaatlikult lisada. Tean, et pilt pole isuäratav, aga ausalt see maitseelamus on vamiustav, tõeliselt vürtsikas!:)

Vaja läheb:
200 g rohelisi läätsesid
200g vürtsikamat suitsuvorsti
1 sibul
3 küüslauguküünt
3 marineeritud tšillikauna
taimeõli praadimiseks
2 keskmist kartulit
3 keskmist porgandit
1 loorberilet
(pipart), soola

Keeda vorsti 10 minutit vees. Samal lõika porgandid seibideks ja kartulid suuremateks tükkideks. Haki sibul ja küüslauk ja pruunista kergelt pannill õlis. Pane tükeldatud juurviljad, vorst, sibul ja küüslauk ja maitseained koos läätsedega potti ning lisa nii palju vett, et kõik oleks kaetud. Keeda, kuni juurviljad on pehmed(umbes 35 minutit).

Maarja koogiretsept: Miša kook

Sõbranna Maarja tegi seda Miša kooki ühe kooliürituse tarvis ja see viis lihtsalt keele alla. Mõni sõi 5 tükki lausa, niiet see ütleb juba kõik :) See on lihtne, mõnus, magus aga samas parajalt magus kook. Suurepärast retsepti jagas ta nii mõnegagi ja ma super rahul sellega! :) Mu kindel üks lemmik ja võib- olla teen seda juba ka homme, sõltuvust tekitav !:)

Põhi

300g keefiri
1kl suhkrut
1,5-2kl jahu
1tl soodat
1spl kakaod
500g hapukoort 20%

Glasuur
100g taluvõid
100g suhkrut
1spl kakaod
1spl rõõska koort
natuke vaniljet

Sega kokku keefir, suhkur, jahu ja sooda. Jaga taigen pooleks. Ühele poole lisa juurde supilusikas kakaod. Seejärel pane mõlemad pooled ahju ning küpseta 200 kraadi juures umbes 35 minutit. Lõika küpsenud koogipõhjad pooleks. Iga kord ei pruugi pooleks lõikamine õnnestuda. Oleneb ilmselt pannist millega küpsetada, jääb liialt õhuke. Soovitan võtta ühe suure noa ja ettevaaatlikult tõesti lõigata seda! Pane iga kihi vahele hapukoort. Kui kook on suurem, siis kulub ka hapukoort rohkem. Valmista glasuur. Sega õrnal tulel kokku taluvõi, suhkur, kakao, rõõskkoor ja vanilje. Vala kook üle glasuuriga. Glasuur peab olema küllaltki jahtunud, sest muidu valgub ta koogi pealt ära. Glasuurile võite oma soovi järgi kaunistusi panna, nt nonparelle, tuhksuhkurt või nt mina panin kookosehelbeid. 

Friday, February 1, 2013

Kookosekala

See on üks väga huvitav ja omanäoline retsept, mis O m a a n i riigist pärit( "M i n u- s a r j a ko k a r a a m a  t u s t). Kõiki aineid polnud üldse lihtne saada ka ja näiteks värsket koriandrit polnudki mul võimalik lisada, selle asendasin siis tl kuivatatud koriandriga. Aga see tõesti väga mõnus, eriline ja vürtsikas roog, millega kindlasti paljud pahviks lööte! ;) Serveerige seda riisiga ja tulemus lihtsalt super!:)

Vaja läheb:
1 kg valget kalafileed(koha, paltus, ahven vms)
400g kookospiima
150 g sibulat
3 küüslauguküünt
2 suuremat tomatit
50 g võid
0,5 tl jahvatatud kardemoni
 0,5 tl jahvatatud kaneeli
0,5 tl jahvatatud kurkumit
0,5 tl hakitud rohelist tšillit(minul kahjuks ei õnnestunud seda saada, aga ilma selleta ei juhtunud ka midagi :) )
1 punase tšilli kaun( värsket tšillit samuti ei saanud ka punast ning nii asendasin kolme konservtšilliga ja minu arust super ka nii)
kimbuke värskeid koriandrilehti (minul jäi ka see samuti lisamata, panin tl kuivatatud varianti)
100g jahu
5dl õli praadimiseks
sidrunimahla
soola ja pipart

Sulata või pannil ja prae hakitud sibulad seal kuldpruuniks. Lisa peeneks hakitud küüslauk ja väikesed tomatikuubikud ning hauta 2 minutit. Lisa maitseained ja kookospiim ning jäta madalale kuumusele hauduma. Vahepeal tükelda kala parajateks tükkideks ning maitsesta soola, pipra ja sidrunimahlaga. Paneeri kalatükke õrnalt jahus ja küpseta õlis kergelt kuldseks. Aseta köögipaberile nõrguma. Lisa kalatükid kastmele ja hauta, kuni kala on valmis( 5-10 min). Maitsesta veel soovi järgi. Serveerides kaunista värskete koriandrilehtedega ning punasetšilliketastega. Kala kaaslaseks sobib aurutatud (basmati)riis.

Kookospätsid

See on üks väga lihtne retsept, aga viib keele alla. Mulle megalt maitsevad need kookoseküpsised/pätsikesed, aga neid ei müüda eriti paljudes poodides ja siis on neil ka korralik hind, niiet kindlasti tasub ise neid teha. 25 tk saab neid ja pärast paari on nii kookosearmastajate kui ka lihtsalt magusasõprade vajadus rahuldatud :)

Vaja läheb:
3dl kookoshelbeid
2,5 dl suhkurt
4 munavalget

Eralda munakollased munavalgetest. Seekord kasutame ainult valgeid. Sega paksupõhjalises potis omavahel munavalged, suhkur ja kookoshelbed. Pane pott tulele ning keeda madalal kuumusel aeg-ajalt segades 15 minutit- segu peab jääma paks ja veniv. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja tõsta sellele lusikaga väikesed segukuhjakesed. Küpseta 225 kraadi juures 10 minutit, kuni need on pealt kuldpruunid.

Monday, January 28, 2013

Jogurti-purukook

See on üks imehea ja samas lihtne kook, mille ained peaksid igalühel külmkapist võtta olema ja hea kiire päästerõngas ootamatute külaliste jaoks :) Mõnus mahe, kerge kook, meenutab veidi kohupiimakooki. Mina lisasin vaniljesuhkurt ja kookost ise retseptile, siis minu arust huvitavam maitse, aga võib need ka ära jätta ja klassika teha :)

Purutaigen:

150 g võid
1,5 dl suhkurt
3 dl nisujahu
1,5 tl küpsetuspulbrit

Jogurtitäidis:
5muna
1,5 dl suhkurt
600g maitsestmata jogurtit
1tl riivitud sidrunikoort
2spl kookoshelbeid
1tl vaniljesuhkurt


Lõika külm või kuuma vette kastetud noaga tükikesteks või ning kalla nende peale küpsetuspulbri ja suhkruga segatud jahu. Töötle ained mikseri tainakonksudega ühtlaselt sõmeraks ja pane külma. Mikserda toasoojad munad suhkruga väga kohevaks valkjaks vahuks, milleks kulub ka võimsa mikseriga vähemalt 5 minutit. Kalla vaht maitseainetega segatud jogurti peale ja tõsta alt ülespoole segamini. Pane pehme võiga määritud ja riivsaiaga üleriputatud 26 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi põhja kolmandik purutainast, selle peale pool täidisest. Korda sama tegevust veel kord, kata teine täidisekiht ülejäänud purutainaga. Küpseta ahju
 keskosas 200° juures 40–50 minutit, lõpu poole võid vormi liigse pruunistumise vältimiseks katta lahtise fooliumitükiga. Soovitan tõesti, sest endal läks ka natuke liiga pruuniks! :( Lase koos vormiga restil tund aega jahtuda. Eemalda vormi serv, lase täielikult jahtuda ning pane serv uuesti ümber. Hoia toatemperatuuril järgmise päevani, et kook saavutaks täiusliku maitse.

Sunday, January 27, 2013

Imehea tomatipirukas!

Üks väga mõnus ja kerge pirukas. Suus sulav!

Põhi:
3dl nisujahu
100g võid
1 muna
1 sl külma vett
näpuotsatäis soola

Täidis:

2 muna
1 tl soola
5sl hapukoort
350g kodujuustu
500g kirsstomateid
100g riivitud juustu(mozarellat)
punet või basiilikut
pipart

Pane ahi 200 kraadi juurde soojenema. Haki jahu ja külm või purutaoliseks massiks suure kööginoaga või sega köögikombainis. Lisa muna, sool ja vesi,sega ühtlaseks. Suru tainas 26 cm läbimõõduga pirukavormi põhja ja äärtele. Pane täidise valmistamise ajaks külma.
Täidise jaoks klopi munad lahti. Lisa sool ja hapukoor, sega hulka kodujuust. Vala segu tainale ning puista üle riivitud juustuga.Poolita tomatid ja laota segule Maitsesta soola, pipra ja pune/basiilikuga. Küpseta ahjus 30-40 minutit, kuni pirukas on pealt kuldkollane. Lase veidi jahtuda ja serveeri.

Mina tegi kõrvale tavalise porgandisalati ka, et oleks tervislik ning korralikult kõhtutäitev söömaaeg ka :)


Šokolaadikook prantsuslike juurtega


See šokolaadikoogi retsept pärineb "M i nu"- sarja kokaraamatust, kus seda retsepti jagab siis "Minu P a riisi" autor. Mulle see kook väga meeldis, eriti, et see sobib nii muffini kui koogi taignaks:)  Ja kindlasti kasutage küpsetusšokolaadi selle retsepti puhul, muidu ei tule see üldse niiii maitsev!;)

Vaja läheb:

170-200 g tumedat küpsetusšokolaadi
4 muna
80g jahu
100g suhkurt
60 g soolast võid
soovi korral  vanillijäätist

Sulata šokolaad ja või kuumale veevannile asetatud kausis, Vaka teise kaussi jahu ja suhkur. Lisa munad ja sega. Nüüd vala juurde sulanud šokolaadi-võisegu ning sega kokku taignaks.
Pintselda koogivorm võiga ja riputa üle jahuga. Koputa vormi, et üleliigne jahu eemalduks ja vala siis tainas vormi. Kui soovid seest voolava šokolaadiga kooki, võiksid kasutada väikese muffinivorme, siis on kooki parem serveerida.
Küpseta eelsoojendatud ahjus 225kraadises ahjus 15 minutit. Kui on soov saada küpsemat kooki, käheb aega umbes 25 minutit. Kontrolli koogi küpsust tikuga. Jäätisearmastajad võivad kooki serveerida vanillijäätisega.

Saturday, January 26, 2013

Midagi huvitavat: Piparkoogid sinihallitusjuustuga


See oli üks retsept, mida juhuslikult pakuti talvel etiketi tunnis menüüsse välja ja seda kuuldes käis minus samuti selline kahtlustav judin läbi nagu teiski. Aga eile kokaraamatus tuhnides oli lausa nendest retsept ja nii ei suutnudki tegemata jätta. Proovige järgi, see tõesti väga huvitav maitseelamus, mida nautida ise ja miks mitte külalistele pakkuda:) !

Vaja läheb:
väike sinihallitusjuust
pakk õhukesi piparkooke
peotäis viinamarju
(spl rõõska koort)

Sega sinihallitusjuust pehmeks ja kui liiga kõva lisage spl kohvikoort, et segu oleks ühtlasem ja seda parem määrida. Seejärel määrige parajalt õhuke kiht sinihallitusjuustu piparkookidele ja viimasena pange iga piparkoogi peale pool viinamarja ja nautimiseks valmis ongi!

Sunday, January 20, 2013

Kirju koer

 Tean, et pidin soolast tegema, aga nädalavahetusel oli vaja ühele pisikesele sünnipäevale minna ja tegin isegi kaks magusat asja sinna, aga üks tuleb siia, sest beseeküpsised said nii kiiresti otsa, et nendest pilt ei jõudnudki siia :)) Luban, et juba järgmiseks nädalavahetuseks superideid ja täiesti uusi katsetusi ;) Aga kirju koer-klassika :

2 pakki eestimaiseid küpsiseid
300g marmelaadi
200g võid
3sl suhkurt
1 dl piima
3 sl kakaod
2 muna
1,5 sl kondespiima

1.Murenda küpsised ja lõika marmelaad tükkideks
2. Vahusta toasoe või suhkurga ning mikserda ükshaaval juurde munad. Sega hulka toasoe piim ja kakaopulber, seejärel  ka küpsisepuru ja marmelaaditükid ning kondenspiim.
3. Vormi segust kaks pikka vorstikest ja keera toidukilesse. Lase külmkapis vähemlat paar tundi tahkuda, eriti hea oleks ööpäev. Enne serveerimist lõika tükkideks.

Thursday, January 17, 2013

Väikesed maasikakoogid

Ei oska eriti hästi kaunistada vabandust! Ning jätkuvalt abandan pildi kvaliteedi pärast, telefon :S
Tegin ühe mõnusa retsepti, mis mulle jälle metsikult maitses, ja megalihtne retsept!!  Edaspidi ausalt püüan hakata nüüd rohkem soolaseid asju tegema:)

Põhi:
100g kaerahelbeküpsiseid
50 g hakitud Kreeka pähkleid
50g võid

Täidis:
 120g maasikaid( või vaarikaid)
200g maitsestamata toorjuustu
1 purk (400g) suhkruga kondespiima
2dl vahukoort

*Sega omavahel purustatud küpsiseid, sulatatud või ja hakitud pähklid(või purusta küpsised küpsised ja pähklid koos köögikombainis ning sega sulavõiga)
*Torka muffinipanni õõnsusesse 10 paberit kõrge äärega muffinivormi. Suru küpsisegu pabervormide põhja ja äärtele.
*Püreesta vaarikaid ning vahusta toasoe toorjuust.
*Lisa toorjuustule kondenspiim, maasikapüree ja vahustatud koor. Sega läbi ning tõsta vormidesse. Pane sügavkülma ja hoia seal 5 tundi kuni üleöö.

Sunday, January 13, 2013

Juustu-peekonipirukas


Tean, et ple eriti isuäratav pilt, aga selles süüdi ainult minu jama telefoni kvaliteet, sest kaamerapatakad olid tühjad, vabandust! ausalt see väga maitsev ja kogu kodu ka esimeste minutitega head lõhna täis! :) 











Põhi:

3 dl nisujahu
150g võid
0.25 tl soola
2 sl külma vett

Täidis:

1 suur sibul
100g toorsuitsupeekonit
100g suitsusinki või ka näiteks sobib vorst
3 muna
3 dl vahukoort
2 dl riivitud juustu

*Pane ahi 225kraadi juurde soojenema
*Haki külm või soola ja jahuga segamini. Lisa vesi ja sega kiirelt taignaks. Suru taigen küpsetuspaberiga kaetud lahtikäivasse vormi. Torka kahvliga taignasse augud ja eelküpseta ahjus 225 kraadi juures 7minutit.
*Lõika peekon ribadeks, pruunista pannil. Koori ja haki sibul, lisa peekonile ning kuumuta veel mõni minut, viimasena lisa kuubikuteks lõigatud sink.
*Vala segu eelküpsetatud põhjale.
*Klopi munad ja koor vispliga segamini, sega hulka riivitud juust. Kalla segu pirukale.
*Küpseta ahjus 225 kraadi juures 20minutit, kuni pirukas on pealt kuldkollane.

Punasesõstra maitselised tuuletaskud


Ühd väga mõnusad asjad, olen kunagi ammu teinud eelnevalt tuuletaskuid koolis, aga see ka kõik, niiet kodus tegin esimest korda keedutaigent ja taskud jäid veidi lamedad, kuna jahu jäi veidi vähem kui oleks pidanud(uskumatu, aga tõsi, kokkamisepäeva lõpuks sai jahu lihtsalt füüsiliselt otsa:D). Aga ikka olid megahead, ja tõesti eelistan kümmekorda kümme neid tavalistele tuuletaskuid, sest sõstramaitse andis mõnusat hapusust ja polnud nii imalad. Superr!!Vabandan jama pildi pärast, telefonikvaliteet.

Taigen:
3dl vett
100g võid või margariini
2 dl jahu
3 muna

Täidis:
2dl vahukoort
3dl punaseid sõstraid
2-3 sl suhkurt

*Aja vesi potis keema ja lisa või, lase see sulada ja aja uuesti keema.
*Lisada pidevalt puukahvliga segades ühtlase joana jahu. Sega tugevalt kuni taigen tuleb poti küljest lahti. Ära kuumuta liiga palju, et rasv massist ei eralduks.
*Tõsta pott natukeseks ajaks pliidi kõrvale jahutma.
*Lisa ükshaaval munad, vahepeal taigent tugevasti segades. Sega iga muna järel vähemalt 5minutit, siis saad õhulise taigna. See on seda väärt, päriselt!
*Pane ahjuplaadile küpsetuspaber ja tee sellele tordipritsiga taignast paraja suurusega "tutsakud". Küseta ahjus 25-35 minutit 200kraadises kuumuses ahju alaosas.
*Ära ava ahju ust esimese 15minuti jooksul, et taskud kokku ei vajuks. Võta välja ja pane restile jahtuma, kui õhk pääseb liikuma nii alt kui ülevalt, on parem!
*Purusta saumikseriga ja lisa marjapüreele maitse järgi suhkurt. Vahusta koor ja sega marjapüreega, ettevaatlikult alt üles.
*Lõika jahtunud kõpsetised pooleks ja alumisele poolele pane lusika või tordipritsi abil sõstra-vahukoor. Täidise peale pane tuuletaskute ülemine pool. Mina näiteks ei pidanudki pealt täitsa ära lõikama, vaid piisas ainult ava tegemisest, et sisse panna täidist, minu arust nii mugavam.

Granaatõuna kook



Tegin see laupäev ühtteist, katsetusi ja see koogike oli üks nendest, mõnus mahe ja samas väga ilus. Plaanin teha seda juba jälle, tõesti soovitan ja miks mitte granaatõunad asendada rosinatega, minu arust ideaalne, aga granaatõunaga tõesti mega hea, selline värske, magus ja samas kerge! Soovitan proovida;)!
Taigen:
125grammi võid
1dl suhkurt
1 muna
3 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit

Täidis:
1 suur granaatõun
250g kohupiima
250g hapukoort
1 dl suhkurt
2 muna
2spl tärklist

Valmistamine:
Vahusta toasoe või suhkruga, lisa muna ja jahu, mis eelnevalt küpsetuspulbriga segatud. Kata ümmargune lahtikäiv koogivormi põhi taignaga ääred veidi üles. Lase küpseda koogipõhjal 10 minutit 200kraadi juures.
Vahusta munad suhkruga, lisa kohupiim, hapukoor ja tärklis ning kõige lõpuks granaatõunaseemned. Sega vala koogipõhjale ja lase küpseda veel 30 minutit.