Sunday, November 15, 2015

Kokamutihammaste ja muu hea paremaga pasta

Selle pasta nimi on kokamutihammaste ja muu hea paremaga pasta, kuna minu vanaema ütles ikka, et mais on kokamutihambad :) Tegemist tõesti sellise pastaga, mis nendest asjadest kokku klopsitud, mis kodus, aga mis sobivad nii hästi ja toitvad. Niiet see retsept on pühendusega mu vanaemale! Head kokamutihammaste kallal ragistamist teile! Ja NB sellesse pastasse lisage tõesti kõike, mida hing ihaldab ja mis kapis leidub! ;) 

Vaja läheb:
400g täisterapastat
400g brokkolit
125g maisikonserv
1 suur paprika
sibul
400g kanafileed
soola
musta pipart

Keeda täisterapastat soolases vees umbes 10min. Lisa brokkoli ja keeda veel umbes 5 minutit. Samal ajal prae kuubikuteks lõigatud kanafilee ja sibul. Kurna pastalt vesi. Lisa pruunistatud kanafilee, maisikonserv ja tükeldatud paprika, maitsesta värskelt jahvatatud pipraga. Ja täpselt nii lihtne see ongi! ;)

Terav puuviljasalat

Vot selle koosluse püüdsin ma kinni jälle poole kõrvaga kuskilt kokasaatest. Tundus huvitav combo ja no selline retsept, mille puhul pole vaja tõesti näpuga järge ajada :) Proovige, uus ja mõnus kooslus! ;)

Vaja läheb:
õunu
pirne
ananassi
laimi
tsillit

Puhastage ananass, õunad, pirnid. Lõigake kuubikuteks. Muidugi, kes soovib võib ananassikonservi ka kasutada. Lisage puuviljakuubikutele kaussi peeneks hakitud värske tšilli. Peale pressige värsket laimimahla ja voilaa ongi valmis üks täiesti teistsugune, samas ikkagiimelihtne puuviljasalat!

Saturday, October 31, 2015

Vanilli ja meega õuna-ploomimoos

See aasta oli meil kodus õunasaak eriti suur. Muid asju eriti aiast ei tulnudki, niiet nii oligi ainus võimalus moosivarusid talveks teha õuntest. Pean mainima, et meie peres pole õunamoosi kunagi tehtud. Vanaema tegi alati marjadest, niiet pidin leidma nii ägedaid retspete, et pere veenda selles, et ka õuntest saab ägedaid moose! ;) Sattusin nende retseptide otsimistega aga nii hoogu, et leidsin nii palju huvitavaid, mida tahtsin proovida. 
Eelmine aasta tegin elus esimest korda moosi, mõned purgid prooviks, aga see aasta sai see suurelt ette võetud. Kindlasti palju hoolsamalt ka. Eelmine aasta ei tahtnud mu proovimoosid üldse seista, sest ei võtnud seda üldse nii tõsiselt ette. Kindlasti soovitan kasutada just algajatel ka moosisuhkrut, kindla peale minek rohkem. Nüüd aga esmalt eeltöö tegin purkidega- pesin hoolikalt kuuma veega, kuivatasin. Kuumalt moos purki, kaas tugevalt peale keerata ja purk tagurpidi keerata (soovitavalt ööpäevaks). Niiet ärge kartke moosikeetmist ja korralikult ette võttes tuleb see suurepäraselt välja! :)

Antud imelise moosi jaoks siis vaja:
1kg ploome
3 riivitud õuna
1dl vedelat mett
2tl sidrunimahla
veidi sidrunikoort
1,5 spl vanillisuhkrut
1dl vett

Lõika ploomid pooleks, eemalda kivid. Pane kõik koostisosad potti, kuumuta kiirelt keemiseni ja lase madalal tulel edasi podiseda. Sega moosi pidevalt ja koori vaht. Lase moosil podiseda umbes 30-40 minutit. Vala moos purki ja sule õhukindlalt.

Õuna-pirnitšatni

Miks peab õuntest ainult magusaid moose tegema? Viimasel ajal meeldib toidu puhul just eriti teistsuguseid maitseid proovida, niiet mõtlesin, et miks mitte midagi sellist. See sobib suurepäraselt kanaliha kõrvale, sealiha kõrvale ja isegi kala. Proovige ja ei kahetse! Ei pea sööma ainult verivorsti pohlamoosiga! ;)

Vaja läheb:
700-800g pirne
300g õunu
2 sidrunit
1,5tl kaneeli
1tl jahvatatud ingverit
1,5tl rohelist pipart

Pese ning koori õunad ja pirnid, haki kuubikuteks. Vala paksupõhjalisse potti veidi vett. Lisa sinna õuna- ja pirnitükid ning pane madala temperatuuriga keema. Pese sidrunid. Riivi peene riiviga sidrunikoore kollane osa ja pigist välja mahl. Lisa need puuviljadele ja kuumuta tasasel tulel umbes 15-20 minutit, kuni moos on rohkem kokku keenud. Lõpupoole lisa jahvatatud või uhmriga peenestatud roheline pipar. Pane tšatni kuumalt purkidesse ja sulge tugevalt kaaned.

Kirsi-õunamoos mandlitega

Lihtsalt vapustav moos! Kindlasti eriline tänu mandlitele, niiet ärge üldse peljake selliseid asju moosis! ;)

Vaja läheb:
500g kirsse
500g õunu
50g mandleid
2 sidruni mahl
700g suhkrut

Pese ja kuivata kirsid, eemalda kivid. Vala kirsid kihikaupa emailpotti, puista igale kihile suhkrut ning jäta ööpäevaks tõmbama.
Pese ja koori järgmisel päeval õunad, riivi ja sega kirsside ning sidrunimahlaga. Pane pott tulele keema ja kuumuta 4 minutit tugeval tulel. Rõsti mandlid, haki ja lisa moosile. Kalla moos purkidesse ning sulge purgid tugevalt.

Piparmündine õuna-pirnimoos

Olen meeletu piparmündijumaldaja, aga õunaga koos ei tundunud üldse nii kutsuv combo. Tegin seda moosi ainult natuke prooviks, aga oh seda õnnetust, see tuli imeline, niiet pmst juba otsas. Tuleb kindlasti veel teha! ;)

Vaja läheb:

1 kg õunu
2 dl vett
300 g suhkrut
5-6 värsket piparmündioksa
piparmündiessentsi

Puhasta ja tükelda õunad, pane koos veega potti ja keeda tasasel tulel pehmeks. Lisa suhkur ja piparmündioksad ning keeda veel kümmekond minutit. Lisa piparmündiessentsi vastavalt maitse soovile. Püreesta saumikseriga ühtlaseks massiks. Tõsta moos purkidesse ja sule õhukindlalt.

Assortiidžemm

Uskuge, seda moosi söövad ka need, kes arooniaid ei söö! ;)

Vaja läheb:
500 g õunu
500g pirne
1kg arooniaid
1,4 kg suhkrut
vett

Pese arooniamarjad, kalla kuuma vett peale, aja keema ning kuumuta 45 minutit, seejärel kurna. Pane marjad tagasi potti, vala 1/2 klaasi vett peale ja kuumuta nõrgal tulel, kuni marjad on katki. Siis puista suhkur, sega ja kuumuta seni, kuni suhkur sulanud.
Pese õunad ja pirnid, koori, lõika tükkideks, vala arooniatega ühte potti. Keeda, kuni õuna- ja pirnitükid on muutunud läbipaistvaks. Püreesta saumikseriga ühtlaseks massiks. Vala assortiidžemm purkidesse ning sule purgid tugevalt.

Tervislik nussa ehk õunamoos toorkakaoga

Kes meist ei armasta nutellat või nussat? Või noh, kes ei armastaks siis šokolaadi? :D See retsept ongi just neile, kes tahaksid neid süüa, aga erinevatel põhjustel ei saa seda teha. See retsept on kordades tervislikum, isegi võib öelda, et kui kui kasutada naturaalset toorkakaod ja imelisi oma aia õunu, siis täitsa kasulik ;)
See retsept on päris pisikesele kogusele, sest alustuseks soovitan prooviks teha natuke. See on imeline asi, aga võib-olla mõne jaoks liiga intensiivne. Oleneb kui tugeva maitsega on kakao, aga no minul oli ikka päris ehtne, seega tuli minul päris šokolaadine, niiet pannes teelusikatäis seda nussat pudrule, on isegi šokohooliku šokolaadivajadus saadud :)


Vaja läheb:
* 500 g puhastatud õunu 
* 100 - 150 g suhkrut 
* 10 g kakaod (maitse järgi) 
* vaniljet 
* 40 g võid 

Tükelda õunad. Lisa suhkur. Keeda. Lisa vanilje, kakao ning või. Keeda veel veidi aega. Saumikserda saumiksriga ühtlaseks massiks. Pane steriliseeritud purkidesse ning sule õhukindlalt. Kakaod võib rohkem ka panna. 

Sunday, September 27, 2015

Tortillapõhjadel pitsad

 Vot selle idee sain ühelt neiult, kes postitas ka tortillapõhjal tehtud pitsast pildi peale trennis käiku. Muidugi tema oma oli hoopis teine, aga ma lihtsalt haarasin kinni sellest ideest. Imelihtne ja kiire valmistada. Kui teha täisteratortilladega siis no isegi tervislik  ju :) Ideaalselt sobib sünnipäevalauale, suupistena sõpradega õhtu veetmiseks või tõesti miks mitte peale tööd/trenni kiireks kõhutäiteks. Olenebki ju lihtsalt, mida  ja kui palju sinna peale keegi soovib panna ;) Ma ei panegi siia retsepti kui palju miskit, vaid lihtsalt kirjutangi, mida mina peale panin. Laske oma fantaasial lennata! (Y)

Vaja läheb:
(täistera)tortillasid
tomatipastat oliividega
kirsstomateid
punast sibulat
kalkunisinki
marineeritud kurki
paprikat
riivjuustu
pitsamaitseaine

Panna ahi eelsoojenema umbes 180 kraadi juurde. Ja polegi muud kui tortillad ahjuplaadile, tomatipastaga ära määrida ja peale panna just seda mida hing ihaldab ;) Ahjus hoidsin mina seda täpselt nii kaua kuni juust oli pealt sulanud ehk siis umbes 10minutit ja supertoit ready! :)

Õuna-banaani-kaeramuffinid

Oi issver sussver kui head muffinid need on! Absoluutselt imelised! Oleks keegi mulle öelnud, et nisujahuta saab ka nii maitsvaid asju teha! (Y) Suurepärased muffinid, mis sulavad suus soojalt süües külma piimaga või miks mitte ka külmast peast.

Vaja läheb:
2dl kaerakliisid
1dl kaerahelbeid
50g kookosrasva
2muna
2banaani
2 kesmise suurusega õuna
1,5dl maitsestamata jogurtit
1dl rosinaid
1tl kaneeli
1tl soodat
mett

Purusta banaanid kahvliga pudruks ja tükelda õun väikesteks kuubikuteks.
Sega sooda, kaerakliid ja -helbed ning kaneel. Klopi munad suhkruga lahti ja vala jahusugule. Lisa tainale ka sulatatud või, maitsestamata jogurt, rosinad ja puuviljad. Vooderda muffinipann paberist vormidega ja tõsta tainas vormidesse.
Küpsesta pätsikesi 200 kraadises ahjus umbes 20 minutit, kuni muffinid on pealt kuldpruunid. Peale määri mett.

Imeline šokolaaditort!


Hallelluuja! No reaalselt see on kõige parem šokolaaditort, mida ma kunagi söönud olen! Ma jumaldan sarapuupähkleid, kookost ja šokolaadi. Selles tordis on kõik need komponendid. Seda torti on imelihtne teha, aga no reaalselt see viib keele alla! Kindlasti minu lemmik pikaks-pikaks ajaks! ;)

Vaja läheb:

Põhi:
200g sarapuupähkleid
75g kuivatatud datleid
50g toasooja võid

Täidis:
1 purk(400ml) kookospiima
150g kuivatatud datleid
2tl kookosrasva
50g toorkakaod

Purusta pähklid ja datlid saumikseriga peeneks puruks. Sega kõik koos võiga kokku ja suru lahtikäiva koogivormi põhja ja pisut ka äärtele.
Täidise valmistamiseks pane kolm esimest komponenti kaussi ja püreesta seni, kuni datlid on korralikult kookosmassiga segamini. Seejärel lisa lusikaga segades juurde kakao. Vala tainas vormi ja aseta vähemalt kolmeks tunniks külmkappi tahenema.

Monday, August 3, 2015

Kakaoruudud piparmündiglasuuriga

Paljude nõrkus- piparmündi ja šokolaadikooslus. Lisaks minusugusele kookosfännile on siin olemas ka kookos, niiet mida veel elult tahta :P No lihtsalt superluks retsept! Mõnus tumeda šokolaadimaitse ja peal värske münt, mmm!!! :)

Vaja läheb: 

1 klaas täistera nisujahu
150g riivitud kookospähklit (värskelt riivitud oleks selle retsepti puhul eriti hea, aga sobivad ka kookoshelbed)
pool klaasi agaavisiirupit või suhkrut
1 muna
3 spl suhkruta kakaod
pool tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
180g magedat võid

Glasuur:
2kl tuhksuhkrut
tl piparmündiekstrakti
veerand klaasi keevat vett

Kaunitamiseks värskeid mündilehti

Pange ahi 180 kraadi juurde eelsoojenema. Vooderdage 23cm läbimõõduga kandiline vorm küpsetuspaberiga. Segage omavahel jahu, kookospähkel, küpsetuspulber, sool, suhkur, kakao. Segage juurde muna ja toatemperatuuril seisnud või, segage senikaua kuni segu meenutab riivsaia. Suruge taigen vormi ja küpsetage 25-30 min. Tõstke ahjust välja ja laske täielikult jahtuda.
Glasuuri jaoks segage väiksemas kausis omavahel piparmündiesktrakt ja tuhksuhkur, lisage keevat vett täpselt nii palju, et glasuur oleks ühtlane ja seda annaks koogile määrida. Katke kook glasuuriga, laske veidi taheneda ning lõigake suupärased ruudud. Kaunistuseks veel värsket münti ja head isu! ;)

Maasika-rabarberi-kohupiimakook

Tõeliselt mõnus suvine kook! Niiet hophop veel aiast viimaseid rabarbareid ja maasikaid tooma ning head kooki tegema! ;) 

Vaja läheb:

2dl täisteranisujahu
100g võid
1tl vanillisuhkrut
1 munakollane
0,5 tl soola
0,5l küpsetuspulbrit
0,5dl suhkrut

Täidis:

300g kohupiima
3muna
1 dl agaavisiirupit või suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
200g rabarberit
400g maasikaid
0,5 dl mandlilaaste

Pane ahi 175 kraadile eelsoojenema. Sega kausis jahu, küpsetuspulber, suhkur ja sool. Lisa tükeldatud või ja näpi taigen purutaoliseks massiks, seejärel lisa munakollane ja sega kogu kupatus ühtlaselt läbi. Suru taigen 26cm läbimõõduga lahtikäivasse küpsetuspaberiga vooderdatud vormi põhja ja ka veidi äärtele. 
Täidise jaoks sega omavahel kokku kohupiim, munad, suhkur ja vanillisuhkur. Vala segu põhjale. Peale pane tükeldatud rabarber, maasikad ja mandlilaastud. Pane ahju küpsema 45minutiks. Kook on suurepärane soojalt, klaas külma piima kõrvale ja superluks, aga on ka imehea kui on juba jahtunud :)

Banaanipannkoogid

Retsept, mida esmakordselt nähes tegin suured silmad. Mõtlesin, kas tõesti saab teha pannkooke nii vähestest asjadest? Seda retsepti olen pikalt skeptiliselt vaadanud ja nii ta seisis. Vahepeal oli periood kui ei võtnud banaani suu sissegi, niiet siis seisis ta veelgi kindlamalt proovimata. Ma ju arvasin, et nende kookide puhul banaanimaitse on kõigest üle. Nüüd võin aga öelda, et kaugel sellest. Polnud pmst tundagi. Mina lisasin ikkagi jahu ka, rosinaid ja veidi vaniljesuhkrut, aga ei pea. Saab täitsa jahuta hakkama, tegin ka esimese pannitäie sellise taignaga, kus jahu polnud, aga kuna mul pole lihtsalt kõige parem pann, siis hakkas külge võtma, niiet panin jahu juurde ja siis läks kõik ideaalselt. Rosinaid panin selle pärast, sest lihtsalt minu arust väikesed pannkoogid on õiged pannkoogid ainult sel juhul kui neis on rosinaid :) Noh ja vaniljet panin selle pärast, et lihtsalt jumaldan selle maitset :) Igatahes supermõnnad pannkoogid, palju patuvabamad, kui klassikalised nisujahust ;) Minu retseptist saate te täpselt sellise suure hunniku, et terve suur pere pühapäevahommikul ikka ära toita ;)

Vaja läheb:
7 muna
7 banaani
tl vaniljesuhkrut
150g rosinaid
(2dl mitmeviljajahu)
praadimiseks õli või kookosrasva

Klopi munad lahti, lisa kooritud banaanid, vaniljesuhkur (ja jahu), saumikserda ühtlaseks massiks. Lõpuks sega hulka rosinad ja head praadimist! Imemaitsev moos, kohupiim või mesi juurde ja suurepärane pühapäevahommikusöök garanteeritud! :)

Smuutipomm!

Ma teen nii tihti smuutisid, et ma isegi ei vaevu neid retsepte siia üles panema. Iga kord läheb sisse täpselt seda, mis kodus on või mille järgi isu. Absoluutselt ei tasu karta või piirduda kogu aeg teada tuntud kooslustega. Selle retseptikese panengi siia just selle pärast, et kui seda loete, siis võib-olla julgetegi rohkem katsetada. Ei pea alati tegema smuutit keefirist, maitsestamata jogurtist ja kookospiimast(nagu ka mina kipun tihti tegema). Palju parem oleks kohati teha riisipiimast ja sojapiimast(need ju väga tervislikud meie kehale!), sest seda ju nkn muidu tarbima ei kiputa ja smuuti sees pole nendele omast maitset nkn tunda :) Lisaks on selles smuutis koostisosa, mida vist paljud naljalt smuutisse ei topiks-tšilli. See andis aga nii mõnusa poweri, et tänu sellele julgengi öelda, et see oli üks tõeline smuutipomm! :) Sellest retseptist tuleb üks paras ports, et 8 korralikku klaasitäit peaks täitsa ära tulema ;) 

Vaja läheb:
1l riisipiima
3 banaani
500g maasikaid
klaas mustsõstraid
peotäis värsket münti
tl hakitud värsket tšillit

Koori banaanid, pane kõik komponendid blenderisse ja blenderda või kasuta saumikserit. Imelihtne, imemaitsev ja imekiire! :) Soovitan serveerida jääkuubikutega, siis eriti mõnus ja jahutav. Ise kasutasin külmutatud maasikaid, seepärast jääd ei pannud :)

Monday, July 27, 2015

Kookosene kikerhernepasta

Selle retsepti otsa komistades tundus see lihtsalt midagi nii teistsugust ja kummalist kooslust, et tahtsin proovida. Lõpuks proovisin ära ja täitsa tavaline pasta. Koostisosad tunduvad kummalised, aga ütleks, et vägagi neutraalne pasta, niiet proovige, ei tasu karta ;) Üks mõnus kerge värske salat juurde ja superluks! Sorry, et pildistamine tuli alles siis meelde kui nn jäägid veel alles olid ja juba karpi pandud, et järgmine päev tööle kaasa võtta :)

Vaja läheb:
3 spl õli
500g täisterapastat
1,5l keevat vett
1,5tl soola
400ml kookospiima
400g kikerherneste konserv
3 spl sojakastet
ühe sidruni riivitud koor
2 spl sidrunimahla
jahvatatud musta pipart
pitsamaitseainet

Aja pott kuumaks ja vala sinna õli. Lisa peeneks hakitud sibul, soola ja maitse järgi pipart. Prae sibul kuldseks ja lisa vesi ning pasta. Kui pasta hakkab juba pehmemaks keema lisa kookospiim, kurnatud kikerherned, sidruni mahl ja riivitud sidruni koor. Keeda kuni pasta on pehme, lisa sojakaste. Kui ei soovi nii vedelat ja kreemist pastat, siis laske veidi seista ning sel juhul tõmbab veel vedelikku rohkem sisse.

Wednesday, July 22, 2015

Tsitruse-kookosekook

See on lihtsalt taevalik kook! Ausalt ka! Pole liiga imal vms, niiet maitseb ka kindlasti neile, kes muidu suured koogisõbrad ja magusasõbrad pole. Lihtsalt sulas suus ja ei jõua ära oodata, et oleks veel põhjust seda kooki teha ;) 

Vaja läheb:

Põhi:
100g kookoshelbeid
50g mandleid
100g datleid
50g kookosrasva

Kate:
400ml kookospiima
poole apelsini mahl
1 laimi mahl
mõned tilgad vaniljeessentsi
2-3 tl mett
1 sl želatiini
pisut apelsini ja laimi riivitud koort

Surista köögikombainis kookoshelbed ja mandlid ühtlaseks puruks. Lisa kergelt hakitud datlid ja lõpuks kookosrasv. Suru saadud mass lahtikäivasse ümmargusse vormi. Küpseta 175 kraadises eelsoojendatud ahjus u 15min või kuni segu hakkab helepruuni tooni võtma.
Täidise jaoks kuumuta kookospiima, tsitruste mahla, mett ja vaniljeessentsi u 5 minutit. Lase jahtuda, kuni vedelik on leide. Lisa želatiinile 5sl külma vett ja lase paisuda. Kuumuta segu veevannil, kuni tekib ühtlane vedelik. Kurna kookospiimasegu ja lisa sellele segades želatiinivedelik. Kata koogivorm alt toidukilega, et võimalikku lekkimist vältida. Vala kookossegu jahtunud taignapõhjale ja riivi peale apelsini- ja laimikoort. Lase külmkapist taheneda vähemalt neli tundi ja ongi valmis ülihea tort ;)

Banaani-kohvikeeks

Jap, retsept, mida ei oleks eelmine aasta samal ajal suu sissegi võtnud. Nimelt ma ei söönud ei banaane ega joonud kohvi :D Nüüd aga leian end tihti olukorrast, et on kodus liiga kaua seisnud banaanid. Muideks, nende pruunide täppidega on need kõige paremad, ei tasu neid karta, veel hullem ära visata! Aga noh kuna mina söön banaani tihti vahepalana, mida haaran trenni kaasa, et pärast süüa ja neid plekkidega eriti transportida ei saa(sest siis oleks terve kott banaanipüreed täis), siis tuleb leida ka neile kasutust. Antud retsepti sai proovitud emme sünnipäevaks :)

Vaja läheb:
  • 150 g toasooja võid
  • 3 dl suhkrut
  • 2 tk muna
  • 5 dl täisteranisujahu 
  • 1 tl söögisoodat
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 2 - 3 tk küpset keskmise suurusega banaani
  • 0,5 dl kanget külma kohvi
Määri 26 cm rõngasvorm või suurem piklik keeksivorm võiga. Vahusta toasoe või suhkruga. Lisa ükshaaval vahustades munad. Jätka vahustamist, kuni kogu segu on õhuline. Sega eraldi kausis täisteranisujahu sooda(ole soodaga ettevaatlik, et segaksid korralikult ja et seda ei saaks liiga palju!) ja küpsetuspulbriga. Suru banaanid kahvliga püreeks, lisa koos kohvi ja kuivaineseguga ülejäänud tainale. Sega ühtlaseks (ära enam vahusta!) Kalla tainas ettevalmistatud vormi ja küpseta 175-kraadises ahjus 45-60 minutit (küpsemisaeg sõltub vormi suurusest). Lase keeksil enne serveerimist jahtuda.
Pilt on niru(natuke pimedas ja teloga tehtud pilt), aga tegelikult oli hea keeks, proovige ;)

Kodused imemaitsvad müslibatoonid

Tahtsin ülipikalt juba müslibatooni, sest need on tegelikult päris head toitvad, mida on kiirelt ka hea haarata. Poe omad on aga täis põhiliselt ainult suhkrut, niiet tuli ise välja mõelda, mis head paremat soovin panna. Ei panegi antud retsepti puhul teile koguseid, ise teate kui palju miskit panete, sest seda võib teha koguseliselt ka väga palju. Sügavkülma ja kogu aeg hea võtta ;) Lisaks mängige pähklite ja seemnetega, pange täpselt seda, mida soovite!

Mina kasutasin:
täisterakaerahelbed
mandlid
seesamiseemneid
chia seemned
rosinad
mett
kookoshelbed
70% tumedat šokolaadi

Esmalt purustasin veidi mandleid. Röstisin 200 kraadises ahjus mandleid,seesamiseemneid ja täisterakaerahelbeid kuni kuldsed. Röstitud mandlitele,seesamiseemnetele ja kaerahelvestele lisasin rosinaid ja chia seemneid. Selleks, et ühtlaseid pätse voolida, lisasin veidi vedelat mett. Sulatasin šokolaadi veevannil. Vormisin sõrmede vahel paraja suurusega batoonid, kastsin sulanud šokolaadi ja raputasin kookoshelbeid peale. Toidukile sisse, veidikeseks sügavkülma ja ongi superhead vahepalad valmis! 

Ülimaitsev munanuudli-wokiroog!

Vahelduseks sai midagi vürtsikat tehtud :P Retsept neljale.

Vaja läheb:
250g munanuudleid
400g suvikõrvitsat
4tl karrit
400ml kookospiima
600g broilerifileed
400g külmutatud wokisegu
8spl sojakastet
kookosrasva

Valmista munanuudlid pakil oleva õpetuse järgi. Kurna ning tõsta kõrvale. Tükelda broilerifilee ja suvikõrvits. Kuumuta pannil veidi kookosrasva. Lisa pannile tükeldatud broilerifilee ja suvikõrvits. Voki, kuni mõlemad on saanud juba kena jume. Seejärel lisa köögiviljad, kuumuta. Lisa karri, kookospiim, sojakaste ja munanuudlid, lase keema tõusta ning serveeri.

Kinoaga täidetud tomatid

See toit tuli täiesti lambist. Mõtlesin jälle, et mida töö juurde kaasa võtta ning kapis olid juhtumisi sellised asjad, millest sai selline supertoit kokku. Midagi mõnusat vaheldust lõunaks või samas miks mitte erilisemaks sündmuseks :) Mina tegin juurde veel wokitud köögivilju nagu pildilt näete, aga miks mitte mingi värske salat kõrvale vms ja ongi supertoit valmis! :) Retsept kahele.

Vaja läheb:
4 keskmist tomatit
0,5 dl kinoad
4 kanafileesingi lõiku
2 spl maitserohelisega toorjuustu
30g riivitud juustu
pitsamaitseainet
pipart

Keetke kõige pealt kinoa vastavalt pakendi õpetusele. Laske jahtuda. Samal ajal lõigake tomatitelt maha nn mütsid ja eemaldage teelusikaga sisu. Hakkige kanafileesingiviilud ja tomati seest saadud sisu ja nn mütsid. Lisage jahtunud kinoa, toorjuust, maitse järgi pipart ja pitsamaitseainet. Täitke tomatid, peale pange riivitud juust. Laske küpseda 200 kraadises ahjus kuni juust on pealt sulanud ja kuldne. Voilaa, imelihtne toit, mis näeb välja super. Sobib söömiseks nii soojast kui külmast peast :)

Toitev keefiri külmsupp

Viimaste suvedega on meie pere toidulauale ikka paaril korral sattunud külmsupp. Tavaliselt olen ma ajanud taga mingit retsepti, aga seekord mõtlesin, et panen täpselt sisse seda mis maitseb ja et oleks korralikult toitev :) Kogused on retseptis täiega umbmäärased, sest kõike sai täpselt tunde järgi ja tehke samuti seda teie ;) Lisage täpselt neid värskeid asju, mida soovite. Kõigi aedadest ei tule samu saaduseid ja kõik värske kraam sobib sinna ideaalselt! Superlihtne ja toitev roog suvepäeva! ;) Kirja panin retsepti, mis siis mõeldud kahele :) 

Vaja läheb:
2 klaasi keefiri
1 keedetud muna
2 keedetud kartulit
4 redist
1 marineeritud kurk
1 pisike värske kurk
1 tomat
soola, pipart, tilli, rohelist sibulat

Koorige kartulid ja muna. Hakkige komponendid. Valage keefir kaussidesse ja tükeldatud komponendid peale. Maitsestage soola, pipraga. Võib täiesti läbi segada, aga võib ka teha nii nagu pildil, siis saab esmalt silmadega süüa;)

Tuesday, March 31, 2015

Brokkoli-püreesupp

Brokkoli- toiduaine, mida mu toidulaual veel pool aastat tagasi polnud ja täiesti alahindasin. Suurepärane toiduaine ning õpin seda üha rohkem armastama! :) See retsept on ülilihtne ja maitsev. Minu supitegu on alati selline, et tuleb meeletu ports, niiet see retsept on ka nii, et vähemalt kaheksa inimest saab kindlasti söönuks :D

Vaja läheb:
800g brokkolit
6 suuremat kartulit
sibul
2 küüslauguküünt
2 kanapuljongikuubikut
200g maitserohelise toorjuustu

Koori ja tükelda kartulid. Koori ja tükelda sibul peenikeseks. Keeda puljong puljongikuubikutest, sibulast ja küüslaugust(lase läbi küüslaugupressi). Lisa kartulid, keeda neid umbes 15minutit, siis lisa brokkoli ja keeda veel kuni kõik pehme. Lisa toorjuust(mina kasutan Philadelphia maitserohelise, see kõige maitsvam ning väherasvane ka) ning saumikserda. Head isu! :)

Monday, March 9, 2015

Tomatine läätsesupp

Üks õhtu oli jälle mõttes, et oleks aeg midagi läätsedest teha, aga no mida polnud, siis polnud ühtegi korralikku retsepti, mille järgi isu oleks tekkinud. Tundub, et läätsedega ei kipu inimesed üldse eriti katsetama, need eestlaste jaoks ikka vist uued ja harjumatud asjad. Ühesõnaga, läksin siis kappide kallale ja panin potti kõike head, et just mulle maitseks. Tuli välja ka super, vürtsikas ja megahea. Suurepärased asjad sees, tervislik ja vürtsikas! :) 

Vaja läheb:
2-2,5l kanapuljongit
250g läätsesid
400g konserveeritud ube
1 suur paprika
400g purustatud tomateid
2-3 porgandit
1 sibul
3 küüslauguküünt
300g veisehakkliha
pisike tsillijupp
oliivõli praadimiseks
soola, pipart, pune

Koori ja tükelda porgandid ja sibul. Pane läätsed kanapuljongisse keema. Prae tükeldatud sibul ja porgand õrnalt läbi, lisa hakkliha ning maitsesta soola, pipra ja punega ning purustatud küüslauguga. Lisa puljongile praetud sibula-porgandi-hakkliha segu. Keeda umbes 20 minutit. Lisa tükeldatud paprika, konserveeritud oad, purustatud tomatid ja hakitud tsillit(viimase võib ära jätta, kes vürtsikat ei armasta). Keeda veel 10-15 minutit, kuni kõik pehme ja maitsed suurepäraselt segunenud.
Ideaalne mõnus vürtsikas supp külma-kõledasse õhtusse! :)

Küüslaugune peedipüreesupp

 Jumalik supp! Esimene püreesupp, millega ma lihtsalt superrahul olen! Nii mõnusad maitsed, nii mõnus koostis, lihtsalt superluks! Proovige, te ei kahetse. See meeldib ka neile, kellele muidu püreesupid ei meeldi! :) 

Vaja läheb:
umbes 1,5l kanapuljongit
4 kartulit

2 porgandit
1 suurem sibul
400g purustatud tomateid
500g keedetud peeti 
7-10 küünt küüslauku
200g toorjuustu (kui maitserohelist ei juhtu olema, siis võib panna ka nt maitserohelisega toorjuustu)veidi basiilikut, tilli, peterselli, soola, pipart

Lisa puljongile tükeldatud kartulid, porgand ja sibul, purustatud tomatid ja küüslauguküüned. Keeda umbes 15 minutit. Lisa tükeldatud keedetud peet. Maitsesta soola, pipra, tilli, peterselli ja basiilikuga. Keeda veel 5 minutit. Lisa toorjuust. Püreesta saumikseriga ning lase uuesti keema. Kui soovida eriti sametist tekstuuri, siis võib lasta läbi sõela.

Imeline šokolaadi-kookostort!

See tort oli lihtsalt fenomenaalne! No ma ei kiida enda tehtud toitu tavaliselt, aga issand see tort nägi nii isuäratav välja ja maitse oli ka tõesti super. Mu uus leivanumber. Ei jõua ära oodata, millal saaksin seda jälle teha. Heal juhul aprillis või mais põhjust seda jälle teha, ent usun, et tahan ikka uusi asju ka proovida :) Hetkel on minu jaoks toit väga tähtis ning suure luubi all, seega ei ole see üldse suur kaloripomm, muideks. Niiet panin kokku ühe kergem tordipõhja, ühe kergema täidise ja kaunistamisel lasin fantaasial lennata :D Imeline, proovige! ;)

Põhi:
3muna
1 dl jahu
1 dl suhkrut
3 spl kakaopulbrit
1 tl küpsetuspulbrit

Immutamiseks:
u 50ml kanget kohvi

Täidis:
2 purki 400g kookospiima(nt Santa Maria)
4 spl suhkrut (või agaaviasiirupit)
1tl vanillisuhkrut

Kaunistuseks:
30g tumedat šokolaadi
30g valget šokolaadi
150g maasikaid
mandleid

Vahusta munad ja suhkur kõvaks vahuks. Sõelu kokkusegatud kuivained munasuhkruvahu hulka ja sega õrnalt. Vala taigen küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva põhjaga koogivormi. Küpseta 200kraadises ahjus 10-15minutit. Lase jahtuda.
Võta kookospiimapurgid kümikust välja. Keera tagurpidi ja tee avajaga lahti. Vala pealt ära vedelam osa ning kasuta ainult paksu kookoskreemi. Lisa kaussi kookoskreemile suhkrud ja vahusta kergelt läbi(mina lisasin ka spl seda vedelamat osa, et tuleks parem tekstuur, muidu oleks liiga võine olnud). Immuta põhja kohviga ja vala peale kookoskreem. Silu lusikaga ühtlaseks. Pane pooleks tunniks sügavkülma. Kaunista maasikaviilude, mandlilaastude ja sulatatud šokolaadiga.

Suvikõrvitsa-kamakotletid


Ülimaitsvad kotletid, mis pole üldse kaloripommid nagu tavalised kodukotletid. Tõeliselt lihtsad teha ning maitse suurepärane! Tuleb korralik hunnik kotlette, niiet viis-kuus inimest saavad kindlasti suurepäraselt söönuks :) 

Vaja läheb:
400 g suvikõrvitsat
400 g kalkunikintsuliha
50 g riivjuustu
2 dl kamajahu
2 muna
2 sibulat
0,5 dl täisrasvast piima või kohvikoort

Alusta roa valmistamist suvikõrvitsast – riivi ja vala sõelale. Raputa suvikõrvitsale peale soola, lase pool tunnikest seista ja seejärel pigista riivitud mass võimalikult kuivaks. Järgmiseks sega suuremas kausis kokku tükeldatud kalkunikintsuliha, tükeldatud sibul, piim/kohvikoor, munad, juust, kamajahu ja suvikõrvits. Maitsesta soola, pipra ja punega. Lihtsam on segu mätsida kokku kätega, mitte kulbi või lusikaga. Kui mass on valmis, pane pann tulele ja vormi käte vahel sobiva suurusega pätsikesed. Paneeri enne pannile asetamist kotletid kamas.

Sunday, March 8, 2015

Tatra-kanaroog

Järjekordselt üks suurepärane lemmik minu lemmikust- tatrast. Fantastiline toit, mida on imelihtne teha ning milles muidugi megamaitsvad asjad! ;) 

300 g tatart 
puljonikuubik
sibul
400 g kanafileed 
3 paprikat
1 purk Hiina kastet

Keeda esimest korda tatart lihtsalt vees u 10 minutit. Kurna ning pane teist korda keema, siis lisa ka puljonigkuubik, soola ning tükeldatud sibul (kes viitsib võib ka kolm korda keeta, siis eriti hea maitse). Keeda tatar puljongis pehmeks. Lõika kanafilee kuubikuteks ja pruunista pannil. Lisa tükeldatud paprika ja kuumuta, kuni paprika on pehme. Vala potti tatra juurde ning kalla peale Hiina kaste. Kuumuta kõik koos läbi.

Kinoa-lõhe-avokaadosalat

Ühe rohkem räägitakse ning fännatakse sellist toredat asja nagu avokaado. Mina olen sellest aga täiesti kauge inimene, ent kui nägin ühte fotot avokaado-lõhesalatist siis tahtsin ära proovida. Lisasin ise head kraami, et oleks toitvam :) Imelihtne retsept ning sisaldab kõike head ja paremat. Antud retsept on 2-3 inimesele.

Vaja läheb:
1dl kinoad
50 g külsuitsulõhet
1 küps avokaado
pool granaatõuna
1 keedumuna
u 5cm kurgijupp
peotäis spinatit
sidrunimahla
oliivõli
soola,pipart

Keeda kinoa vastavalt pakiõpetusele, maitsesta soola, pipra ja oliivõliga. Puhasta avokaado ja tükelda kuubikuteks, lisa kaussi avokaadole veidi sidrunimahla, soola ja pipart. Puhasta granaatõun. Koori ja tükelda muna. Lõika ka kurk ja lõhe. Edasi polegi muud kunsti kui kõik komponendid kaussi kokku, peale veel veidi oliivõli ning oletegi saanud hakkama ühe superroaga! :)

Pilt ei näe üldse nii püss välja kui selle maitse oli. Supertoit ning nagu asjatundja kommentaar oli asjale-gurmee ;) 

Maasika-spinatismuuti!

See on lihtsalt imelihtne smuuti. Tegelikult kõik smuutid ju on ;) Smuutid on fantastilised asjad, mille puhul laske ainult fantaasial lennata! Antud retseptist saab vähemalt viis suurt klaasitäit head kraami :P

Vaja läheb:
1l keefiri
500g maasikaid
300g spinatit
3spl kookoshelbeid
3spl kaerakliisid
soovi korral tl vaniljesuhkrut

Polegi muud rasket kui kõik komponendid kannmiksrisse või siis käsitsi saumiksriga. Ja oletegi jälle superasjaga hakkama saanud, mille eest teie keha teeb teile ühe pika pai! ;)

Sunday, February 22, 2015

Lillkapsapõhjal pitsa

Pitsa ei pea olema rämpstoit. Pitsa nime võib kanda ka üks suurepärane tervislik plaadipirukas! Ei ole kunagi lillkapsafänn olnud ja olin skeptiline, aga jällegi asjatult. Pmst lillkapsamaitset polnudki tunda, lõhna oli isegi rohkem. Katte puhul laske muidugi enda fantaasial lennata, niiet head katsetamist! Terve suur plaaditäis pitsat ja mõtlesime sõbrannadega(kokku oli meid viis), et ah seda jääb niikuinii üle, aga kus sa sellega see kadus võluväel ja sekunditega, sest see oli lihtsalt niiii hea! :P Teinekord mõtlesime sõbrannadega proovida brokkoliga sellist põhja :)

Vaja läheb:
Põhi:

500g lillkapsaõisikuid
1 muna
50g riivitud juustu
soola, pipart, punet

Kate:
350g tomatipastat
3 tomatit
200g marineeritud kurki
1 paprika
100g marineeritud pärlsibulaid
500g kanafileed
250g riivitud juustu
1 spl karrit
soola, pipart, punet

Põhja valmistamiseks laota lillkapsas ahjuplaadile ning küpseta 200 kraadi juures 15 minutit(kuni juba pealt kuldne). Seejärel purusta lillkapsas saumikseriga, lisa muna, riivitud juust ja maitseained. Laota saadud tainas küpsetuspaberile ja vala peale tomatipasta. Eelküpseta põhja 200 kraadi juures.
Prae kanafileekuubikud soola, pipra ja karriga. Tükelda marineeritud kurki, paprika väikesteks kuubikuteks ja tomat ketasteks. Lisa eelküpsetatud põhjale tomat, siis marineeritud kurk, paprika, pärlsibulad ja kanafileetükid. Riputa üle riivitud juustuga ning maitsesta punega. Pane ahju 200kraadi juurde 20-25 minutiks küpsema, kuni juust on kuldne ja mõnusalt sulanud.
Superhea ja tervislik pitsa- nagu päris! :P

Tatra-kodujuustusalat

Ma lihtsalt jumaldan väiksest peale tatart. Kui osata tatart õigesti teha, on see jumalik roog ning võin seda ka niisama kahe suupoolega süüa. Polegi sellega enne katsetama kippunud, aga nähes seda retsepti mõtlesin, et proovin järgi, sest tegemist väga toitva ja tervisliku retseptiga ning kes mind selle retseptini viis, siis no teda usaldan sada prossa! Tegin siis ära ja maitses ka suurepäraselt. Tegelikult imelihtne teha, väga vähe asju läheb vaja ning maitse super! Kindlasti teen veel, proovige ka! :)

Vaja läheb:
200g tatart (keetmata tatra kogus)
1sibul
400g kurki
400g krabipulki
400g kodujuustu
4spl maitsestamata jogurtit
puljongikuubik
soola

serveerimiseks rediseid ja tilli

Keeda tatar soola, puljongikuubikuga maitsestatud vees pehmeks, u 10min enne valmimist lisa ka üks hakitud sibul(see annab head maitset, aga kes soovib võib ära jätta). Kurna üleliigne vesi ja lase jahtuda. 
Sega suures kausis tatar, kodujuust, krabinuudlid, hakitud kurk ja maitsestamata jogurt. Maitsesta soola-pipraga, ent enne proovi, kui tatar sai juba hästi maitsestatud, siis ei pruugi olla vaja enam midagi lisada. Serveeri redise ja tilliga.

Punapeedi-läätsepikkpoiss

Mulle väga-väga meeldivad kodused kotletid ja igasugused pikkpoisid, niiet tuli leida oma uues menüüs neile tervislikum asendus. Enam tervislikumat pikkpoissi vist pole, niiet head kokkamist :D

Vaja läheb:
500g keedetud läätsesid
500g keedetud punapeeti
150g riivitud  juustu
3 muna
1 tl köömneid
soola, pipart, basiilikut

Riivi keedetud peet ja sega kokku läätsede, köömnete ning munadega. Maitsesta soola, pipra ja basiilikuga, vormi antud kogusest kaks pikkpoissi.
Tõeliselt toitev ja suurepäraste asendustega toit. Niiet kõik tervislikule pikkpoisile! :)

Läätsesupp kookospiimaga

  • Mõnusalt vürtsikas supp, samas kookospiim teeb mõnusaks kreemjaks. Tõeline tervisepomm kõledasse õhtusse! :)

    Vaja läheb:
  • 200 g punaseid läätsesid
  • 1 porgand
  • 1 sibul
  • 1 küüslauguküüs
  • 1 sl õli
  • 1 tl karrit
  • 5 dl kana- või köögiviljapuljongit
  • 400 g purustatud tomatit
  • 2,5 dl kookospiima
  • soola ja musta pipart
  • Peale:
  • maitsestamata jogurtit värsket pressitud sidrunimahlaga
  • värsket koriandrit või muud maitserohelist

  • Loputa läätsed ja nõruta kuivaks. Peenesta sibul, küüslauk ja porgand. Hauta paar minutit õlis.
    Lisa karri, kuum kanapuljong, purustatud tomatid ja pestud läätsed. Kuumuta supp keemiseni ning hauta tasasel tulel 20 minutit, kuni läätsed ja porgand on pehmed. Lisa kookospiim ja kuumuta supp uuesti läbi. Sega väikses kausis maitsestamata jogurt värskelt pressitud sidrunimahalga. Tõsta supp kaussi, lisa spl maitsestamata jogurti kastet ja maitserohelist.