Wednesday, December 31, 2014

Jõulukeeks


Iga aasta jõuludeks aina piparkoogid ja piparkoogid, mis on ju iseenesest ka vahvad, aga ma püüan leida ka ikka midagi uut jõululauale. Minu arust tükike seda keeksi, kõrvale klaasike glögi ja ongi imelised jõulud! :) Miks mitte võtta seda ka külakostiks kaasa ;) See on eriti hea ka selle pärast, kuna fooliumis või toidukiles säilib ta mitu head päeva külmkapis, niiet enne kiiremat aega saab ka selle juba valmis teha :)

300-400g kuivatatud aprikoose, jõhvikaid, rosinaid, ploome vms

100g pähkleid
rummi /glögi puuviljade maitsestamiseks
1 apelsini mahl ja koor
100g võid
100g pruuni suhkrut

Asetage tükeldatud puuviljad kaussi ning valage peale rumm või glögi ning apelsini mahl, just parasjagu nii palju, et kataks ära. Segage korralikult läbi ning jätke ööpäevaks maitsestuma. Võimalusel  käige aeg-ajalt segamas. Kui puuviljad on piisavalt laagerdunud, sulatage potis või ja suhkur ning segage hulka rummis/glögis ja apelsini mahlas mõnulenud puuviljad ning pähklid. Kuumutage segu 5-10 minutit ning lisage see tainale.

Taigen:
200g võid
200g suhkrut
200g jahu
2 muna
0,5tl soola

Vahustage või suhkruga, lisage hulka munad ning seejärel jahu ja sool. Valage tainas puuviljadele ning segage ettevaatlikult. Seejärel ongi aeg kaua tehtud kaunikene korralikult võitatud küpsetusvormi kallata. Küpsetage 170 kraadi juures 30-45 minutit, seejärel alandage kuumust ning küpsetage tunnike 150 kraadi juures. Et keeks pealt ära ei kõrbeks, katke see küpsetuspaberiga.

Sunday, December 7, 2014

Ahjus küpsetatud kana poolkoivad ja köögiviljad

See retsept oli telekalehes ning seda nähes tahtsin seda kohe teha. See on nii lihtne, kerge ja maitsev! Kindlasti teen veel! :) See portsjon on mõeldud kuuele inimesele.

Vaja läheb:
12 kana poolkoiba
1,5 tl riivitud muskaatpähklit
2 sibulat
6 porgandit
4 tomatit
3 paprikat
4 küüslauguküünt
tilli
soola
musta pipart

Pane kanakoivad kaussi, hõõru kokku muskaatpähkli ja soolaga ning jäta umbes 30minutiks vähemalt seisma. Koori ja lõika sibulad. Koori ja viiluta porgandid ketasteks. Lõika tomatit väikesteks. Poolita paprikad, eemalda seemned ja lõika sektoriteks. Viiluta küüslauguküüned. Haki till. Pange köögiviljad sügavasse võiga määritud vormi ning kõige peale pange kana poolkoivad. Raputa peale soola ja pipart. Küpseta 190 kraadises ahjus umbes tund, kuni pealt kuldsed ja seest küpsed.

Sunday, November 23, 2014

Spinati-fetapirukas

Seda retsepti olen näinud kokasaadetes mitmetel kujudel ning nüüd nii umbes mälujärgi mõtlesin selle ikka ära proovida. Ise pole enne spinatiga midagi teinud, niiet ei uskunud, et eriti maitsev, aga no see oli megahea :P 

Vaja läheb:
500g lehttaigent

500g kohupiima või kodujuustu
200g fetajuustu
3 muna
150 g spinatit
70g seesamiseemneid
150 g juustu
soola,pipart
cayenne pipart

Kõige pealt pane ahi 220 kraadi peale sooja. Siis võta kandiline vorm ja vooderda küpsetuspaberiga. Suru ühtlaselt vomi lehttaigen, see on piruka põhjaks. Torgi taignasse kahvliga auke, et ühtlaselt küpseks, eelküpseta u 7 minutit. Rösti seesamiseemned ja umbes 30 sek lase spinatil küpseda. Katte valmistamine imelihtne, lihtsalt segada kõik kattematerjalid kokku(kohupiim, feta, muna, spinat, seesamiseemned). Veidi lisada pipart ja cayenne pipart, kui soovi siis panna soola, aga enam tegelikult ei vaja, sest feta juba niigi soolane. Eelküpsetatud põhjale valada segu, lasta umbes viisteist minutit küpseda(kuni pole veel kuldseks muutunud aga hakkab juba küpseks saama, lisada peale juust(vahet pole, kas riivitult või lehtedena nagu ma seekord panin), küpsetada kuni kuldpruun ja head isu :) Sobib serveerimiseks nii soojalt kui külmalt, kuigi soojalt muidugi parem :)

Kohupiimakorbid

Lapsepõlvest minu ühed lemmikud, aga miskipärast pole kunagi neid kodus tehtud, ikka sai poest ostetud ning nüüd tuligi mul üks päev täiesti lambist idee, et teeks korpe. Meil on päris õiget talukohupiima ka kodus tihti, niiet mõeldud tehtud. Pluss teadsin, et vanaisa selle toidu üle eriti õnnelik :) Uskuge enda korbid kardemoniga on ikka palju paremad kui poeplönnid, isegi kui need esimene kord nii korralikud välja ei näe. Selle retsepti puhul sain nii nunnu kiidu ka, et vahet pole mis retsepti ette võtan, tuleb kohe esimesel korral välja. Niiii armas, aitäh! :) Antud retseptist tuleb siis umbes 20 korpi.
Vaja läheb:
Taigen:
5 dl piima
50 g pärmi
2 tl soola
2 dl suhkrut
1 muna
14-18 dl nisujahu
1 sl kardemoni
150 - 250 g margariini
Täidis:
250 g kohupiima
1 muna
1 munakollane
1 sl hapukoort
1 tl vanillisuhkrut
2 sl suhkrut
1 sl sidrunimahla
1 dl rosinaid
Määrimiseks 1 muna

Sega pärm käesooja piimaga. Lisa sool, suhkur, kergelt lahtiklopitud muna, kardemon ja pool jahust. Klopi puulusikaga. Sega taina hulka ülejäänud jahu ja pehme margariin. Lase kerkida kahekordseks. 
Samal ajal sega täidiseained. Vormi tainast väikesed pallikesed ja tõsta suurte vahedega küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile kerkima. 
Kui saiad on kerkinud, vajuta klaasi põhjaga nende keskele süvendid. Pane süvendisse täidis. 
Määri tainaääred munaga ja küpseta 225-kraadises ahjus 15 minutit.

Thursday, November 20, 2014

Porgandi, ingveri ja apelsini püreesupp

No vot nüüd pean küll tunnistama, et seda retsepti olen piilunud juba paar aastakest ning sõbranna jõudis isegi selle enne ära proovida, aga no ütleme nii, et parem hilja kui mitte kunagi. Ma ei ole eriti püreesuppide tegemise mõttest vaimustuses olnud, aga sellised sepikukuubikud peal on täitsa okei :) Pluss see maitse ei olnud üldse imelik(nii nagu kartsin), lihtsalt minu jaoks ongi rohkem asi selles, et pean rohkem püreesuppidega end harjutama. Igatahes selline tõeline vitamiinipomm, niiet proovige! ;) Kindlasti leidub seltskonnas, kes seda jumaldavad ja need kes ei vaimustu püreesuppidest, aga tasub tõesti proovida. Antud kogus on kuuele :)

1050 g porgandeid
3 kartulit
1.5 Sibulat (hakitud)
4.5 küünt küüslauku
4.5 cm jupp ingverit (puhastatud ja riivitud)
50g võid
6 dl kanapuljongit (või köögiviljapuljongit)

3 apelsini
soola, pipart
peterselli

Sulata potis või, prae seal kergelt sibul, küüslauk, ingver – kindlasti ära pruunista. Mõne aja pärast lisa porgandid, kartulid, keeruta veel veidi või sees. Siis pigista üks apelsin tilgatumaks potti. Lisa valmis keedetud puljong, nii et aedviljad oleks parasjagu kaetud. Keeda nõrgal tulel kõik mõnusasti pehmeks. Vala osa puljongist kaussi ootama, et saaks hiljem konsistentsi timmida. Lisa teised apelsinid ja püreesta. Kes himustab veidike liha, säristab endale peekonikrõpsud supi peale. Kes mitte, puistab lahkelt krutoone, juustu, või sees praetud värskeid ürte, salveid või basiilikut. Sool-pipar veskist otse taldrikusse. Mina siis tegingi endale ise krõmpsuvad kuubikud peale-sepikule juustuviil peale ja ahju ning mingi värske ürdi nn tutsakas peab ju ka keskel olema ;)

Sunday, November 9, 2014

Tumeda šokolaadikorvid vaarika-mustsõstravahuga

Pean mainima, et jätkuvalt ma kardan želatiini. Suvel katsetasin tarretisepõhist asja, aga ise želatiiniga nullist teha. Onu nägi aga seda retsepti ja ütles, et tavai tee ära :D Eks sellega veel väga palju õppida, aga noh julge hundirind on rasvane ja need tulid tõesti imeliselt välja, plaanin neid veel erinevate maitsete ja šokolaadidega katsetada :P Need tunduvad keerulisemad kui tegelikult on, ausalt :) Antud kogusest tuleb umbes 20tk, kui on pisemad muffinivormid.

Vaja läheb:

Korvid:
200g tumedat šokolaadi

Täidis:
200ml mustsõstrasiirupit
100ml keedetud ja toatemperatuurini jahutatud vett
15g želatiini

Sulata šokolaad nõrgal tulel. Määri pabervormi sisekülg või silikoonivormi (mina kasutasingi silikoonvorme nt)šokolaadiga ja jäta kõvastuma(NB! Kui esimene šokolaadikiht on kõva, vaadake, kas kuskilt kumab heledamaid kohti, soovitan kindlasti mitu kihti šokolaadi panna, et oleks paksem kiht ja vormist pärast parem käte saada. Nagu pildilt näete panin osad tagurpidi, et näeksite kui tumedad ja paks šokolaadikiht), soovitan panna lausa külmkappi. Vala želatiinile vesi ja paisuta umbes 30 minutit. Siis lahusta želatiin veevannil ja vala läbi sõela mustsõstrasiirupile ning sega. Kui želatiini-siirupisegu on jahtunud, mikserda see vahule(see võtab umbes 10-15min). Kuhja vaht šokolaadikorvikestesse. Pane šokolaadikorvikesed külmkappi mõneks tunniks. Kui korvikesed ja vaht on kõvad, eemalda ettevaatlikult vormidest. Kaunista maiustused nii kuidas soovid. Mina kasutasin marju, apelsini, kookost ja nonparelle :) Imeilusad maiustused, mis sobivad ka miks mitte kingituseks ;)

Valge šokolaaditort

Selle retsepti leidsin enda ühest kaustikust, kuhu väiksena kogusin ajakirjadest ja kokaraamatutest erinevaid retsepte, mida tahtsin järgi proovida. Tol ajal piirduski asi nende üles kirjutamisega ning kui nüüd selle kaustiku leidsin olin meeldivalt üllatunud. Eriti üllatunud olin aga siis kui seda maitsesin seda torti, sest see tõesti sulas suus ning see on retsept, mida kasutab ka üks kohvik, kus seda kooki söömas olen käinud, niiet jackpot! :P Katsetage ja te ei kahetse, sest see on imelihtne ja no niiii maitsev! ;)

Põhi:
250g kaeraküpsiseid
75g võid

Täidis:
400g kohupiima
300g valget šokolaadi
2dl vahukoort
1tl vaniljesuhkrut

Purusta küpsised, sega sulatatud võiga. Suru segu küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva tordivormi põhja ja äärtele. Vahusta koor. Sulata vesivannil šokolaad. Sega kohupiim, vahukoor ja sulatatud šokolaad, maitsesta vaniljesuhkruga. Kalla segu vormi. Hoida mõni tund enne serveerimist külmkapis, eriti tore oleks kui seisaks vähemalt terve öö. Kaunistamisel ärge enda fantaasiale piire pange! ;) Mina kaunistasin apelsiniga, kookosega, mandlitega ja marjadega :)


Vahvalt triibuline smuuti!

Antud magustoitu olen mitmeid kordi juba kohvikus piilunud, aga kordagi pole raatsinud osta. Nüüd otsustasingi, et teen parem ise ära ning tõesti ise teha tunduvalt odavam! :) See sobib suurepäraseks värskenduseks, mõnusaks magustoiduks, vitamiinipommiks kui ka miks mitte suupistena peolauale, sest väga effektne näeb välja! ;) Antud retseptist tuleb kogus kuuele.
Vaja läheb:
600g virsikukompotti
600g maasikaid
6 kiivit
peotäis kookoshelbeid

Puista aedmaasikatele kookost(maiasmokad võivad lisada ka tuhksuhkrut) ning püreesta. Vala kõrgetesse klaasidesse ühepaksune kiht maasikapüreed.
Võta virsikud kompotisiirupist välja ja püreesta. Lisa teelusikaga ettevaatlikult kollane püree punasele maasikakihile. Lisades ettevaatlikult ei tohiks kihid ka segamini minna.
Koori kiivid ja püreesta. Lisa klaasidesse ettevaatlikult roheline kiht. Kaunista klaasid näiteks apelsiniviiludega.

Kohvis hautatud veiseliha


Pean tunnistama, et ei ole eriline loomaliha sööja, meie pere laual on ikka kas siga või kana, aga kui seda huvitavat retsepti nägin siis teadsin, et tahan seda proovida. Mõeldud-tehtud ning üldse ei kahetse. See tõeliselt huvitav, mõnus ja rammus retsept! :) Antud kogus sobib umbes kuuele inimesele(suht massiivne kogus, niiet mina tegin sujuvalt paralleelselt kahe panniga :D). Juurde sobib omal valikul salat ja lisand. Mina proovisin seda riisiga ja kapsa-porrusalatiga ning olin tõeliselt rahul tulemiga! Head katsetamist! ;)

Vaja läheb:
1kg veiseliha
4spl õli
1spl võid
400ml vett
soola,pipart
värskeid petersellilehti
4 sibulat
2spl jahu
200ml kanget kohvi
100ml rõõska koort

Panna pann sooja ning lisada õli ja või. Eemalda veiseliha lõigult esmalt kelmed, siis lõigata ristikiudu umbes 1 cm paksusteks viiludeks ning vasardada õhemaks. Seejärel pruunistada lihalõigud kummaltki poolt kuumas õlis. Pruunistatud poolt maitsestada soola ja pipraga. Lisa hakitud sibul, prae veel veidi ning vala pannile kohv ja vesi. Hauta liha tasasel tulel pehmeks. Lisa vähese külma veega segatud jahu ja koor, hauta veel umbes pool tundi, kuni liha on valmis ning lõpuks maitsestada värske peterselliga, kaunistuseks ka paras peotäis peterselli.

Friday, October 3, 2014

Õuna-kohupiima purukook

Mõnus mahe õunakook, mis sobib suurepäraselt nii sooja kui külmana! :) 

Vaja läheb:
Taigen:
5dl nisujahu
2dl suhkrut
0,5tl küpsetuspulbrit
200 g võid

Täidis:
4 õuna
500g kohupiima
200g hapukoort
1dl suhkrut
0,5 tl vanillisuhkrut
4 muna

Kuumuta ahi 200 kraadini. Haki toasoe või väikesteks kuubikuteks, lisa jahu, suhkur ja küpsetuspulber ning näpi kõik ühtlaseks purutaoliseks massiks. Kata küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaat kolmveerandi tainapuruga. Vahusta munad suhkruga, sega hulka kohupiim, hapukoor. Vala tainale.
Õunad lõika õhukesteks viiludeks ja lao kohupiimamassile. Puista peale ülejäänud tainas ja küpseta 200kraadises ahjus 35-40 minutit.
Imehea koos klaasi piimaga! ;)

Hallitusjuustu-suvikõrvitsa ja hakklihavorm

Olen avastanud viimasel ajal enda jaoks kõrvitsad erinevatel kujudel ja proovin üha rohkem. Proovige ka, tõeliselt hea ja sobib paljude asjadega! ;)

Vaja läheb:
7-8 kartulit
350g hakkliha
1 keskmine suvikõrvits
1tl soola
0,5 tl musta pipart
2 dl kohvikoort
150g valgehallitusega kitsejuustu
tilli

Pese, koori ja riivi kartulid. Kurna tekkinud vedelik ära, maitsesta soola ja musta pipraga. Sega riivitud kartulite hulka hakkliha ning laota kõik ahjuvormi. Vala peale kohvikoor. Küpseta 200 kraadi juures umbes 35-40 minutit. Lõika suvikõrvits ratasteks või poolratasteks ning lao vaheldumisi kitsejuustuga hakkliha-kartulipõhja peale. Küpseta veel 10-15 minutit. Kui toit valmis, puista see üle värske tilliga. Serveeri kuumalt.
Mõnus sügisene retsept ja tõeliselt maitsev! :)

Küpsisetrühvlid


Tegin ühte toorjuustukooki, mille retsept siin üleval ka, aga vanaema tõi natuke palju toorjuustu poest, niiet tuli midagi muud sellest valmistada. Sattusin selle retsepti peale ning lisaks sellele, et see ülilihtne retsept, need on aga ülihead. Täditütar tuli külla ning oli neist täiesti vaimustuses:) Kindlasti plaanin neid veel teha!

Vaja läheb:
200 g küpsised

1 dl kohv (kange ja külm)
170 g toorjuust (maitsestamata)
3 sl suhkur
1 tl vaniljesuhkrut

VEERETAMISEKS
Küpsisepuru, kakaod või kookoshelbed


Leota küpsiseid kohvis, kuni need muutuvad poolpehmeks. Purusta poolpehmed küpsised köögikombainis või saumikseriga koos toorjuustu, suhkru ja 1 sl kohviga. Sega ühtlaseks massiks. Vormi sellest näppude vahel umbes 15 palli ja veereta neid kookosehelvestes, kakaos või küpsisepurus. Pane külmkappi tahkuma paariks tunniks kuni üheks ööks. 

Imemaitsvad! (Y) Pildil on umbes pooleteisekordne retseptikogus :)

Sunday, September 7, 2014

Apelsini-kõrvitsa-õunamoos

Kõige pealt ütlen kohe ära, ma polnud elu sees enne moosi teinud. Ma ei kujuta ette, mis mul nüüd pähe tuli, et otsustasin nii muuseas seda tegema hakata... Tuli aga välja jälle see tõsiasi- moositegu pole üldse nii keeruline kui tundub! :) Huvitav kooslus kutsus mind ning no see moos tuli lihtsalt suurepärane. Alustuseks tegin ülivähe, kuna kartsin, kas see kooslus ikka maitseb ning ei teadnud kas üldse väljagi tuleb. Kõik läks suurepäraselt ning tõesti ülihea moos. Kodustele ka maitses ning lubasin, et teen kindlasti seda veel, sest õunu veel jätkub :) Ausalt see on moosideunelm, mahub minu mooside topi- mustsõstramoos, astelpajumoos, maasikamoos ning minu esimene kullapai apelsini-kõrvitsa-õunamoos! :P Soovitan teil tõesti seda proovida ning üldse moosikeetmist. Enda tehtud moosid viivad keele alla! ;)

Vaja läheb:
2 kg õunu
1 kg kõrvitsat
250 g suvikõrvitsat
1-2 apelsini
1,25 kg moosisuhkurt
veidi sidrunihapet
1,5 tl kardemoni

Kõige pealt koori ja tükelda õunad kuubikuteks. Samuti tee kõrvitsa ja suvikõrvitsaga. Koori apelsin ja tükelda kuubikuteks. Pane potti õuna-, kõrvitsa-, suvikõrvits- ja apelsinikuubikud, lisa moosisuhkur, veidi sidrunihapet ja kardemon. Keeda aeg-ajalt segades, kuni õun ja kõrvitsad on pehmed, kui need on pehmed ongi moos valmis. Koori pinnale kerkiv vaht. Tambi veidi pudrunuiaga ka massi, siis ühtlasem.
Purgid pese enne tulikuuma veega, kuivata ära ning pane kuum moos sisse. Keera kaas peale ning aseta purgid tagurpidi lauale jahtuma. Kui moos on jahtunud vii moosid sahvrisse või keldrisse ning lase talv läbi head maitsta, kuigi noh sellest kogusest saab neli keskmist purgi täit, niiet küllap neid eriti kauaks ei jätku ;)


Hiina kapsa vorm

Mõnus sügisene vorm, kerge ja maitsev! Proovige kindlasti! :)

750 g hiina kapsast (umbes üks terve väiksem hiina kapsas)
250 g šampinjone
100 g riivjuustu
150 g riivitud suvikõrvitsat
150 g keefiri
150 g hapukoort
2 muna
karrit
jahvatatud muskaati
musta pipart
soola

Lõika hiina kapsas neljaks. Tõsta tükid soolaga maitsestatu keevasse vette, keeda umbes 6 minutit ja kurna siis välja. Lõika šampinjonid viiludeks. Sega keefir hapukoorega, löö sisse munad, maitsesta karri, muskaadi, musta pipra ja soolaga.
Määri küpsetusvorm rasvainega. Tõsta sellesse kõigepealt kapsaveerandid, siis seeneviilud, siis riivitud suvikõrvits, riputa peale musta pipart ja soola. Vala üle hapukooreseguga ja puista peale riivjuustu. Tõsta vorm 200-225 kraadisesse ahju ja küpseta umbes pool tundi (kuni pealt kuldpruun).


Saturday, September 6, 2014

Mündine õunakook

Õunad potsatavad jällegi puu otsast alla, niiet praegu katsetan enim asju õuntega seoses:) Lähiajal võite leida siit mitmeid-mitmeid erinevaid õunakooke. Loodan, et leiate kõik siit endale midagi katsetamiseks! ;)

Vaja läheb:
6muna
350g suhkrut
350g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
100g võid
4 õuna
1spl kaneeli
1tl piparmündiessentsi

Kaunistamiseks:
tuhksuhkrut
kakaod
piparmündilehti

Koori õunad, eemalda seemned ja lõika viljaliha õhukesteks viiludeks. Riputa kaneeli peale ja aja segamini. 
Klopi munad suhkruga lahti, puista hulka jahu, piparmündiessents ja sega ühtlane tainas. Lõpuks lisa sulatatud ja jahtunud või. 
Määri vorm rasvainega ning lao õunaviilud põhjaks. Vala tainas peale. Küpseta 30-40 minutit 180 kraadi juures(aeg oleneb sellest kui suur vorm on ehk siis kui paks kiht taigent, niiet jälgige kui kook kuldpruun ja tikk sisse vajutades jääb puhas). 
Pane valmis kook jahtuma ja siis riputa peale tuhksuhkrut ja kakaod ning kaunista värskete piparmündilehtedega.



Sügisekook

Selle retsepti leidsin kodus kappe koristades. Käsitsi kirjutatud paberilehekesele, mis on vähemalt aastakümneid vana, lihtsalt sattunud vanade dokumentide vahele. Seda nähes, otsustasin silmapilk, et pean seda proovima, kõik koostisosad olid lihtsad ning teguviis ka, niiet super. Ülimõnus nostalgiline koogike sügisesse! Kerge, mõnusad maitsed ning ülilihtne teha. Kindlasti saab sellest nüüd üks klassikaline koogike, mis sügiseti meie pere laual asetseb! :P

Vaja läheb:
3 klaasi riivitud porgandeid
2 1/2 klaasi jahu
1 1/2 tl soodat
1 tl sidrunihapet
1/2 tl soola
2 tl kaneeli
400g riivitud õunu
250g margariini
125g vett või piima
1 1/2 klaasi suhkrut
1/2 klaasi tuhksuhkrut
riivsaia

Pane ahi 200kraadi juurde soojenema. Kõige pealt riivida porgandid ja õunad köögikombainis. Sulatada margariin ja lasta jahtuda. Siis segada omavahel jahu, sooda, sool, sidrunhape. Seejärel lisada riivitud porgandid ja õunad, kaneel, suhkrud, vesi või piim ning sulatatud ja jahtunud margariin. Segada ühtlaseks taignaks. Määrida ahjuvorm rasvainega, siis riputada riivsaiaga ning valada taigen vormi. Arvestage sellega, et taigent on päris palju, niiet et teil oleks suur ahjuplaat. Küpsetage kooki umber pool tundi(kuni pealt kuldpruun). Riputage peale tuhksuhkrut ning valmis ta ongi. Sobib söömiseks nii soojast peast kui kasvõi järgmisel päeval. Head isu, häid sügise maitseid! ;)
Lihtsuses peitub võlu! Niiii hea! :)

Monday, September 1, 2014

Laisa inimese tarretisetort :)

Esimese korra kohta näeb see tort täitsa okei välja :) 
Mina olen alati vaadanud tarretisetorte imetledes. Need viivad keele alla, alati! Mitte kunagi pole ma aga julgenud neid teha, sest olen pidanud nende tegemist ülikeeruliseks ja täielikuks kunstiks. Mõni aeg tagasi tuli aga tuhin, et tavai proovin ära, maksku mis maksab- mõeldud, tehtud! :) Tegin sellise laisainimese variandi, et oleks kindla peale minek, niiet see on tõesti lihtne ja proovige! ;) Esimese korra kohta tuli täitsa kobe :D

Vaja läheb:

Põhi:
1pakk juubelitordipulbrit
200 ml vett

Vahele:
1 toru kohupiimapastat

Marjatarretis:
160g metsmaasika tarretisepulbrit
500g marju(maasikaid, mustsõstraid, punaseid sõstraid kasutasin mina)
7dl vett

Mina panin hommikul juba marjad sulama, sest kasutasin külmutatud marju. Nii, siis segasin tordipõhja kokku ning küpsetasin 25 min 200 kraadi juures. Samal ajal tegin valmis tarretisevedeliku-ajasin vee keema ning lisasin tarretisepulbri, segades seni kuni pole ühtegi tükki. Valmis oli mul pandud veidi sügavam taldrik (veidi väiksema läbimõõduga kui koogivorm), kuhu sisse olid marjad valatud. Valasin tarretisevedeliku marjadele peale ning külmkappi tarretuma(eriti hea oleks see, et teha tarretis ja koogipõhi õhtul valmis ning hommikul kook kokku panna). Järgmisel hommikul lõikasin siis koogi pooleks, määrisin pool kohupiimakreemi vahele ja pool peale. Seejärel suure noaga ettevaatlikult tarretis nõu küljest lahti võtta ning kiiresti koogi peale ning voilaa ongi kook valmis! :)

Tõeline klassika- piimakissell! :)

Tõeline klassika, vana hea piimakissell! Miski pärast arvasin, et selle tegemine ka üks keeruline värk, aga tegelikult imelihtne. Lihtsuses peitub võlu! :)
Vaja läheb:
1l piima
1dl suhkrut
2-2,5 spl kartulitärklist
1-2tl vaniljesuhkrut

Kuumuta piim keemiseni ja lisa suhkur, vaniljesuhkur ning vähese külma piimaga segatud kartulijahu. Kuumuta piima pidevalt liigutades tasasel tulel 2-3 minutit, kuni moodustub siidne kreem(kuni keemiseni). Vala kissell magustoidukaussidesse ja serveeri hapuka moosiga.
Mina serveerisin seda klassikat astelpajumoosiga :)

Tuesday, August 12, 2014

Piparmündi šokolaadi-toorjuustukook

Välismaa kokasaates nägin ühte mündist šokolaadikoogi retsepti ja siis mõtlesin, et tuleb ikka see combo ära proovida.Üllatus oli minu jaoks aga see, et sellise combo retsepte eriti eesti keeles ei leidugi. Nii läksingi ikka välismaa rada ning leidsin hoopis toorjuustul põhineva. Kes mind teab, see saab aru, sest ma ikka toorjuustukookide fänn :) Mitmeid nädalaid lükkasin selle tegemist edasi ka, aga siis kui lõpuks tegin, siis oli wauawiiwau, ülilihtne teha ning päris kompu tuli välja ;) See tuli selline mahedam, kuna piparmündiessentsi asendasin värske piparmündiga ning purustatud piparmündikommidega. Kõik, kes šokolaadi ja piparmündi kombinatsiooni armastavad, siis olgu pühendatud see teile! Head katsetamist! :)

Vaja läheb:
Šokolaadi koogipõhja jaoks:
3 munakollast
65 g suhkurt
3 munavalget
60 g jahu
1/2 tl küpsetuspulbrit
20 g kakaod
40g sulatatud võid
20 ml piima

Mündise toorjuustukoogikate:
250g toorjuustu
45g suhkurt
3 muna
50g vahukoort
1 1/2 tl piparmündiessentsi või võib asendada hakitud värske piparmündi ja purustatud piparmündikommidega
kaunistuseks purustatud piparmündikomme ja piparmündilehti

Šokolaadipõhja valmistamine. Pane ahi 180 kraadi peale soojenema. Vahusta munakollased 30 grammi suhkruga, lisa juurde jahu, kakao, piim ja sulatatud või. Teises kausis vahusta munavalged 35 grammi suhkruga kõvaks vahuks. Sega munavalgetele juurde munakollaste segu, sega väga õrnalt alt üles. Kindlasti ära mikserda või klopi, muidu ei tule taignast midagi välja! Vala taigen ümmargusse lahtikäivasse vormi, mis on eelnevalt küpsetuspaberiga vooderdatud. Küpseta ahjus 20-25 minutit. Tõsta jahtuma, aga ära võta vormi ümber ära!
Katte valmistamine. Vahusta toasoe toorjuust ja suhkur. Lisa toorjuustule ühe kaupa muna ja mikserda. Lisa vahukoor ja piparmündiessents. Mina siis panin piparmündiessentsi asemel peotäie imeväiksekes hakitud värsket piparmünti ja kolm purustatud piparmündilutsukat (kolm purustatud kommi jätsin peale kaunistuseks). Vala jahtunud šokolaadikoogipõhjale toorjuustusegu ning küpseta ahjus 35-40 minutit veevannil 160 kraadi juures(kindlasti veevannil, muidu läheb kärssama!). Enne vormi ümbrise eemaldamist lase jahtuda ning enne serveerimist lase seista külmakapis. Serveerimisel kasuta tuhksuhkurt, purustatud piparmündikomme ja piparmündilehti.

Tuesday, July 29, 2014

Mündine arbuusi-fetasalat


See on pärit ühe treeneri blogist, niiet see peab küll imehea olema ka figuurile ;) Igaüks mängigu asjade koguste ja proportsioonidega nii nagu enda maitse-eelistused nõuavad. Nautige! :)

Vaja läheb:
pool arbuusi
üks värske kurk
200g feta juustu
1 punane sibul
peotäis mündilehti
1,5 spl oliivõli
näpuotsaga soola ja suhkurt

Valmistamine on imelihtne! Kõige pealt nn kaevake arbuus tühjaks ja lõigake sisust kuubikud, valage nn arbuusikaussi tagasi. Tükeldage punane sibul väikesteks. Hakkige ka kurk ja fetajuust parajateks kuubikuteks. Lisage kõik arbuusile juurde. Nüüd võtke uhmer ja uhmrikauss, uhmerdage peotäis piparmündilehti koos oliivõli ja näputotsatäie suhkru ning soolaga. Valage salatikomponendi mündiseguga üle, segage ning voilaa ongi valmis imehea värske salat! 

Sunday, July 27, 2014

Kukeseente ja muu hea paremaga pannkoogid :)

Mu armas vanaema tõi koju nii palju kukeseeni, et no pean kohe erinevaid vahvaid asju neist välja mõtlema. Veidi sain lehest nišši, aga lõpuks tulid hoopis midagi teistsugust :D Need pannkoogid on vist rohkem pliinid küll, aga kogu see kupatus oli suus sulav! :P Igaüks võib muidugi teha enda pannkoogitaigna retsepti järgi ning täidisesse lisage ka juurde asju kui soovite. Siin lihtsalt väike combo asjadest, mis mulle maitsevad ;) Kogus tuleb sellest ka ikka parajalt pirakas, niiet suur suguvõsa saab söönuks ja jääb veel ülegi :)

Taigen:
1,5 l vett
3 muna
800-900g jahu
soola, suhkrut

Täidis:
500g hakkliha
500g kukeseeni
2 sibulat
2 paprikat
2 porgandit
soola, hakklihamaitseainet

Kaste:
500g hapukoort
2 spl Felixi küüslaugukastet
peotäis rohelist sibulat
soola

peale rohelist sibulat ja 150g riivjuustu

Kõige pealt puhastage kukeseened ning keetke õrnsoolases vees. Samal ajal tehke valmis pannkoogi(pliinide) taigen. Kloppige munad vahule, lisage vesi, suhkur, sool ja jahu, jahu pange täpselt nii palju, et pannkoogitaigen jääks parajalt vedel, et ülepannikooke teha. 
Samal ajal kui seened keevad, lõigake sibul, paprika, porgand väikesteks tükkideks. 
Järgmisena asuge pannkooke praadima. 
Vahepeal kui seened on keenud, saad hakata täidist valmistama. Kuumuta pann, lisa porgand ja sibul, pruunista neid ning siis lisa veidi kuumutamiseks paprika. Kui köögiviljad on valmis, vala nad kaussi, et saaksid hakkliha praadida hakklihamaitseainega ning soolaga. Viimasena lisagi hakklihale kukeseened ja köögiviljad-voilaa täidis valmis. 
Täidisega samal ajal peaksid enam vähem valmis saama ka pannkoogid. Loodan, et saate küpsetada kahe panniga korraga ning tehes ka kahte asja korraga-segades pannkooke ja täidist :)
Lõpuks sega kokku ka kaste- hapukoor, sool, küüslaugukaste ja rohelise sibula võrsed.
Lõpuks saadki asuda serveerima. Kõige pealt taldrikule pannkook, siis raputa riivjuustu, kata poole ulatuses täidisega, tõsta teine pool peale. Pane peale kastet, riivjuustu ja rohelist sibulat. Võib tunduda, et mitu asja vaja koos teha ning keeruline, aga tegelikult imelihtne. Niiet head isu! ;) 


Friday, July 25, 2014

Singi- ja kukeseenepirukas

Praegu on käes üks mõnusamaid aegu köögis toimetamiseks. Kõik hea ja värske loodusest! :P Niiet võtke viimast ja nautige neid imelisi maitseid. Üks eriti mõnus kukeseenepirukas teile ;) 

Vaja läheb: 
500g lehttainast
500g kukeseeni
1 mugusibul
200g sinki
300g riivitud juustu

Katteks:
2 muna
1 dl piima
1 dl rõõska koort
soola
pipart
peotäis värsket tilli
peotäis rohelist sibulat

Prae kukeseened, kuni vesi aurustub(praadimiseks pole vaja õli panna) ning pane pannile tükeldatud sibul ja sink. Säti tainas ümmargusse küpsetuspaberiga kaetud vormi nii, et vormi ääred oleksid ka taignaga koos. Puista tainale kukeseene-sibula-singisegu, raputa peale riivitud juust. Klopi munad lahti, sega koore, piima, tilli, soola(sellega olge pigem ettevaatlikud, sest sink ja kõik muud maitsed annavad juba ise suurepäraselt intensiivset maitset ning õrn kukeseen ei taha üldse eriti soola), pipra ning rohelise sibulaga. Vala segu pirukale. Küpseta pirukat 180 kraadises ahjus, kuni täidis on pealt kuldkollane.



Thursday, July 24, 2014

Majoneesiküpsised


Kui aus olla, siis ma polnud sellistest asjadest küll kuulnud nagu majoneesiküpsised, võimalik, et pätakana, aga kindlasti mitte praegu kui nüüd juba kokkaja. Mu tädi oli aga kuulnud neist midagi. Nimelt tekkis selline huvitav probleem, et majoneesi oli palju seisma jäänud külmkappi ja hakkas juba käest ära minema. Niisama ära visata ka ju ei tasu ning siis tädi küsiski, et kas majoneesiküpsiseid ei tehta. Otsisin siis veidi netist ning käes. Mõeldud ja tehtud. Maitsvad tulid, aint olge selle retsepti puhul kindlasti soodaga ettevaatlikud, sest kui seda ikka palju saab, siis seda raske muuta. Me tegimegi siis lõpuks kahekordse koguse, aga teile panen ikka algretsepti :) Katsetage, lihtsad ja maitsvad, ei mingit majoneesimaitset! ;)

Vaja läheb:
200 g majoneesi
2 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
5 dl nisujahu
1 tl söögisoodat
soovi korral kakaod, pähkleid, rosinaid vms


Sega kõik koostisained omavahel hoolsalt ühtlaseks tainaks. Vormi tainast käte vahel pallikesed ja tõsta ahjuplaadile asetatud küpsetuspaberile. Meie tegime poole taina klassikalise ja poolele lisasime kakaod supilusikatäie. Muidugi võob soovi korral lisada ka pähkleid, rosinaid vms, kõikemida hing ihkab;)  Suru pallid jahuse kahvliga ühe külje pealt veidi lamedamaks. Küpsised vajuvad küpsedes natuke laiali, nii et jäta tainapallikeste vahele piisavalt ruumi. Tainapallikesi võib enne kahvliga lamedamaks vajutamist veeretada suhkru-kaneeli segus, siis magusamad, aga see variant endal jäi seekord proovimata. Küpseta 180kraadises ahjus 10-14 minutit, kuni küpsised on helekollased. Ahjust välja võttes on küpsised pisut pehmed, aga jahtudes muutuvad mõnusalt krõbedaks.

Sunday, July 20, 2014

Mõnus värskendav piimakokteil!

Kätte on jõudnud imeline suvi ning suve saaduste hooaeg käib täie hooga. Suvi on selline kerge aeg, et ega minust sel ajal suurte roogade tegijat polegi. Värsked asjad suhu ja valmis, pole mingit vaaritamist :) Selle huvitava koosluse peale sattusin ka nii muuseas ja kuna mulle see maitse megalt meeldis, siis jagan ka teiega seda. See on niiii mõnus ja värskendav jook, samas nagu jäätisekokteil, aga ka samas mitte, sest seal pole kaloritest peaaegu haisugi, rääkimata sellest kui imelihtne seda teha on ;) Igaüks võib muidugi komponentide mahuga mängida, oleneb, mis maitset keegi enim tunda soovib. Minu retsepti järgi jäi asjast tervik- selline mõnus mahe ja miski maitse ei domineerinud liiast. Niiet katsetage ja mõnusat suve! ;)

Vaja läheb:
2l piima
peotäis maasikaid
peotäis kookoshelbeid
12 piparmündilehte
5 lehte basiilikut

Valmistamine täpselt nii lihtne ongi, et paned kõik koostisosad blenderisse ja voilaa ongi ready! :)


Wednesday, May 14, 2014

Moositriibuga kohupiimakook

See kohupiimakoogike oli meie pere emadepäeva hommikusöögilaual. Igati armas, hea, maitsev ja muidugi lihtne valmistada :) 

Vaja läheb:Põhi:
100 g toasooja võid
2 sl suhkrut
1 muna
120 g nisujahu (2 dl)
1 tl küpsetuspulbrit
näpuotsaga soola

Vahekiht:
3 dl hapukat moosi(mina kasutasin nt mustsõstramoosi)
Kate:
500 g kohupiima
150 g suhkrut
200 g hapukoort
3 muna
3 sl nisujahuvõimannat
1 väiksema sidruni peenelt riivitud koor
Vahusta toasoe või suhkruga, lisa muna ja vahusta veel. Pane juurde küpsetuspulbri ja soolaga segatud jahu, sega ühtlaseks. Suru tainas küpsetuspaberiga vooderdatud 26 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhja ja äärtele (kui tainas kätele külge jääb, siis tee käed jahuseks).  Katteks vahusta munakollased suhkruga. Lisa kohupiim, hapukoor, riivitud sidrunikoor ja jahu või manna. Viimasena sega ettevaatlikult hulka kõvaks vahustatud munavalged.  Määri moos tainapõhjale, siis vala peale kohupiimamass. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 45-60 minutit, kuni kohupiimakate on tahenenud ja pealt kuldkollane. Kui kook hakkab küpsemise ajal pealt pruunistuma, siis kata see fooliumiga.

Saturday, May 10, 2014

Kama ja kohupiimaga muffinid

Need on lihtsalt kindlasti mu uued vaieldamatud lemmikud! Tunnistan, et enamasti tegin muffinipulbrist muffineid ja lisasin sinna lihtsalt asju, sest ei olnud leidnud piisavalt head retsepti, aga no see on lihtsalt imeline retsept! Lihtsalt kõik on nendes olemas, nii head! :)

Vaja läheb:
2 suurt muna
100g suhkurt
100g sulatatud võid
1dl nisujahu
1dl kamajahu
1tl küpsetuspulbrit
50g kuivatatud goji marju
30g sarapuupähkleid
175g kohupiima


Klopi munad suhkruga vahule. Sega juurde jahtunud sulavõi. Sega jahu, kama, küpsetuspulber, goji marjad(võid need asendada ka kuivatatud jõhviakatega kui ei julge proovida) ja purustatud pähklid. Lisa munavahule jahusegu ning kohupiim, sega õrnalt läbi. Küpseta pabervormidega vooderdatud muffinivormis 200 kraadises ahjus 15-18 minutit(kuni on kuldpruunid).

Muideks nii kaua nagu ma köögis mässanud olen, ei ole mul olnud kunagi sellist ilusat tordi serveerimisvaagnat ning täna lõpuks sain selle endale. Muidugi ei saanud seda katsetamata jätta ju :P


Eriti vinge ja mahlane redise-kapsasalat!

See on mix ühest mu lemmiksalatist ning veidi täiendasin seda ühe netiretseptiga. See on lihtsalt nii hea salat! Üks tulevatest lemmikutest kindlasti. See on nii mahlane, nii huvitava maitsega ja lihtne teha, enamiku teeb köögikombain :) Kes viitsib võib seda ka kihiti teha ja läbipaistvasse kaussi, see siis megailus. Nii, igatahes soovitan teil tõesti seda proovida, see on maitseelamus! 

Vaja läheb:
pool kapsapead
15 redist
pool kurki
2 vart rohelist sibulat
peterselli
200g kodujuustu

Kaste:
3dl maitsestamata jogurtit
3dl majoneesi
2dl hapukoort
soola
2 tl karrit

Kaunistuseks:
3 keedumuna
100g riivjuustu
5 redist
tilli

Tehke kapsas väiksemaks ning laske kapsas, redised, kurk, roheline sibul ja veidi maitseks peterselli. Valage salat kaussi ja lisage kodujuust. Teises kausis tehke valmis kaste, segage kõik komponendid kokku. Lisage kolmveerand kastet salatile, ülejäänud jätke peale panemiseks. Segage salat. Kaunistuseks koorgie keedeutd munad, lõigake sektoriteks ning redised lõigake ringideks. Pange munad, redised ja riivjuust peale. Kõige peale valage ülejäänud kaste ning kaunistage värske tilliga.


Friday, May 2, 2014

Daimi-toorjuustukook

Üks tordike, mis sai vanaisa sünnipäevaks tehtud. Kindlasti hoidke seda öö külmkapis ning muidugi soovitan kasutada ümmargust lahtikäivat vormi, aga endal oli see lihtsalt juba teise koogi tõttu kasutuses :) Ja kaunistamisel laske fantaasial lennata, minul oli lihtsalt martsipanikujukesi veel kodus ning kasutasin neid ära, aga sobiad ka marjad.

Vaja läheb:
1 väike pakk domino küpsiseid
40 g võid

Täidis:
500g toorjuustu
2dl vahukoort
2 väikest Daimi šokolaadi
2 sl sidrunimahla
3sl suhkurt

Kaunistuseks:
50 g tumedat šokolaadi
3sl vahukoort
martsipanikujukesi, Daimi šokolaadi

Sulata pannil või. Purusta Domino küpsised ja sega sulavõiga. Suru küpsisepuru lahtise koogivormi põhja.
Vahusta koor suhkruga ja sega sisse toasoe toorjuust ning sidrunimahl. Purusta Daimi šokolaad ja sega toorjuustuvahu sisse. Šokolaad ei pea olema peen puru, võib jääda ka suuremaid tükke. Kalla segu küpsisepõhjale.
Kuumuta potis koor ja tõsta tulelt, kui see on keema läinud. Sega sisse hakitud šokolad. Sega, kuni šokolaad on sulanud, ja kalla see koogile. Kaunista soovi korral martsipanikujudega ja Daimi šokolaadiga. Pane ööks külmkappi tahenema.

Värske salat suitsukalaga

See on üks retsept, mida jagas üks kuulsus kui enda perelemmikut. Pean tunnistama see on tõesti ülihea salat, muidugi sai seda oma maitse järgi küll kohendatud ja mõni asi lisatud, aga tõesti maitsev. Ma soovitaks kindlasti mõni tund lasta sellel enne seista, kui serveerida, sest siis tuleb suitsukala maitse eriti esile. Sobib nii põhiroaks kui lisandiks. Lihtne, maitsev ja tervisepomm, niiet mida veel ühelt retseptilt tahta? Head katsetamist! ;) 

Vaja läheb:
2 suurt õuna
5 porgandit
5 maapirni
1 suur suitsetatud tursk (sobib ka muu suitsukala)
u 500g majoneesi

Kõige pealt puhastage kala kontidest ja tehke väikesteks tükkideks. Seejärel koorige õunad, porgandid ja maapirnid ning laske köögikombainist läbi. Segage suitsukala juurde ja valage üle majoneesiga. Soovi korral maitsestage soolaga, aga suitsukala annab juba ise nii head maitset, et otseselt seda vaja pole. Ning saategi serveerida(mina kasutasin serveerimisel nt paprikat ja tilli).


Sunday, April 13, 2014

Martsipanikattega tort

Kodus oli jälle suur sünnipäevade aeg ning otsustasin, et tahan ka ära proovida selle imeilusa martsipanikattega tordi. Esimene selline tort, niiet tulemusega ikka väga rahul! Ilus, rõõmus kevadine tordikene sai. Ja selle tegemine tõesti imelihtne ka! Tort veidi läigib, kuna pilt tehtud kohe kui valmis sai, siis oli veega pealt katteks tehtud, sest no kes ikka hiljem sellest pilti jõudis teha :) Niiet kindlasti proovige ka ja unustage poetordid! ;) Mina hakkan neid küll väga tihti tegema, sest meil suurepärane martsipanipood T ü ril, kus saab kõike vajalikku, kahju kohe, et enne pole seda kasutanud.


Vaja läheb:
2 biskviitpõhja
3 spl mustsõstramoosi
1 toru maasikakohupiimapastat
300 g martsipani
immutamiseks apelsinimahla
kaunistuseks viinamarju ja martsipanikujukesi

Võikreem:
75 g tuhsuhkrut
100 g kondenspiima
125 g võid

Kõige pealt soovitan valmistada võikreemi. Enne hoidke võid ja kondenspiima kindlasti toatemperatuuril. Kõigepealt vahustage siis või, lisage sõeludes tuhksuhkur ning viimasena kondenspiim. Ja valmis see kreem ongi, sobib imehästi erinevate kookide peale.
Nii nüüd võtke biskviitpõhjad, tehke mõlemad pooleks. Võtke üks biskviitpõhja poolik, asetage serveerimisnõule, immutage apelsinimahlaga, peale pange pool kohupiimapastat. Seejärel asetage peale järgmine biskviitpõhi, jällegi immutage, pange mustsõstramoosi ning võtke järgmine biskviitpõhi. Jällegi immutage ning pange ülejäänud kohupiimapasta peale. Seejärel pangegi viimane biskviitpõhi ja määrige peale võikreem, ka ääred määrige. Seejärel rullige martsipanimass- selleks soovitan kindlasti kasutada plastmassrulli ning tuhksuhkurt nn jahu asemel vi võib ka kahe küpsetuspaberi vahel. Oleneb kui kõva see on, siis tasub enne ka mudida seda üksjagu, et üldse rullida saaks. Kui ilusti rullitud asetage tordile ja need ääred, mis üle jääavad lõigake ära ja pistke suhu ;) Selleks, et martsipanikujukesi peale kinnitada paremini, siis kastke sõrmed vette ning siluge seda märjade sõrmedega, see vesi on liimi eest ja kujundid jäävad hästi kinni. Selleks, et alumised ääred paremini jääksid, kasutasin viinamarjapoolikuid, mis jäid võikreemi külge päris hästi. Igatahes imeilus ja tegelikult lihtne tort, niiet edu katsetamisel!

Sunday, March 9, 2014

Kamajäätis

Jällegi üks retsept, mille koostises on kama. Sattus kätte ajakiri, kus olid kamaretseptid ning no minu arust see lihtsalt suurepärane asi ka. Liialt vähe kasutatakse seda köögis, niiet sööge rohkem kama ;) Mina serveerisin seda jäätist mustsõstramoosiga, aga võite kasutada ka mingeid muid hapukaid või tugeva maitsega moose.








Vaja läheb:
3 dl vahukoort
0,75 dl suhkurt
1,5 dl hapukoort
1,5 dl keefiri
2 tl vanillsuhkurt
2 spl kama
mustsõstramoosi

Vahusta koor suhkruga. Lisa vahustades hapukoor ja keefir, sega hulka vanillsuhkur ja kamajahu. Valmistada jäätisemasinas või panna sügavkülma umbes seitsmeks kaheksaks tunniks. Kui hoida kauem, siis läheb nii kõvaks, et peab laskma sulada jupp aega, et üldse serveerida :) Soovitan serveerida koos mustsõstramoosiga.

Suitsukanapirukas kamapõhjaga

Selle retsepti leidsin ühest vanast ajakirjast, kus vanaema luges midagi taimede kohta. Vaatasin, et kas seal mingeid retsepte ka, mida võiks katsetada ning see oli esimene retsept, mida lugesin. Mõtlesin, et okei huvitav(sellise väkk alatooniga huvitav :D) ning vaatasin edasi. Muud soolast eriti silma ei jäänud ning otsustasingi selle siis ikka ära proovida, sest tõesti ju midagi täiesti teistsugust. Muideks ma ei pidanud selles üldse pettuma. Ahjust välja võttes oli juba vau ning no maitse oli lihtsalt mega. Ei ütleks üldse, et mingi kama maitset oleks olnud. Päriselt proovige julgelt! Ütlen aga ühte, et täidisesse soola pannes parem koonerdage, sest suitsukana, porru ja sulatatud juust annavad niigi head maitset:)

Vaja läheb:

Põhi:
1,5 dl kamajahu
1,5 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
150 g külma võid
0,5 dl külma vett
Täidis:
100 g porrut
150 g šampinjone
1 sl võid
3 muna
1,5 dl kohvikoort
200 g sulatatud juustu
1 suitsukanakoib või 2 kintsu
150 g kirsstomateid
soola 
pipart
kuivatatud punet

Sega jahud, küpsetuspulber ja sool. Haki juurde külm või. Nirista vähehaaval juurde vesi ja mudi ühtlaseks tainaks. Suru ümmargusse lahtikäiva võrmi põhja ja äärtele. Pane pooleks tunniks külmkappi. Küpseta põhja 200 kraadises ahjus 10 minutit. Täidiseks haki porru ja tükelda seened. Kuumuta võis esmalt porrut paar minutit, siis lisa seened ja kuumuta läbi. Lase pisut jahtuda ja tõsta eelküpsetatud tainale. Klopi munad lahti, sega kohvikoore ja sulatatud juustuga. Maitsesta soola ja pipraga. Eemalda kananahk ja tükelda liha. Tõsta liha pirukale. Vala peale koore-juustu-munasegu. Lõika kirsstomatid pooleks ja suru täidisesse. Raputa peale punet. Küpseta pirukat 200 kraadises ahjus 40-45 minutit või kuni täidis on hüübinud.


Saturday, March 1, 2014

Imemaitsvad kauboikartulid + üks maitsev dipikas

Nii mõnus retsept lihtsalt! Pere rääksi nii palju grillimisest ja siis otsustasime sünnipäevalaua salati välja vahetada seekord hoopis muuks. Polnud enne kauboikartuleid teinud, aga eelmine nädal kui telekast sellist imelihtsat retsept nägin, siis why not. Väga mõnus toit igatahes. Nende kartulitega eriti hästi sobib minu arust see jumalik dipikaste, aga liha või vorst ning salatid valige oma maitse järgi!;) 

Kauboikartulid:
umbes kaks kilo kartuleid
1dl õli
2tl tüümiani
2tl paprikapulbrit
1tl basiilikut
soola
pipart

Võtke kindlasti värsked kartulid, peske ära, lõigake mustad täpid välja ning lõigake kangid. Asetage ahjuplaadile. Segage kausis kokku õli, tüümian, paprikapulber ja basiilik. Pintseldage selle õliga kartuldi korralikult üle. Peale raputage veel soola ja pipart ning pange 220 kraadisesse ahju küpsema, kuni on kuldpruunid. Soovikorral võib ka kartuleid praadida selles samas õlis, kui ahjus ei soovi teha, aga ahjuomad on paremad. Pealt mõnusad krõbedad ja seest pehmed :) 


Dipikaste:
500g 20%hapukoort
1 imeväike sibul
2 küüslauguküünt
paprikat
kurki
soola
pipart

Tükeldage sibul imeväikseks. Küüslauk laske läbi küüslaugupressi. Kurki hakkige umbes 5cm jupp ning paprikast hakkige ainult põhja osa(selline paras sektor). Lisage juurde hapukoor, sool ja pipar ning laske seista mõni tund enne kasutamist külmkapis. 


Lihtne toorjuustukook



Mul on üks missioon saada teada ühe toorjuustukoogi retsept, mida ühes kohikus sõin. Niiet eks ma pean siis nii kaua katsetama, aga no see ei olnud päris see, aga ka imelihtne ja maitsev ikka:)

Vaja läheb:
750 g toorjuustu
200ml vahukoort
3spl suhkrut
2 tl vaniljesuhkrut
100g valget šokolaadi
kolmveerand pakki digestive küpsiseid
100g võid
mandleid
Serveerimiseks maasikatoormoosi

Purusta küpsised. Sulata või. Sega kokku ning suru küpsetuspaberiga kaetud ümmarguse lahtikäiva vormi põhja ning pange külmkappi. Sulatage valge šokolaad. Vahustage vahukoor suhkrutega, lisage toorjuust, viimasena jahtunud sulanud valge šokolaad. Valage segu koogipõhjale, puistage peale kaunistuseks veidi mandleid ning laske külmkapis seista vähemalt neli tundi(üleöö eriti hea), enne serveerimist pange tunniks sügavkülma. Lõigake sooja vee sisse kastetud noaga ning serveerige kohe. Juurde sobib ideaalselt maasikatoormoos.


Monday, February 24, 2014

Kodune rosolje

Olen lapsest saati rosoljet armastanud. Kodus oleme teinud ikka kartulisalati, makaronisalati või riisisalatit ning mingi hirm on olnud rosolje tegemise ees, aga see kord otsustasime vabariigi aastapäevaks teha selle suurtüki ära. Üldse ei kahetse! Väga mõnus ja hea tuli välja. Ei imesta kui suguvõsa sünnipäevalaudadel hakkab see teisi salateid välja vahetama :) Antud retseptist saate mõnusa suure potitäie salatit, niiet kogu suguvõsa saate söödetud;)





Vaja läheb:
15 kartulit
5porgandit
2sibulat
400g marineeritud kurki
karp heeringafileed õlis
400g keedupeeti
5muna
1kg hapukoort
500ml majoneesi
soola

Keetke porgandid ja kartul soolaga, kindlasti koorega! Keedke ka munad. Laske jahtuda. Samal ajal võite tegeleda ülejäänud komponentidega, kuni porgandid, kartulid ja munad jahtuvad. Koorige sibulad ja hakkige, tükeldage peet, heeringas ja marineeritud kurgid. Siis saate ka porgandid, kartulid ja munad koorida ning tükeldada. Pange kõik suurde kaussi või potti kokku, lisage majonees ja hapukoor ning maitsestage soolaga. Oleks hea, kui lasete veidi seista külmas ning siis serveerite, maitsed tulevad nii paremini esile. Head isu!

Tõeline Eesti magustoit

Olen ammu mõelnud midagi sellist talupojamagustoidulaadset asja teha ning samas kamavahtu. Nüüd vabariigi aastapäeva puhul ühendasin siis need kaks ja ideaalne tulemus! Imelihtne teha ja imemaitsev! Miks jännata kogu aeg mingite kookidega, kui on olemas nii lihtsaid asju, mis on samas veel maitsvamad isegi kohati?:) Proovige te ei kahetse ning igaüks võib ju enda maitse järgi kohandada. Sellest retseptist saab 12 parajat portsu.





Vaja läheb:
400ml vahukoort
1 tore maitsestamata ja rasvata kohupiimapastat
1spl vaniljesuhkrut
6spl suhkurt
2spl kama
125g mustsõstramoosi
pool musta leiba
peotäis (külmutatud) mustsõstraid kaunistuseks

Vahustage vahukoor 4spl suhkruga ning vaniljesuhkruga. Lisada kama ja kohupiimapasta ning vahustada veel natuke. Riivida must leib ning panna ahjuplaadile, peale panna veidi suhkurt, et karamellistuks. Lasta 200 kraadises ahjus küpseda umbes viis minutit, nii kaua kuni suhkur karamellistub ja leib muutub krõbedaks. Samal ajal võite juba panna kamakreemi serveerimisnõude põhja, igasse 1spl kreemi, siis 1tl mustsõstramoosi ning järgmine kiht olekski musta leiba, uuesti mustsõstramoos, kamakreem, leib, mustsõstramoos, kama ning täpp "i-le" mõni mustsõstar. Sobib serveerida kohe ning ka mõne tunni pärast.